LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Nyhetsmorgons programledare då och nu – se förändringen

02 mar, 2021 
Linnea Lundgren
Åren går men TV4-profilerna består! Programledarna för Nyhetsmorgon har sedan länge funnits med hemma vid tv-tittarnas frukostbord.Men hur såg de egentligen ut då de hälsade svenska folket god morgon för första gången?
Annons

Videon kunde inte hittas

Redan sedan start var TV4:s Nyhetsmorgon en succé då det 1992 började sändas som det första dagliga morgonprogrammet i svensk tv. Sedan dess har aktualitetsprogrammet blivit ett självklart inslag i många svenskars vardag och programledarna har blivit lika nära som vilken familjemedlem som helst.

Trots att programledarna av naturliga anledningar bytts ut i omgångar finns det ett speciellt glimmer kring de tappra tv-profiler som tar sig upp mitt i natten för att välkomna svenska folket till en ny dag. Inte är det heller en överdrift att säga att några av programledarna idag närmast är att betrakta som en del av morgonstudions möblemang.

För vad vore väl Nyhetsmorgons soffor utan Jenny Strömstedt sittandes i dem?

Men tro det eller ej, varken Steffo Törnquist eller Soraya Lavasani föddes i TV4-studion. Låt oss ta med er på en resa från start – till morgonsoffan!

Anna Brolin

Som 26 åring gick Anna Brolin, 40, från skrivande sportreporter till blivande stjärnskott på TV. Då var det Visat som hade fått upp ögonen för Anna men snart såg även TV4 potentialen i den sportkunniga reportern och 2008 var Anna en av kanalens experter under fotbolls-EM.

Annons

Sedan 2011 är hon också en uppskattad programledare för Nyhetsmorgon och har även tagit plats bredvid kollegan Henrik Alsterdal, 41, i Efter fem. Under förra året blev dock tv-tittarna oroliga då Anna plötsligt saknades i rutan. Snart kunde dock kanalen lugna sin publik då de avslöjade att Anna Brolin tagit över som programledare för Farmen efter Paolo Roberto. I samband med att inspelningarna på gården avslutades kunde tittarna återigen glädjas av att se Anna tillbaka i Nyhetsmorgon – något som många hoppas på att få göra i lång tid framöver.

Anna Brolin som 26-åring.

God Morgon Anna ! Du är bäst av alla programledare på Nyhetsmorgon!”, skrev en tittare i kommentarsfältet till Nyhetsmorgons egna Instagram efter Annas långa paus från programmet.

Annons

Anders Pihlblad

Även Anna Brolins kollega Anders Pihlblad, 53, började sin journalistiska bana inom sporten då han redan som 16-åring tog jobb som skrivande reporter. Efter en tid som nyhetsreporter för Aftonbladet tog han dock steget rakt ut och sedan 1997 har han jobbat på TV4.

Då var han framförallt känd som kanalens politiska expert men efter att ha hoppat in som vikarie på Nyhetsmorgon är han idag en populär programledare under morgontimmarna.

Annons

Anders Pihlblad har på sin Instagram själv delat med sig av en bild på honom som ung:

Anders är sedan 2012 även gift med Anna Brolins parhäst, Henrik Alsterdal, som han har barnen Erling och Nike tillsammans med.

Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist

Självklart går det inte att nämna Nyhetsmorgon utan att ta upp programledarduon Jenny Strömstedt, 48, och Steffo Törnquist, 65. Idag är programledarna omåttligt populära och utgör själva ryggraden i Nyhetsmorgon-gänget. Men så har det faktiskt inte alltid varit, hör och häpna.

Annons

Jenny Strömstedt började nämligen sin karriär på TV4 i receptionen och hann vara både redaktör och producent för morgonprogrammet innan hon som 33-åring äntligen fick sätta sig i de berömda sofforna.

Jenny Strömstedt, 1999.

