Oroligt vid afghansk-pakistansk gräns

Oroligt vid afghansk-pakistansk gräns

Lastbilar i väntan på att få köra över gränsen mellan Pakistan och Afghanistan vid övergången Torkham tidigare i veckan.

Qazi Rauf/AP/TT
En av de viktigaste gränsövergångarna mellan Pakistan och Afghanistan har stängts, bara timmar efter att den öppnats.
Samtidigt varnar Pakistan för en ny terrorvåg från talibanskt håll.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Gränsövergången Torkham stängdes i söndags av Afghanistan, efter att Talibanstyret anklagat Pakistan för att bryta ett avtal länderna emellan om att sjuka afghaner fritt ska få åka in i Pakistan för att få vård.

Till slut krävdes ett möte i Kabul mellan toppdiplomater för att tillfälligt lösa tvisten.

Men när övergången, en av de två viktigaste mellan länderna, öppnades igen hann den bara vara öppen några timmar innan Pakistan stängde den, nu med hänvisning till "administrativa problem". Då hade ett tusental lastbilar kunnat passera gränsen.

Övergångar mellan länderna, inte minst den vid Torkham, har det senaste årtiondet med viss regelbundet stängts, ofta med humanitära konsekvenser.

Enligt Pakistan tog man under onsdagens möte även upp en ökad oro om terrorhot från den pakistanska talibanrörelsen TTP.

Den gruppen, som är skild från den i grannlandet Afghanistan – även om de delar samma islamistiska ideologi – bröt i november den skakiga vapenvila som ingicks med regeringen i fjol sommar.

Rörelsen har utfört dussintals våldsamma attacker över hela Pakistan sedan dess uppkomst 2007 och ligger bakom hundratals dödsfall.

Regeringen i Islamabad är nu orolig för en våroffensiv i mars från TTP och varnade i Kabul de afghanska talibanerna att man har rätt att ta sig in i Afghanistan för att bekämpa TTP om talibanerna inte stoppar de robotattacker om utförs från afghansk mark.

I två insatser på torsdagen dödade pakistansk militär enligt egen uppgift sammanlagt 14 TTP-medlemmar.

FRÅN FÖRSTASIDAN