Hovet om kungafamiljens julfirande 2019: ”Tradition”

Kungafamiljen, pressbilder

Julafton står runt hörnet och några som är redo för dagen är kungafamiljen.
Men hur ska den svenska kungafamiljen fira sin jul? Hovet svarar.

Nu är det inte lång tid kvar till julafton och några som ska fira jul enligt tradition är kungafamiljen. Sista uppdraget för kronprinsessan Victoria, 42, och prins Daniel, 46, var i fredags, då de avslutade avslutade arbetsåret med Svenska Akademiens högtidssammankomst, sida vid sida med kungaparet.

Firat privat tidigare

Tidigare år har kungafamiljen firat sin jul privat och inte gått ut med så mycket information om högtiden.

– De kommer att fira privat och prinsessan Madeleine och Chris stannar kvar i Sverige. Familjen kommer att fira både ihop men även på olika håll. Det är en viktig period för återhämtning, har hovets informationschef Margareta Thorgren berättat tidigare år.

Denna jul verkar dock bli ännu mer hemlig.

Julklappsletande?

Både kung Carl XVI Gustaf, 73, och drottning Silvia, 75, har den senaste tiden setts shoppa lite inför jul. En gemensam nämnare är valet av vad som inhandlas – böcker. Kanske blir det hårda paket för kungafamiljen i år?

Men hur brukar kungafamiljen fira sin jul? Och vad brukar de ge varandra i julklapp? Kanske byter de inte julklappar?

När Hänt kontaktar hovet blev svaret om julen mystiskt och hemligt.

”Av tradition firar Kungafamiljen julen privat och jag har därför ingen information att lämna”, skriver Ulrika Näsholm, informationssekreterare för hovet, till Hänt.

Så vilka av kungafamiljen som firar i Sverige, och vilka som är med varandra, verkar förbli ett stort frågetecken.

Frånvaron under julförberedelserna

Någon som tidigare lyst med sin frånvaro, är Chris O’Neill, 45 – i alla fall i både SVT:s och TV4:s årskrönikor om det gångna året. Även prinsessan Estelle, 7, har varit frånvarande när det var dags för kronprinsess-familjen att ta emot julens granar till slottet. Mamma Victoria, pappa Daniel och lille prins Oscar, 3, var på plats – och Estelle saknades. Men det var inte mer dramatiskt än att hon helt enkelt var i skolan, och därför inte kunde vara med dramatiskt med och ta emot granarna.

FOTO: kungahuset.se

Senaste nytt