LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafBrittiska kungahuset

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har fått sitt tredje barn

26 mar, 2021 
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip
Foto: TT
Prinsessan Sofia och Prins Carl Philip har blivit föräldrar.
Under fredagen föddes prinsparets lille son.
Annons
Bebislycka – prinsessan Sofia och prins Carl Philip har fått sitt tredje barnBrand logo
Bebislycka – prinsessan Sofia och prins Carl Philip har fått sitt tredje barn

Det var i mitten av december som hovet avslöjade att prinsparet väntade tillökning i familjen. Prinsessan Sofia, 36, var då gravid med sitt och prins Carl Philips, 41, tredje barn.

”Vi är glada och förväntansfulla och ser fram emot att välkomna vårt tredje barn, ett syskon till Prins Alexander och Prins Gabriel. En ny liten medlem till vår familj”, hälsade prinsparet när de offentliggjorde nyheten på Instagram.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philips tredje barn är fött

Sedan tidigare har prinsparet de två sönerna prins Alexander, 4, och prins Gabriel, 3. Familjens tillskott var beräknat att födas vid månadsskiftet mars-april 2021 och nu är den stora dagen kommen.

Redan från det att den kungliga gravidteten avslöjades kunde hovet bekräfta att prinsparet beslutat sig för att inte avslöja könet.

– Det blir en överraskning, sa Margareta Thorgren, hovets informationschef till Hänt.

Annons

Det har därför spekulerats en del kring det är en flicka eller pojke som vuxit i Sofias mage. Nu har det svenska folket fått svar – prinsparets tredje barn blev en son.

Prinsparets senaste tillskott har äntligen fått se dagens ljus och kungafamiljen har växt med en ny liten medlem. Sonen föddes idag, fredagen den 26 mars 2021, kl. 11:19 på Danderyds sjukhus.

Barnet väger 3220 gram och är 49 cm lång och prins Carl Philip var på plats under förlossningen.

– Vi är så glada och tacksamma för att få välkomna vår tredje son till familjen. Den här dagen har både vi och hans två storebröder längtat efter. Nu ser vi fram emot att få lära känna vår nya familjemedlem, säger Prins Carl Philip.

Annorlunda graviditeten – prinsessan ovanliga beslut

Prinsessan Sofias tredje graviditet har skilt sig rejält från tidigare kungliga graviditeter. I och med pandemin har de flesta offentliga tillställningar som prinsessan vanligtvis medverkar på varit inställda. Detta har inneburit att hon knappt har synts till alls under graviditeten och inte heller fångats på många bilder.

Annons

Dessutom har Sofia tagit ett annorlunda beslut och arbetat inom vården. Det var i somras som hon valde att genomföra en tredagars snabbutbildning på Sophiahemmet och har sedan dess varit i full gång med sitt arbete att avlasta ordinarie vårdpersonal. Detta visade sig inte heller vara något prinsessan hade tänkt sluta med trots graviditeten utan istället arbetade hon på så länge som hon orkade.

Det här blir kungaparets åttonde barnbarn och det första barnet som föds efter att kungen beslutade sig för att ta bort HKH-titlarna för Carl Philips och Madeleines barn.

Annons