Robinson: Så gick det sen för vinnarna – fascinerande öden

Ellenor Pierre, Emma Andersson, Jerry Forsberg och Klas Beyer har alla vunnit Robinson.

De vann Robinson – men sen då? Här får du reda på 11 fascinerande öden!
✔︎ Knäcktes av otroheten med Farmen-profilen och hamnade i fängelse – bryter nu tystnaden.
✔︎ Drabbades av stroke 27 år ung – berättar om mirakelvändningen.
✔︎ Efter segern i Robinson – nu talar hon ut om helvetet: ”Det bara rasade”.

Totalt har 19 personer vunnit Robinson sedan premiären 1997. Här berättar flera av dem om livet i dag.

Martin Melin i Robinson och i dag.

Martin 1997 och 2020. Foto: TT.

✔︎ 1997: Martin Melin, 53

Den förste vinnaren av tv-programmet Expedition Robinson. Melin, som arbetar som polis, har sedan dess medverkat i flera tv-produktioner: På Rymmen, Polisskolan, Spårlöst. Melin har också skrivit flera böcker.

Han gav sig in i politiken för några år sedan då han gick med i Liberalerna, och valde sedan att kandidera till riksdagen. Men han fick ingen plats.

Han har varit gift med författaren Camilla Läckberg, de har en son tillsammans. Melin har även två barn tillsammans med sin första fru, Christina. 53-åringen är inte nöjd med hur han var som pappa med de två första barnen.

”Jätteångest och jättedåligt samvete. Jag trodde jag kunde fortsätta jobba heltid, spela golf, spela innebandy och sova länge. Och det funkade ju eftersom min första fru tog allt ansvar, vilket naturligtvis renderade i skilsmässa. Det är helt vansinnigt”, sa han i en intervju med Aftonbladet 2017.

◼️ ◼️ ◼️

 

Alexandra Zazzi i Robinson 1998 och i dag.

Alexandra 1998 och 2020. Foto: TT.

✔︎ 1998: Alexandra Zazzi, 53

Hon arbetade som kock när hon vann Robinson och har sedan fortsatt på den vägen. Hon har varit programledare för matprogram i tv och radio.

Förutom tv-serien Robinson har han ställt upp i Kockarnas Kamp och Biggest Loser VIP, där hon kom tvåa. Zazzi skriver även om mat i olika tidningar, och har även gett ut en rad olika matböcker.

I början av 2019 skilde hon sig från dåvarande maken Peter Jademyr efter 26 år tillsammans. Då valde Zazzi, som är mamma till två barn, även att flytta från Göteborg till Stockholm.

”Att gå igenom en skilsmässa är en av de tuffaste sakerna man kan vara med om, men jag kan se mig själv börja dejta igen”, sa Zazzi till GT hösten 2019.

◼️ ◼️ ◼️

 

Jesus Petterson, Klas Granström, Jerker Dalman och Robban Andersson i Robinson 1999.

Jerker (vit t-shirt) med killpakten Robban Andersson, Klas Granström och Jesus Pettersson. Foto: TT.

✔︎ 1999: Jerker Dalman, 44, Halmstad

Jerker vann Robinson och fick 500 000 kronor. Han utsågs till Årets homo/bi vid tidningen QX gaygala. Men efter det försvann han från rampljuset.

–  Jag ville inte bli ännu en såpa-kändis som höll sig fast, sa han till P3.

Det var 2006 i samband ett nyutgivet seriealbum ”Extra allt!”, som handlade om en gaykille. I en intervju med Expressen 2010 berättade han att vinstpengarna gick till ”vardagslyx, shopping och partaj”.

Jerker har arbetat som socionom. Han bor tillsammans med Johan Holmgren, 38.

◼️ ◼️ ◼️

 

Jan Emanuel Johansson i Robinson 2001 och i dag.

Jan Emanuel 2001 och 2020. Foto: TT.

