Kung Carl Gustaf XVI i Värvet – vassa piken mot medarbetarna

Kung Carl Gustaf XVI i Värvet

Kung Carl Gustaf XVI är inte känd för att ställa upp på många intervjuer med pressen.
Men inför sin 75-årsdag gör han nu sin första podcastintervju – och slänger en ordentlig känga mot oerfarna mötesdeltagare.
– Tycker kanske inte riktigt att alla lärt sig etiken, säger kungen i Värvet.

Även om han ofta syns i offentliga sammanhang gör kung Carl Gustaf XVI sällan intervjuer med pressen. Än mindre ställer han upp i podcaster. Men inför sin 75-årsdag gör han en helomvändning då han ställer upp på en intervju med Kristoffer Triumf i podcasten Värvet.

LÄS MER: Sigrids uppmaning efter Robins nya bild

Ett självklart ämne för samtalet blev coronapandemin som ofta blir en naturlig del i de ämnen som kungen berör. Mest märkbart blir det kanske då kungen berättar om sorgen efter prins Philips död. Kungen är brylling med drottning Elizabeth och att inte kunna närvara vid hennes makes begravning är något som tog hårt på kung Carl Gustaf.

– Det kändes fantastiskt att kunna vara med via tv. Det var en väldigt känslosam och fin begravning, annorlunda förstås. Jag hade självklart velat kunna åka och besöka eller vara med på den där begravningen. Och vi hade redan ett år tidigare försökt få till ett besök. Vi kände att åldern tar ju ut sin rätt så vi var rädda för att det här skulle hända, säger kung Carl Gustaf och fortsätter:

– Jag träffade honom för första gången då jag var 16 år och flera gånger sedan dess. Han var en väldigt varm människa.

Bebislyckan på slottet

Både kung Carl Gustaf och drottning Silvia var länge helt isolerade vid sin bostad på slottet Stenhammar, något som hindrat dem från att träffa barn och barnbarn på det sätt som de burkar.

Inte minst prinsessan Madeleine som ingen av dem har träffat på över ett år då hon är fast i Florida där hon bor tillsammans med sin familj. Sorgen över att inte kunna träffa familjen är något som kungen tidigare berättat om i sitt tal till nationen men samtidigt har Carl Gustaf varit noga med att understryka vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Sedan ett par månader tillbaka har dock både kungen och drottningen kunnat träffa sina hemmavarande barn och då prins Carl Philip och prinsessan Sofia för en tid sedan fick sonen Julian rådde stor bebislycka på slottet.

Kung Carl Gustafs vassa pik

Något som fler än kungen kan känna igen sig i under pandemin är de otaliga videomötena då man inte kan träffas i fysisk person. Och kungen har faktiskt en hel del kritik mot dem han ofta sitter i möten med. Själv har han stor kameravana men upptäcker lätt då andra inte är riktigt lika erfarna.

– Det känns kanske inte så där jättenaturligt alltid i början men jag tror att vi alla har lärt oss att prata via en skärm och någon kamera som sitter någonstans som man inte ser riktigt, säger kung Carl Gustaf i Värvet innan han lägger till:

– Ska vi prata lite öppet så tycker jag kanske inte att riktigt alla har lärt sig etiken att använda sig av den. Oftast på grund av mikrofoner och så vidare som är inbyggt så sitter många väldigt väldigt nära och det blir ju ganska lustiga perspektiv tycker jag, på de flesta. Jag är även väldigt noga med min bakgrund, vad som finns bakom mig.

LÄS OCKSÅ: Gravida Bonde-Susanna ryter ifrån mot hånen

LÄS OCKSÅ: Ullared-Marittas dystra besked om systern Gunnel

FOTO: TT

SENASTE NYTT!