Värsta Robinson-fusken genom tiderna – bråken och diskningarna

Tova-Sophia Aronsson, Alex Chennaoui, Julia Franzén, Emilio Strukelj och Robert Andersson har alla fuskat i Robinson.

Minns du de värsta Robinson-fusken? Här berättar de skyldiga själva om regelbrotten!
✔︎ Hotade döda fridlyst djur: ”Då hade kanalen mörklagt allt”.
✔︎ Rök ihop med programledaren och diskades – smockan hängde i luften.
✔︎ Mutade vakt att plantera fiskar i havet – blåste alla: ”Jag fattar inte att ingen förstod”.
✔︎ Robinson-vinnaren dömd till fängelse efter misshandeln: ”Jag var livrädd”.
Svenska kändisarna du kanske glömt var med i Robinson
Slå på ljud

Tittarna rasar över senaste Robinson-fusket av Alex Chennaoui, Tova-Sophia Aronsson och Elias Akyol. Men Hänts maffiga kartläggning visar att mängder av deltagare gått över gränsen förr – på massvis av olika sätt.

Robinson-Robban 1998 och 2019.

Robban i Robinson 1998 och hur han ser ut numera.

✔︎ 1998: Robban Andersson tejpade fast pengar mellan skinkorna

Det var ingenting som varken tittarna eller produktionen märkte. Men Robert Andersson har i efterhand berättat om sitt systematiska fusk.

Trots stenhårda visitationer från produktionsbolaget Strix lyckades han smuggla in runt 400 svenska kronor, växlade i malaysisk valuta, utan att åka dit.

– Jag tejpade hälften av pengarna i mina shorts och hälften hade jag mellan skinkorna. Jag fattar inte att de inte kollade mig bättre. Många fick ta av sig nakna. Pål Hollender fick ju till och med lyfta på pungen, men jag klarade mig, har Robban berättat för Aftonbladet.

Han ville inte hänga ut andra medtävlare, men hävdade att andra fick ta del av fusket.

– Jag och flera andra deltagare har fixat hur mycket mat och cigarretter som helst. Till exempel lockade vi in en turistbåt som vi mutade med pengar som jag smugglat dit. De åkte och köpte ris, choklad och cigarretter till oss.

Mattias Dalerstedt i Robinson 2000.

Mattias i Robinson 2000.

✔︎ 2000: Mattias Dalerstedt anklagades för att stjäla mat

Mattias Dalerstedt tog hem Robinson-tävlingarna på ön i Malaysia. Men efteråt anklagades han för fusk av en av hans värsta rivaler, Hildegard Krebbs.

I Robinson-boken berättade hon detaljerat om när Mattias stal mat.

”Försiktigt smög han fram till teamets väskor som låg nere på stranden, ett par hundra meter från deltagarnas läger. Dalerstedt förstod att det fanns mat i packningen och hade bestämt sig för att försöka stjäla den. Det var inte första gången han rotade igenom personalens bagage och hittade stora lunchpaket. Allt såg ut att gå vägen även den här gången. Mattias hade just fått tag i en baguette med ost och skinka när en i filmteamet tittade ner mot stranden. Jag såg alltihop, trots att vi var ganska långt därifrån. Någon var framme vid tv-teamets väska. När jag förstod att det var Mattias som var där för att stjäla mat så blev jag jättearg. En i teamet visslade åt honom och då gick han snabbt därifrån”, skrev Hildegard Krebbs enligt Expressen.

Dalerstedt straffades inte för det påstådda fusket. Men bara tre månader efter segern åtalades han för att ha misshandlat en man. Enligt Aftonbladet dömdes Dalerstedt i Mölndals tingsrätt och påföljden blev villkorlig dom, samhällstjänst och 75 000 kronor i skadestånd.

Jan-Emanuel Johansson i Robinson 2001.

Jan i Robinson 2001.

✔︎ 2001: Jan-Emanuel Johansson mutade till sig cigaretter av malaysiska båtförare

Flera deltagare var storrökare och till slut blev suget efter ”giftpinnarna” för starkt. Enligt Expressen-reportern Niklas Svensson tog deltagarna hjälp av de malaysiska båtförarna, något som bekräftades av Jan-Emanuel Johansson.