✔︎ 2001: Jan Emanuel Johansson, 45, Norrtälje

Han var politiker på kommunal nivå när han kom med i Robinson och har berättat att han såg programmet som en perfekt språngbräda för att nå ut till väljarna.

Socialdemokraten blev suppleant i riksdagens social- och lagutskott samt suppleant i justitie-, konstitutions- och utrikesutskottet. Sedan lämnade han politiken 2010.

Jan Emanuel blev väldigt uppmärksammad under flyktingkrisen då han tjänade pengar på HVB-hem, familjehem och boende för ensamkommande flyktingbarn.

Tillsammans med förre socialdemokratiske finansministern Pär Nuder sålde de välfärdsföretaget Svensk samhällsutveckling och gjorde en vinst på nästan en kvarts miljard kronor.

Enligt en artikel i Expressen tjänade han drygt 85 000 kronor per dag under 2016 via sitt bolag Hoppetgruppen AB. Han ville dock inte kommentera att han tjänade pengar på flyktingar.

– Det här är en bisyssla som jag inte är engagerad i, sa han.

Jan Emanuel bor ihop med Annika Ireblad, 48, och barnen Matteus, 17, och Maja, 15.

◼️ ◼️ ◼️

 

Emma Andersson i Robinson och med maken Henrik Zetterberg.

Emma i Robinson 2001 och med maken Henrik Zetterberg 2010. Foto: TT.

✔︎ 2003: Emma Zetterberg, 41

Emma, som tidigare hette Andersson, var med i Robinson redan 2001, men lyckades inte vinna då. Men hon fick en ny chans två år senare och tog hem tävlingen.

Emma är utbildad kock och fick ett eget matlagningsprogram efter vinsten. Hon har även gjort musik, hennes mest kända låt är ”Weightless”, som hon gjorde tillsammans med Bosson. Det har även blivit en del framträdanden i tv genom åren. Ett inte så roligt minne för Emma är när Filip Hammar och Fredrik Wikingsson drev med henne i tv-programmet Ursäkta röran 2002.

2010 gifte sig Emma Andersson med ishockeystjärnan Henrik Zetterberg. I mitten av september 2018 tog NHL-spelarens karriär slut då hans rygg inte pallade mer ishockey.

I början av 2019 flyttade paret till Skåne då de köpte en lyxgård för 16,5 miljoner kronor. Paret har sonen Love, 4.

◼️ ◼️ ◼️

 

Jerry Forsberg med Isabel Adrian i Robinson 2004 och med sonen Sigge 2020.

Jerry Forsberg med Isabel Adrian i Robinson 2004 och med sonen Sigge 2020. Foto: TT & Privat.

✔︎ 2004: Jerry Forsberg, 39, Stockholm

Han ställde upp i Expedition Robinson för att vinna en miljon skattefritt. Det lyckades han med. Han minns när han ringde sin telefonbank efteråt.

– Jag hade 14 kronor på kontot sedan tidigare. När jag ringde så sa de ”Du har en miljon och 14 kronor på ditt konto”. TV3 hade tagit över och Robert Aschberg var programledare. Allt skulle vara dubbelt så jobbigt och man fick inte ta med sig en personlig sak, säger Jerry Forsberg till Hänt i dag.

Isabel Adrian deltog också i Robinson 2004 och hon och Jerry blev ett par. Men Isabel var otrogen med en profil från Farmen och Jerry gjorde slut. I en intervju med Aftonbladet med rubriken ”Knäckt av otroheten” pratade Jerry om att han kände sig ”totalförnedrad”.

Jerry förlät dock Isabel och de blev tillsammans, men sedan tog det slut igen.

– Vi skiljdes som vänner sen, det var inga konstigheter alls, berättar Jerry.

Vad det jobbigt?

– När det hände var det jobbigt. Men det skiter jag fullständigt i idag.

Jerry Forsberg öppnade en italiensk restaurang för vinstpengarna. Men 39-åringen, som har varit i restaurangbranschen sedan 1997, tvingades lägga ner restaurangen.

