Märkliga bilderna på prinsessan Diana och Prins Charles

13 nov, 2020 
https://image.hant.se/joni.jpg.jpg?imageId=6445349&x=0&y=0&cropw=100&croph=95.238095238095&width=1318&height=1318Joni Nykänen
Ser du den märkliga detaljen i bilderna?
Om inte – här kommer förklaringen...
Annons

En hel värld matades med en strid ström av foton på prinsessan Diana och prins Charles när de var gifta. Ett äktenskap som inleddes i juli 1981, som visade sig inte bli lyckligt. Men det var inte bara relationens inre mekanismer som man ville dölja med en fasad mot omvärlden.

I själva bildernas komposition finns det något som lurar betraktarens öga. I stora delar av ex-parets fotografier finns en detalj som är minst sagt udda. Det ser nämligen ut som att prins Charles av Wales är ett huvud längre än prinsessan Diana.

Prins Charles, drottning Elizabeth II och prinsessan Diana.
Här ser man hur Diana, som förvisso har klackar, försöker göra sig lite kortare bredvid prins Charles och drottning Elizabeth II.

Men verkligheten utanför bilderna var en helt annan, eftersom Charles och Diana var, enligt uppgift, ungefär lika långa – cirka 178 centimeter.

Diana och Charles var lika långa

Men när Charles och Diana poserade tillsammans brukade bilderna arrangeras på ett sätt att man fick det att verka som att han var betydligt längre.

Annons

– Den här ansträngningen att få Charles att verka längre är en social överenskommelse med idén att män är längre och att kvinnor är kortare. När våra egna kroppar och vår valda partner inte följer den regeln så kan vi ibland gå långt för att bevara illusionen, skriver sociologen Lisa Wade på sajten The society pages.

På Twitter samlade användaren Erik Svensson ihop nio professionellt tagna foton som skildrar Diana tillsammans Charles. På samtliga bilder är prins Charles av Wales betydligt längre än prinsessan Diana. Ett inlägg som har fått över 560 retweets och diverse kommentarer:

”Manlig fragilitet i bild”, skriver en användare.

”Tanken verkar vara att upprätthålla det patriarkala idealet där mannen ska vara längre än kvinnan, känns rätt barnsligt kan jag tycka”, skriver en annan.

Numera är prins Charles gift med ungdomskärleken Camilla, hertiginna av Cornwall. Hon är 173 centimeter lång.

Annons

Hur långa är de övriga medlemmarna i det brittiska kungahuset? Vi har svaret!

Prins William – 191 cm. Hertiginnan Kate – 178 cm. Prins Harry – 188 cm. Hertiginnan Meghan – 167 cm.

I den femte säsongen av tv-serien The Crown kommer skådespelaren Elizabeth Debicki att spela prinsessan Diana. Hon är 190 centimeter lång.

Foto: TT

Annons