Idag är Jenny ett av TV4:s absolut kändaste ansikten och har förutom rollen som programledare för Nyhetsmorgon även intervjuprogrammet Tillsammans med Strömstedts med maken Nicklas Strömstedt, 62.

Precis som parhästen Jenny har även Steffo Törnquist och TV4 en lång historia bakom sig. Faktum är att han var en viktig grundsten i att bygga upp kanalen och var med och värkte fram både TV4-nyheterna och Sporten. Efter många trogna år som kanalens stjärnreporter fick han dock äran att leda Nyhetsmorgon 2000 och är idag inne på sitt 17:de år i rutan med Jenny Strömstedt.

Annons

Malou von Sivers och Bengt Magnusson

En annan Nyhetsmorgon-legendar är Malou von Sivers, 68, som varit med redan från start då hon var med och startade programmet tillsammans med programledarkollegan Bengt Magnusson, 70.

Gröngöling gick dock att kalla varken Malou eller Bengt som vid tiden för programmets premiärdatum hade gedigna karriärer bakom sig. Bland annat hade Malou varit med och startat tidningen Elles svenska redaktion och har jobbat som reporter på både Expressen och Aftonbladet.

Annons

Bengt hade å sin sida hade sedan slutet av 70-talet jobbat som nyhetsreporter på Sveriges Radio och hann även med ett par år som nyhetsankare för SVT:s Rapport innan han mellan 1990 och 1998 tog plats bredvid Malou i Nyhetsmorgon. Bengt är den svenska journalist som vunnit priset Årets nyhetsankare flest gånger då han sex år i rad röstades fram som vinnare av tittarna.

År 2015 drabbades Bengt av testikelcancer och sedan dess har sjukdomen präglat en stor del av tv-legendarens liv. Något han berättat om i en intervju med Hänt.

Annons

Soraya Lavasani

Soraya Lavasani, 39, har varit trogen TV4 sedan hon studerade journalistik och tv-produktion på Kaggeholms folkhögskola. Soraya började som nyhetsreporter och har sedan dess varit både Nyhetsankare och blivit en del av Nyhetsmorgon-familjen.

Sedan en tid tillbaka har dock Soraya saknats i rutan då hon i samband med förlossningen av hennes och maken Ralphs andra barn gått på föräldraledighet. För en tid sedan kunde dock programledaren glädja sina tittare med att berätta om den populära programledarens återkomst efter en tids sjukdom:

Annons
Soraya Lavasani, 2013.

”I mars förra året var jag sjuk i covid. Trots att jag var höggravid klarade jag mig med endast milda symtom. Nästan ett år senare har jag kvar antikroppar och det känns väldigt skönt inför jobbstarten om några veckor. Tacksam!”, skrev hon i ett inlägg på Instagram då.

Maria Forsblom och Martin Järborg

Maria Forsblom, 34, gjorde succé då hon med full energi gick in som flygande reporter för Nyhetsmorgon med ett stående inslag. Redan innan dess hade hon som 26-åring jobbat som studiovärdinna för programmet och snart stod det klart att tittarna ville se mer av Maria och när Soraya Lavasani gick på föräldraledighet blev Maria en av de ordinarie programledarna.

Annons
Maria Forsblom, 2013.

Idag rattar Maria morgonshowen varje måndag, tisdag och onsdag tillsammans med den allra nyaste medlemmen i Nyhetsmorgon-familjen, Martin Järborg, 41.

Martin Järborg bjuder på en bild av sig själv som barn:

Martin Järborg hade en tung roll att axla då han förra året fick ansvaret att ta över programledarrollen efter att Nyhetsmorgon-veteranen Jesper Börjesson meddelat att han slutar som programledare för att påbörja en helt ny karriär.

Martin har dock visat sig vara en riktig stjärnrekrytering för TV4 som tillsammans med Maria Forsblom utgör den yngsta programledarduon för programmet.

FOTO: TT/TV4

Annons