– 2008-krisen kom olägligt. Men jag lärde mig några bra läxor, och det är bra.

Efter det jobbade han på lyxkryssning innan han flyttade runt i världen.

– Jag träffade en tjej som var från Australien. När vi bodde i London gick jag Hotel management, jag ville vidareutbilda mig. Sen drog vi till Dubai och där öppnade jag Supperclub. Jag gifte mig med den tjejen, men sedan skilde vi oss, säger Jerry.

Du valde sedan att flytta tillbaka till Sverige – trots att du i en intervju sagt att du aldrig skulle återvända då du inte vill ”sitta i kylan som en idiot”.

– Haha. Det är kallt som fan. Jag sitter här som en riktig idiot, men jag är mer glad än någonsin för det, haha. Systemet funkar bättre här än i andra ställen jag har bott, och då är det ändå bra städer. Men det där var en dum grej som jag sa när jag var 23 år. Jag såg att någon jäkel la upp hela Robinson på Youtube. När jag tittar på det så tänker jag ”Vad fan, är jag dum i huvudet eller?”. Jag är 39 år i dag, jag var 23 då. Vad jag än sa då är det en annan person du pratar med i dag.

Vid den tidpunkten hamnade du även i fängelse för bland annat misshandel och olaga hot. Hur var fängelset?

– Det var en trevlig vistelse i fängelset, faktiskt. Det var inga konstigheter, det var ett svenskt fängelse. Jag tränade mycket. Jag var där i sex månader och kände mig frisk som en nätkärna när jag släpptes ut.

– Jag minns att jag var livrädd när jag skulle in eftersom jag hade sett för mycket på film. Men det var en ”walk in the park”.

Var du skyldig till allt du blev dömd för?

– Jag hade slagits på en nattklubb, men han slog mig först. De tyckte att jag använde övervåld och det gjorde jag. Men en av grejerna var jag inte skyldig till, så jag åkte dit för en sak jag inte hade gjort.

Har fängelsedomen gjort att det har varit tuffare för dig i livet?

– Inte det minsta. Sen tror jag det handlar om mindset. Det är många som är svaga idag och gnäller för minst lilla. Jag gillar inte sånt. Jag tycker folk ska tuffa till sig, jag gillar inte nya pk-klimatet. På så vis hatar jag den världen jag lever i, man får inte säga varken det ena eller andra.

Jerry Forsberg har med åren lyckats bra i restaurangbranschen. Han startade konceptet ”Bubbles & Brunch” och drev även restaurangen Kasai. Den sistnämnda sålde han förr förra året.

– Det är min största bedrift, det var bra, säger han.

Efter det startade han Poke Burger och har i dag flera restauranger runt om Stockholm.

– Det går jävligt bra nu, trots krisen.

Jerry bor i Stockholm och lever tillsammans med sin sambo Malin Andered, 25, och barnen Sigge, 2, och Filip, 1.

Hollywoodfrun Isabel Adrian är sedan 2013 gift med dj:n Steve Angello. Paret har två döttrar.

◼️ ◼️ ◼️

 

Ellenor Pierre vann Robinson 2009.

Ellenor efter seger i Robinson 2009. Foto: TT.

✔︎ 2009: Ellenor Pierre Oppitz, 46, Gävle

Efter Robinson-segern vändes Ellenor Pierres liv upp och ner.

– Den psykiska och fysiska pressen var enorm, berättade hon för Expressen knappt ett år efteråt.

Inte nog med att hon tappade tolv kilo. När hon återvände till Sverige genomgick hon en stor livsförändring.

– Mitt liv blev kaos när jag kom hem. Det var jobbigt att gå upp i vikt. Jag gjorde slut med min man. Det tog ett halvår för mig att återhämta mig.

När Hänt pratar med henne i dag säger hon:

– Jag har väldigt starka minnen av Robinson, det är som att föda barn. Folk förstår inte hur tufft det är, man får frågor som ”fick ni inte lite mat ändå?”.