– Ja, vi lyckades få tag i cigaretter vid flera tillfällen. Jag tror att vi dealade med båtförarna på något sätt. Jag minns hur vi satt runt lägerelden och rökte en cigarett tillsammans, när tv-teamet hade åkt därifrån. Det var enormt mysigt, en häftig känsla, sa Jan Emanuel Johansson till Expressen.

För Kenny Andersén, som hade rökt ett paket om dagen i 28 år, var cigaretter ett måste.

– Utan cigaretter måste jag dricka mellan 15 och 17 koppar kaffe om dagen.

Jan Emanuel Johansson vann Robinson 2001.

Johnny Leinonen i Robinson 1999.

Johnny i Robinson 1999.

✔︎ 2004: Johnny Leinonen sydde in dollarsedlar i kalsongerna

Lag Öst hade vilda fester och trevliga middagar – ingen på sändande SVT kunde förstå hur laget kunde hålla humöret uppe som de gjorde.

Det framkom i efterhand att Johnny Leinonen – som var med i Robinson även 1999 och 2012 – var den som hade försett hela laget med mat varje dag. På väg till ön hade han nämligen sytt in hundradollarssedlar i kalsongerna. Första dagen när tv-teamet hade lämnat ön vinkade han in första bästa båt som kom åkandes förbi och började förhandla.

Jerry Forsberg med Isabel Adrian i Robinson 2004 och med sonen Sigge 2020.

Vinnare av Robinson 2004 blev Jerry Forsberg. Han fuskade inte i tävlingen, men kom senare att hamna i klammeri med rättvisan.

Jerry dömdes till fängelse för misshandel och olaga hot efter bråk på en nattklubb. Förra året berättade han för Hänt om fängelsevistelsen.

– Det var en trevlig vistelse i fängelset, faktiskt. Det var inga konstigheter, det var ett svenskt fängelse. Jag tränade mycket. Jag var där i sex månader och kände mig frisk som en nätkärna när jag släpptes ut, sa han till Hänt.

– Jag minns att jag var livrädd när jag skulle in eftersom jag hade sett för mycket på film. Men det var en ”walk in the park”.

Oliver Kempe i Robinson 2004.

Oliver i Robinson 2004.

✔︎ 2004: Oliver Kempe hotade döda fridlyst sköldpadda – duo utskällda av Robert Aschberg

Oliver Kempes uttåg ur Robinson blev dramatiskt. Han diskades efter att ha använt en fridlyst havssköldpadda som utpressning.

– Jag hotade att döda den för att byta mot mat, sa han till Aftonbladet.

De andra deltagarna chockades över tilltaget.

– Vi sprang ner till stranden där han vänt uppochned på sköldpaddan. När jag kom fram pekade han macheten i magen på mig. Jag trodde inte att han var så psyko, sa Johanna Hakala.

Kvällsvakten från produktionsbolaget Strix var chockad och kallade på hjälp. Men Kempe ångrade ingenting.

– Jag ångrar bara att jag inte dödade den, då hade utgången varit en annan och TV3 hade fått mörklägga allting. Nu hotade de att kalla på polis så jag lät sköldpaddan gå ut i havet igen.

Nicolas Nath och Gabriella Kopasz i Robinson 2004.

Nicolas Nath och Gabriella Kopasz i Robinson 2004.

Samma år diskades ytterligare två deltagare. Nicolas Nath och Gabriella Kopasz tröttnade på svälten och simmade ut till en båt där de steg i och fick både mat och cigaretter. Robert Aschberg, som då var programledare, blev tvärförbannad och kastade ut duon från tävlingen.

Nicolas hade dock en något udda förklaring till fusket.

– Jag ville träffa Denise Lopez. En i tv-teamet berättade att kändislaget fanns på grannön och Denise är min drömkvinna så jag ville simma dit, sa han till Aftonbladet.

Robban Andersson och Robban Aschberg.

Robban Andersson och Ashberg kom inte överens.

✔︎ 2005: Robban Andersson rök ihop med Aschberg – smockan hängde i luften

Under en tävling anklagades Robert Andersson för fusk efter att ha hjälpt lagkamraten Robert Nilsson att ta sig loss från ett rep. Myglet fick programledaren Robert Aschberg att se rött.

