LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafBrittiska kungahuset

Därför saknas prinsessan Madeleine och Sofia under Nobel 2021

10 dec, 2021 
Prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine närvarar inte på Nobel 2021
Prinsessan Madeleine med familj och prinsparet med familj kommer inte närvara under Nobelfirandet 2021.
Här är svaret på varför!
Annons
Prins Carl Philip och prinsessan Sofias kärlekssagaBrand logo
Prins Carl Philip och prinsessan Sofias kärlekssaga

Nobelbanketten, eller Nobelfesten som det kallas i folkmun, är den bankett som hålls i Blå hallen i Stockholms stadshus efter att Nobelpriset har deltas ut. Banketten är en traditionell del av Nobelfestligheterna. På banketten serveras en middag med flera rätter, dessutom är det underhållning och dans som följs av lokala medier. Klädseln är högtidsdräkt.

Många har undrat om det verkligen kommer bli ett firande i år. Omständigheterna har ju talat för att så inte skulle bli fallet.

Men det blir faktiskt ett Nobelfirande även i år. I vanliga fall brukar det anordnas en stor bankett i Blå hallen, så blir det dock inte detta år. Men det blir en högtidlig prisceremoni!

Men Blå hallen utesluts inte helt. Priserna kommer nämligen att delas ut där, istället för i Konserthuset.

Något som också minskat rejält är närvaron från kungafamiljen. Endast kung Carl Gustaf, 75, drottning Silvia, 77, kronprinsessan Victoria, 44, och prins Daniel, 48, kommer att finnas på plats för prisutdelningen. Var håller resten av familjen hus?

Annons

Därför saknas prinsessan Madeleine

Orsaken till att prinsessan Madeleine, 39, inte närvarar under Nobel är för att hon inte längre tillhör den centrala delen av kungafamiljen. Men det är ju även så att varken hon eller familjen har anlänt till Sverige ännu.

Därför närvarar inte prins Carl Philip eller prinsessan Sofia

Inte heller kommer prinsparet att närvara vid prisutdelningen, då även de har fått en slags sidoroll i kungafamiljen. Det skedde när kungen valde att minska antalet titlar i familjen.

Prins Carl Philip och prisessan Sofia
Prinsparet.

Så blir Nobel 2021

Det blir ett Nobelfirande trots alla omständigheter, men såklart kommer det se lite annorlunda ut med tanke på situationen och den pandemi som råder världen över.

Pristagarna kommer inte att samlas, utan de kommer istället befinna sig på sin hemort och ta emot priserna digitalt.

Prisutdelningen kommer att direktsändas på SVT den 10 december, så svenska folket får möjlighet att medverka på sitt sätt.

FOTO: Lotte Fernvall/TT, Anders Wiklund/TT

Annons