Hon hade problem med magen efter Robinson.

– Det påverkade mig en ganska lång tid efteråt. Det första jag gjorde när jag kom hem var att åka till Ica och handla. Du skulle ha sett min kundvagn – den var så överfull! Det gick väldigt lång tid innan jag åkte hemifrån utan att ta med någon form av mat, jag tog nästan alltid med mig en frukt, berättar Ellenor och fortsätter:

– Jag började tappa mitt hår efter ett halvår, det bara rasade bort. Jag träffade en läkare och han sa att när det gäller svält så blir håret påverkat efteråt. Det häftiga med svälten annars var ju att vi aldrig blev sjuka.

Blev du av med allt hår?

– Nej. Jag fick stora vikar i huvudet. Men det blev bra sen.

När Ellenor var med i Robinson höll hon på med mode. Hon har ägt en MQ-butik men valde att sälja den. Hon hade eget företag i några år efter Robinson, men lade ner det eftersom det inte gick tillräckligt bra.

– Jag utbildade mig till lönekonsult. I dag jobbar jag på Coops ena huvudkontor, här i Gävle.

Det har också blivit förändringar i privatlivet.

– Då var jag skild och vild, haha.

Hur är det nu?

–  Jag träffade Nicklas 2012. Vi gifte oss 2013 och fick barn tillsammans 2014. Det var mitt fjärde barn, jag hade tre sedan tidigare. Det är bara den lille som bor hemma med oss.

◼️ ◼️ ◼️

 

Mats Kemi i Robinson och i dag.

Mats 2011 och i dag. Foto: TV4 & Privat.

✔︎ 2011: Mats Kemi, 61

– Det var helt galet med matbristen, i dag undrar jag ju hur jag stod ut då. Det är ju det som är grejen, att man ska stå ut utan att få mat och sen klara av att umgås med människor man själv inte har valt ut. Det är alldeles för krävande, man kan inte föreställa sig innan hur det är. Jag skulle aldrig göra om det, säger Mats Kemi till Hänt i dag.

Mats beskriver det som att det på nätterna kändes som att något åt upp honom inifrån.

– Jag gick ner 17 kg! Extremt mycket på så kort tid. Folk trodde också att man skulle kunna tillverka spjut och ha ihjäl djur. Men vi hade skrivit på kontrakt och fick inte göra någonting. Då blir det extremt jävla tråkigt. Man fick sitta där i sandlådan och vänta på att produktionen skulle säga till hur man skulle göra, och det var frustrerande i sig. Det är lite som lumpen. Skitjobbigt, men efteråt är man stolt.

Du ångrar dig inte?

– Inte för fem öre, absolut inte! Folk är jävligt imponerade, säkert lite avundsjuk att de inte fått göra samma resa.

Vad lärde du dig?

– Att inte ta något för givet. Man kan föreställa sig hur de i flyktinglägren har det, med den svälten. Vi fick gå runt på ris, men det var under en begränsad tid. Flyktingarna vet inte när det tar slut…inget är förutbestämt för dem. Man måste ha förståelse för hur det ser ut i andra delar av världen. Jag är själv lyckligt lottad att jag är född i ett i-land. Jag har varit polis i 30 år så jag har fått se samhällets baksida.

Vad gjorde du för pengarna?

– Det var 500 000 kronor från början, och så skatt på det. Jag fick 248 000 kvar. Jag, min fru och våra två pojkar drog till Florida och åkte runt där med bil, och där gick hälften av pengarna. Sen var det spik och brädor till huset.

Hur lever du i dag?

– Mitt intresse är att göra en svensk klassiker med cykling, löpning och simning. Sen styrketränar jag fyra gånger i veckan och försöker gå 10 000 steg per dag. Jag har blivit 61 år och världens bästa medicin är att man rör på sig en halvtimme varje dag. Jag har gillat uteliv och party, men det har som sagt försvunnit. Äntligen har jag mognat!