– Till slut kroknade jag och knuffade bort honom. Det var lite onödigt kanske, men jag blev förbannad, sa Aschberg till Aftonbladet.

Det hela slutade med att hela Robbans lag diskvalificerades från den aktuella tävlingen och hamnade i ö-råd.

– När vi blev diskvalificerade blev jag riktigt arg. Det är inte första gången Strix fuskar med tävlingarna. Tävlingsteamet hade lagt repet där så att vi skulle hamna i öråd, sa Robban Andersson till Aftonbladet.

Ingen mindre än Mikael ”Soldoktorn” Sandström satt framför Robban när han genomförde sin kupp 2003.

Han upplevde sig trakasserad av Aschberg och enligt Aftonbladet hängde smockan i luften.

– Han hade irriterat sig på mig ända sedan jag kom till ön, han var nog väldigt missnöjd med att jag var där.

Två år tidigare hade Robert Andersson dykt upp till finalen helt blåmålad. Han snodde då statyetten och sprang ut genom studion, till programledaren Harald Treutigers stora ilska.

– Jag ångrar ingenting, möjligtvis att jag blev portad från Spy Bar, sa Robban om skandalen.

Christian Ternstedt inför Robinson 2009.

Christian inför Robinson 2009.

✔︎ 2009: Christian Ternstedt mutade vakt – blåste alla

Christian Ternstedt tröttnade på svälten på filippinska ön Palawan och tog saken i egna händer. Efter att han och hans lag haft noll fiskelycka mutade han en vakt som planterade fem stora fiskar i ett nät som legat ute i havet.

Medan lagkamraterna jublade över den osannolika fångsten stod Christian på håll och betraktade.

– Jag fattar inte att ingen förstod. Det hade väl varit väldigt konstigt om vi helt plötsligt skulle få fem fiskar i det där kassa fiskevattnet? sa han till Expressen och beskrev sedan sanningen bakom hur fiskarna hamnade i nätet:

– Jag fick fem fiskar av filippinaren och ville ju egentligen äta dem själv, men eftersom jag var tvungen att grilla dem först – de var råa – så förstod att jag skulle bli tvungen att dela med mig, om jag inte skulle bli avslöjad när jag grillade dem ensam.

Även tv-teamet gick på blåsningen.

– När jag kom upp sen, så höll jag verkligen en charad, och alla i kamerateamet bara kom och skulle filma och allting. Skitkul ju.

Leif Svensson i Robinson 2003 och 2021 med frun fästmön Anna.

Leif i Robinson 2003 och med fästmön Anna 2021.

✔︎ 2012: Leif Svensson diskades fem dagar från att vinna Robinson

Med bara fem dagar kvar till att kunna bli slutsegrare blev Leif Svensson diskvalificerad på grund av brott mot säkerhetsreglerna. Trots besvikelsen förstod han beslutet.

– Jag tog min flotte, jag var ute och fiskade, jag gick iväg på natten, jag har provat frukter enligt överlevnadshandboken, men produktionen har en viss ram, sa han då.

När Hänt pratade med Leif Svensson nyligen utvecklade han resonemanget:

– Tidigare hade jag varit naiv och trott att bästa Robinson vinner. Men så är det inte, utan det är bäst tv-underhållning som vinner. 2012 tänkte jag att nu ska jag åka ner och tävla alla tävlingar fullt ut och se hur långt det bär. Till slut diskade de mig efter att jag hade tassat på gränsen flera gånger. Men jag hade en fantastisk upplevelse.

Lucas Crespo Peñaloza och Emilio Strukelj i Robinson 2019

Lucas Crespo Peñaloza och Emilio Strukelj i Robinson 2019 när de frontades av Öfvergård.

✔︎ 2019: Lucas Crespo Peñaloza och Emilio Strukelj varnades av Öfvergård

Lucas Crespo Peñaloza och Emilio Strukelj simmade ut till en segelbåt. Enligt Emilio gick de inte ombord på båten, men programledaren Anders Öfvergård köpte inte förklaringen.

