Robinson-Mattias Pettersson talar ut efter stora sorgen

Robinson-Mattias Pettersson med sönerna Andreas och Daniel.

Robinson-Mattias talar nu ut i en öppenhjärtig intervju.
✔︎ Uppslitande skilsmässan – efter 26 år: ”Jag får skylla mig själv”.
✔︎ Livsfarliga dramat som TV4 inte visade: ”Jag vet inte om jag får berätta det här, men...”
✔︎ Avslöjar spelet bakom pakterna i Robinson: ”Det blev kaos”.

Här får du lära känna Mattias Pettersson, 51, på djupet – och så avslöjar han både det ena och det andra från inspelningen…

Mattias Pettersson i Robinson 2020.

Mattias. Foto: TV4.

Mattias röstades ut ur Robinson, tog sig tillbaka via Gränslandet, men röstades ut igen och slutade femma.

Kan du bjuda på något drama som tittarna inte får se?

– Det finns saker som är häpnadsväckande. Och det hände sjuka grejer när inte kameran var på. En sak som det inte har pratats om hände första dagen när vi skulle ut till ön. Vi satt i två båtar som körde upp mot varandra, jämsides. TV4 hade hyrt in fijianer som körde båtarna som gick fort som fan. Vi skulle åka i full gas mot varandra och vid en punkt skulle de svänga upp så nära de kunde. Vår båt svängde upp som den skulle – men inte den andra. Den dunkade rakt in i vår sida med en jäkla kraft. Det var tur att båten hann svänga upp litegrann, annars hade det slutat i fullständig katastrof för det var en jäkla smäll. Det var läskigt och jag överdriver inte.

Oj!

– Jag vet inte om jag får berätta det här, men det är ingen som har sagt att jag inte får det och jag tycker att det är en jäkla grej. Det kunde gått åt helvete för båten sprack ju.

Var det någon som skadade sig?

– Cruise satt precis där nosen träffade så han fick ju ont. Men han är en hård pôjk som inte gnäller. Hade det suttit nån annan där så hade det blivit värre. Det var ruskigt skrämmande så när de tog om scenen andra gången hade de jätteavstånd för de (produktionen) var ju galna på fijianerna. Båten var sprucken längs hela sidan, men de hade ju ingen annan båt.

Var du skärrad efteråt?

– Ja. Men man hade väntat så länge på detta och var så uppspelt. Jag har nog tänkt på det mer i efterhand.

Introt till Robinson 2020.

Här är omtagningen, som gick betydligt bättre än scenerna som TV4 inte visar. Foto: TV4.

 

Introt i Robinson 2020.

I omtagningen körde båtarna med större mellanrum. Foto: TV4.

Du är säljare till vardags. Har man fördel av det i Robinson?

– Jag har lite nya projekt på gång som jag inte kan prata om. Men jag har varit säljare i hela mitt liv och fördelen som säljare är att jag känner lätt av människor. Det är på både gott och ont i Robinson, för man ska nog inte känna av så mycket.

– Jag såg från dag ett vad som händer, att en pakt bildas. Från att vi sätter första foten på stranden ser jag hur Nina och Josefina suger upp Fabian och Raymond. Rätt fort går jag till de andra och säger att vi måste agera, att vi annars kommer ryka en efter en. Det innebar att jag blev en måltavla och hot från dag ett.

Hur tufft är Robinson?

– Tuffare än man nånsin kan ana. Jag är en fajter och ger aldrig upp, men jag trodde inte att matbristen skulle ta så hårt på mig.

Mattias om ilskan mot Anders Öfvergård

Du var smal redan när du kom dit.

– Ja, jag fick ju reda på att jag skulle vara med en månad innan vi drog och hann inte äta upp mig. Jag hade ett helvete på ön.

Du pratar mycket om att man blir en annan människa i Robinson. Den Mattias jag pratar med nu, är det samma Mattias som vi ser i tv?

– Nej, det är läskigt. Normalt sett tar jag ingen skit utan står upp och svarar emot. Jag gjorde det i början, men då blev det bara kaos. Så jag blev lite tyst och drog mig tillbaka. Jag orkade inte ta konflikterna som uppstod i vårt lag.

Raymond var hård mot Katarina i början, sedan mot Cruise. Men du var ganska skonad, eller?

– Allting syns inte i tv. Det var mer än vad som syns i tv.

Josefina Liljedahl, Nina Ekstrand och Raymond Ahlgren i Robinson 2020.

Josefina, Nina och Raymond. Foto: TV4.

Vem ogillar du mest av Josefina, Nina och Raymond?

– Jag sitter på rätt mycket detaljer. Men jag vill inte gå in på det. Jag tycker att det är onödigt att snacka skit om varandra i efterhand. Det som händer på ön, det var på ön, och nu är vi tillbaka i verkliga livet. Det finns de som har kastat skit på mig, men jag väljer att vara större än dem.

Är du nöjd med hur du framställs?

– När jag sitter och ser programmen kan jag tänka, varför sa jag så? Men det är lätt att vara efterklok. De har så mycket material på mig att de kan vinkla mig hur de vill. Men jag tycker att de vinklade mig relativt juste.

En gång skulle ditt lag vara snällt och ge bort saker till det andra laget. Du tog då med fiskelina, krokar och en wokpanna. Men sakerna beslagtogs av programledaren Anders Öfvergård. Vad tänkte du då?

– Det kan se ut på tv som att vi i Lag Syd inte har något hjärta och bråkar mycket. Men vi tyckte synd om Lag Nord och ville inte plundra dem. Det syntes inte i tv, men Anders stod och skällde på oss och tyckte att det var den vekaste plundringen nånsin. Anders körde sitt race som vanligt, blev förbannad och gormade om att det är en tävling och att man inte kunde göra så. Han tog grejerna och jag tyckte det var dåligt. I vanliga fall gnäller jag inte på Anders eftersom det är produktionen som bestämmer, men den här gången tror jag att han tog ett eget beslut eftersom det gick så jäkla fort. Det var brutalt eftersom de behövde våra grejer.

Anders Öfvergård tog sakerna som Lag Syd ville ge till Lag Nord.

Anders Öfvergård tog sakerna som Mattias och Cruise i Lag Syd ville ge till Lag Nord. Foto: TV4.

Varför sökte du till Robinson?

– Jag satt i soffan när min äldste grabb Andreas ringde mig och sa att de sökte folk till Robinson och att jag skulle passa perfekt. Men jag tvekade. Några veckor senare hade jag tråkigt och klockan elva på kvällen kom jag på det han hade sagt. Ansökningstiden gick ut samma kväll och då slängde jag ihop en video från badrummet när jag borstade tänderna och hann precis skicka in den innan midnatt.

Mattias om skilsmässan

Berätta om din bakgrund?

– Jag är från Gävle från början. Som 24-åring flyttade jag och min dåvarande tjej till Borås. Men jag skilde mig för två år sedan, en jobbig skilsmässa, och då flyttade jag från Borås till Motala, där hela min släkt är ifrån.

Hur länge hade ni varit tillsammans?

– 26 år, varav 15 som gifta. Jag älskade henne överallt annat, men läget blev som det blev.

Var skilsmässan ett ömsesidigt beslut?

– Egentligen inte. Hon sa att hon inte ville eller orkade mer. Men jag känner att jag också har en del i det. Jag är en sportkille – det är tennis, padel, golf och bordtennis – och jag var mer borta än hemma. Jag tog inte hand om förhållandet och får skylla mig själv.

Robinson-Mattias Pettersson med sina söner.

Robinson-Mattias med sina söner Andreas och Daniel. Foto: Privat.

Det var ärligt sagt.

– Jag är sjukt ärlig. Till och med på ön. Jag skulle aldrig ljuga.

Du varit singel i två år. Vill du träffa en ny kärlek?

– Eftersom jag hade varit i förhållanden under typ hela mitt liv hade jag lite panik och var rädd för att vara ensam. Så jag hoppade in i något nytt alldeles för tidigt. Jag var inte mogen för det och inser nu att jag behövde vara själv och ta det lugnt. Jag försöker starta om på nytt igen. Både med jobb och tjej är det grejer på gång, hehe.

Du fyllde 51 år i mars. Är du ur 50-årskrisen?

– Jag har aldrig haft någon kris. Nu har jag visserligen två Corvetter här så mina kompisar hävdar att jag har en kris. Men jag gillar bilar och vill unna mig, det är ingen kris överhuvudtaget. Jag njuter av varenda år som går.

Tack för samtalet.

– Tack själv. Skriv inga dumheter nu för morsan prenumererar på Hänt och vill inte läsa något skit, hehe.

Robinson-Mattias Pettersson.

Mattias till vardags. Foto: Privat.

Vem är Mattias Pettersson?

Ålder: 51

Bor: Motala

Familj: Sönerna Andreas, 24, och Daniel, 21

Yrke: Nybliven egen företagare efter ett helt yrkesliv som säljare

Inkomst: 526 077 (taxeringsåret 2019)

Personlig sak i Robinson: Tandkräm

FRÅN FÖRSTASIDAN