◼️ ◼️ ◼️

 

Mariana Dehlin (fd Hammarling) i Robinson och i dag.

Mariana Dehlin (tidigare Hammarling) 2012 och 2017. Foto: TT.

✔︎ 2012: Mariana Dehlin, 52

Mariana har drivit en frisörsalong på Kungsholmen i över 20 år och drog stor nytta av att vinna Robinson.

”Absolut, det blev en hype ett tag. Det var bra att jag hade döpt salongen till ”Mirres” från början, sa Mariana till Stockholm Direkt 2015.

”En gång fick en tjej som födelsedagspresent att bli klippt av mig, och hennes pappa var med och krälade runt på golvet för att filma det hela, haha”, berättade hon.

Privat var Mariana gift med Magnus Hammarling, men de är skilda och Mariana har tagit tillbaka sitt gamla efternamn Dehlin.

◼️ ◼️ ◼️

 

Dan Spinelli Scala i Robinson och i dag.

Dan 2015 och i dag. Foto: Sjuan och Privat.

✔︎ Dan Spinelli Scala, 35

Dan Spinelli Scala vann Robinson – love edition ihop med Jennifer Elgeryd.

– Robinson var tufft. Men en fantastisk upplevelse, jag känner mig stolt när jag tänker på det. Det var väldigt roligt att göra. Jag kan tänka på de stunder när man satt på ön och tittade ut över vattnet och kände sig mest ensam i världen. De tankarna kan jag använda på två sätt, säger Dan till Hänt i dag.

– Å ena sidan var det häftigt att sitta där i Kambodja, ensam i djungeln. Jag kan också komma ihåg hur sanslöst tråkigt det var. Tristessen är den största överraskningen, man är van att livet går i 180 kilometer i timmen.

Vad har du lärt dig av det?

– Jag använder den erfarenheten för att stanna upp i livet. Jag fick en stroke några år innan Robinson och det fick mig att fundera över vad som är viktigt i livet. Dock så falnar ju erfarenheter med tiden och man hamnar tillbaka i hamsterhjulet. Jag såg Robinson som en utmaning som kunde förnya mina perspektiv.

Stroken inträffade när han bara var 27 år. Han pluggade då sista terminen på sin masterutbildning på Handelshögskolan och hade fått anställning som konsult kommande höst. Han höll på att spela fotboll när det small till obehagligt.

– Det sa bara pang, det var som att det började tjuta i öronen. Jag fattade inte vad som hände, jag var tvungen att stå stilla, helt paralyserad. Det kändes som jag skulle svimma så jag satte mig ner på gräset. Sen fick man höra en del gliringar från polarna på planen, så då försökte jag ställa mig upp men insåg att det inte gick, jag var yr och förvirrad.

Dan Spinelli Scala och Jennifer Egelryd, Dan vinnare av "Robinson: love edition" 2015.

Dan Spinelli Scala och Jennifer Egelryd 2015. Foto: TT.

Dan fick åka in till Danderyd för en rad olika tester. Han berättar att han klarade av testerna och kände sig pigg. Men sedan hände något.

– Min lillebror kom till sjukhuset för att hämta mig. Han kom fram och sa ”Tja, ligger du här och slöar?”. Jag minns att jag försökte svara, men jag lät som en grottmänniska. Jag hörde mina egna ord, men de kom inte ut. Då såg jag hur lillebrorsan blev livrädd och till följd av det började jag gråta, det bara forsade. Det var en reaktion med rädsla. Sen försökte jag även röra mig, men kastade mig på något konstigt vis in i väggen.

– Vi hade tur att en läkare gick förbi precis då och såg hela det förloppet. Han skrek ”Var är hans läkare?”. Sen blev det fullt pådrag. Jag blev bara sämre och sämre, och talet försvann.

Sedan kördes Dan till ambulans till Karolinska för operation.