– Det här är ett väldigt grovt regelbrott. Det här är en tävling och man kan vinna en halv miljon kronor, det är ingen som vet om ni har fått choklad eller något annat. Att fuska kan vi inte göra, sa Öfvergård till deltagarna som diskvalificerades från den efterföljande immunitetstävlingen.

Emilio gav sin version av fusket på sin Youtube-kanal.

– Vi simmade ut dit och sen tänkte vi säga till dem att det är Robinson som vi håller på att spela in, men så var de assköna och ställde massa frågor, sa han och fortsatte:

– De var jättetrevliga och då ville vi prata lite med dem men vi var aldrig på båten. Det var egentligen det enda vi gjorde. Nej, vi var inte på båten. Så det här ”grova” regelbrottet var inte så grovt som man tror. Samtidigt var det inte det smartaste och jag förstår att vi bröt mot reglerna. Shit, det var inte min tanke.

Julia Franzén i Robinson 2020.

Julia i Robinson 2020.

✔︎ 2020: Julia Franzén lärde känna medtävlarna innan Robinson

I en insta-live med Hänt avslöjade Julia Franzén flera fusk. Bland annat att hon, Mattias Pettersson, Katarina Billman och Ola Helt lärde känna varandra på hotellet innan Robinson-tävlingarna drog igång.

– Jag Katarina, Ola och Mattias reste ner ihop. Och då fick man ju inte prata med varandra. Vi hade ju en deltagaransvarig men han hade ju ett helvete alltså. Det var ju omöjligt… Och sedan på hotellet innan så var man där typ tio dagar innan och då smög jag och Mattias in i varandras rum. Så jag hade en lång historia med Mattias. Det var ju tio dagar extra innan Robinson började. Det kändes som jag hade känt honom jättelänge, sa Julia.

Katarina, Ola och Mattias träffade Julia redan innan Robinson.

En tittare undrade om deltagarna fick hugga ner hela skogen eller om det fanns en gräns för hur mycket mat man fick ta från naturen.

– Nej, alltså, vi fick inte ta ”levande” saker. Vi fick inte hugga ner palmblad, men det gjorde vi ändå… Men det fick vi ju faktiskt inte, skrattade Julia.

Tova-Sophia och Alex fick en utskällning av Öfvergård innan de diskades från Robinson.

✔︎ 2021: Alex Chennaoui, Tova-Sophia Aronsson och Elias Akyol gick och köpte mat i butik

Alex Chennaoui, Tova-Sophia Aronsson och Elias Akyol tröttnade på hungern i Gränslandet och iscensatte ett avancerat fusk. När Tova-Sophia och Elias varit iväg länge i skogen insinuerade Alex att det fanns ett romansrykte – men i själva verket hade hans två medtävlare gått iväg långt för att köpa mat och godis.

De promenerade först till det närliggande huset som Alexander hade hittat, men det var ingen hemma. Så de fortsatte gå tills de hittade en camping.

– Jag gick fram då till ett gäng och bara "tja, vi spelar in Robinson, kan jag be er om en jättestor tjänst?". Så bjöd de på lite käk och sånt, berättade Tova-Sophia för Hänt.

Men camparna bjöd inte bara deltagarna på mat. De erbjöd sig även att skjutsa dem in till Haparanda för att kunna handla på en mataffär. Och under bilresan dit ringde de till Alexanders fru för att be henne föra över pengar.

– Det var efter många om och men, hon var väldigt skeptisk, det hade jag också varit. Men till slut så swishade hon och plötsligt går jag där och storhandlar för 1500 spänn, sa Tova-Sophia.

När fusket uppdagades några dagar senare och Anders Övfergård fick reda på det brann det i programledarens ögon.

– Jag är så fruktansvärt besviken på er, alltså så djävulusiskt besviken. Ni två är diskade. Så, nu går vi, sa Anders och puttade iväg Alex och Tova-Sophia.

Elias Akyol hade någon dag tidigare åkt ur tävlingen mot Wilma Wilmersson, som inte deltagit i fusket och fick stanna kvar i Gränslandet.

LÄS OCKSÅ I PLUS: Hen tjänar bäst i årets Robinson – se hela lönelistan

Foto: TT, SVT & TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN