TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl Gustaf

Hovet om prinsessan Madeleines barns medborgarskap

17 dec, 2021 
prinsessan Madeleine med familj
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neills tre barns medborgarskap har det funnits ovisshet kring.
Nu bekräftar hovet hur det verkligen ligger till.
Annons
Se när kungaparet tar med barnbarnen Estelle och Oscar på skidturBrand logo
Se när kungaparet tar med barnbarnen Estelle och Oscar på skidtur

Prinsessan Madeleine med maken Chris O'Neill bor sedan en längre tid tillbaka i Florida, i USA. Familjen flyttade till staterna år 2018 och har innan dess bott i England, i London.

År 2013 gifte sig prinsessan Madeleine med maken Chris O'Neill. Vigseln genomfördes i Slottskyrkan i Stockholm och direktsändes av SVT. De har tre barn, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne. När det kommer till barnens medborgarskap har det funnits frågetecken. Nu ger hovet svar på prinsessans Leonore och syskonens medborgarskap.

Prinsessan Madeleines hemkomst till Sverige under jul

Under sommaren kom prinsessan Madeleine hem till Sverige med sin familj. Hon strålade med kungafamiljen på Öland, inte minst under Victoriadagen där hon glatt poserade bredvid sina syskon.

En rolig nyhet för svenska folket är att prinsessan Madeleine med familj återkommer till Sverige igen inför jul. Innan den 20 december borde prinsessan ha landat på svensk mark. Detta i och med hennes uppdrag som företräde för Skogshögskolans studentkår för överlämnande av julgranar på kungliga slottet, något som registrerats i hovets kalender.

Annons

När det kommer till julfirandet så firar kungafamiljen jul privat, något som hovets informationschef Margareta Thorgren meddelar för Hänt.

”Gällande kungafamiljens julfirande så sker det privat”, skriver Thorgren till Hänt.

För tidningen Expressen har Thorgren dessutom bekräftat att prinsessan ser mycket framemot sitt hembesök.

– Prinsessan Madeleine med familj har för avsikt att komma hem och fira jul med familjen, och det ser hon mycket fram emot.

Chris, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip.
Prinsessan Madeleine med maken Chris och storebror prins Carl Philip under Victoriadagen 2021.

Hovet svar om prinsessan Madeleines barns medborgarskap

Tidningen Royal Central har dokumenterat en sammanställd lista över kungligheter som är födda i USA, uppger Svensk Dam. På listan är Leonore med eftersom hon föddes i New York. Vid tidpunkten rådde det oklarheter huruvida Leonore innehade dubbelt medborgarskap eller inte.

Annons

”Det är möjligt om att en överenskommelse gjordes att bara ge henne svenskt medborgarskap. Vissa trodde även att hon inte fick bli amerikansk medborgare eftersom hennes mamma, prinsessan Madeleine, befann sig i USA på ett diplomatvisum” skriver tidningen.

Men nu ger hovet svar till Svensk Dam. Det står klart att prinsessan Leonore innehar både svenskt och amerikanskt medborgarskap. Likaså har hennes syskon, prins Nicolas och prinsessan Adrienne har både amerikanskt och svenskt medborgarskap.

Prinsessan Madeleine med familj
Prinsessan Madeleine med barnen. Prins Nicolas till vänster, och prinsessan Adrienne och prinsessan Leonore till höger.

FOTO: Jonas Ekströmer /TT / Erik Simander/TT

Annons