– Jag fick höra att det bara var 13 procents chans att jag skulle överleva, och de pratade även om att bli förlamad. Det var verkligen dödsångest då. Jag har läst mina journal i efterhand och sett att flera stycken på sjukhuset fick hålla fast mig för att träffa rätt med bedömningen eftersom jag var så uppriven.

Sen påbörjades en lång resa tillbaka, han fick träna motorik, balans och tal.

– Jag minns att jag kunde sitta på landet och lyssna på vinden och fåglarna, jag var glad över att leva.

Efter att ha krigat sig tillbaka på fötter igen påbörjades en hektisk period med jobb som managementkonsult samtidigt som han skrev klart sin uppsats och tentade av de sista 30 högskolepoängen. I dag jobbar han på Educations Media Group.

– Jag blev headhuntad dit som studentrekryterare. Jag hjälper högskolor och universitet med studentrekrytering.

Dan träffade sin tjej Sofia Steneröd, 32, i samband med Robinson. De har en son, Matteo, som fyller två år i sommar. Det har inte blivit så mycket fotboll de senaste åren, men däremot har han fullt upp med padeltennis.

– För ett år sedan startade jag upp en egen hall ute i Haninge. Jag spelar en del själv och var faktiskt rankad topp hundra i Sverige vid årsskiftet.

◼️ ◼️ ◼️

 

Klas Beyer akut till sjukhus efter otäck olycka

Klas Beyer hamnade på akuten efter den otäcka olyckan. Foto: TT & Iza Boëthius.

✔︎ 2019: Klas Beyer, 31

Klas tog med sig en dagbok som personlig grej till ön. Några månader efter vinsten i Robinson berättade han att han skulle släppa en ljudbok. Ö-dagbok är baserad på hans anteckningar från tiden på ön.

Umeåbon är byggnadsingenjör och har blivit omskriven i tidningar om sitt yrke. I februari i år blev han dock omskriven för något betydligt mer tråkigt.

Beyer bröt nacken i en trampolinolycka. Han fördes med ambulans till sjukhus efter att ha landat illa med huvudet när han tränade snowboardhopp.

– Det finns en trampolinpark i Kungens kurva. Jag tränar mycket snowboard och var där för att träna volter. En volt gick fel, jag skulle göra en dubbelvolt. Det blev en och en halv volt och jag landade på huvudet. Kroppen och huvudet slog i marken. Jag landade liksom på huvudet och nacken i en vridande rörelse, berättade han för Hänt.

Det visade sig att han hade en fraktur på en kota i nacken och läkarna räknade med att han ska bli återställd, enligt en artikel i Expressen.

– Jag mår ganska bra, jag är van vid att slå mig. Det här är mitt tionde ben som jag bryter. Totalt i livet, alltså. Den här gången var det lika bra att slå på stort, sa Klas till Hänt och tillade att han har svart humor – olyckan till trots.

På kärleksfronten är Klas Beyer ihop med Iza Boëthius.

◼️ ◼️ ◼️

✔︎ SAMTLIGA ROBINSON-VINNARE:

1997: Martin Melin (SVT)

1998: Alexandra Zazzi (SVT

1999: Jerker Dalman (SVT)

2000: Mattias Dalerstedt (SVT)

2001: Jan Emanuel Johansson (SVT)

2002: Antoni Matacz (SVT)

2003: Emma Andersson (numera Zetterberg) (SVT)

2004: Jerry Forsberg (TV3)

2005 (VIP): Tilde Fröling (TV3)

2005: Karolina Conrad (TV3)

2009: Ellenor Pierre (TV4)

2010: Erik Svedberg (TV4)

2011: Mats Kemi (TV4)

2012: Mariana Hammarling (numera Dehlin) (TV4)

2015 (Love edition): Dan Spinelli Scala & Jennifer Egelryd (Sjuan)

2018: Daniel ”DK” Westlund (TV4)

2019: Klas Beyer (TV4)

FRÅN FÖRSTASIDAN