Expedition: Kärleks-ö – så ledde Robinson fram till heta romanser

Expedition: Robinson

Många har träffat kärleken genom ”Expedition: Robinson”.
Men hur gick det sen? Vi har svaren!
✔︎ Blev blåst av dejten: ”Han hade tre flickvänner samtidigt”
✔︎ Sambon brände ned villa för 19 miljoner kronor
✔︎ Tjocktarmen sprack – skrev avskedshälsning till familjen

”Expedition: Robinson” har utvecklats till ett riktigt kärleksnäste.

Många tävlande har träffat kärleken på ön – och flera har blivit ihop med en kändis efter programmet.

Läs om alla heta romanser!

◼️ ◼️ ◼️

Nu drar den nya säsongen av Robinson igång i TV4. Hänt har gått igenom hur det sett ut med kärleken på de tropiska öarna genom åren. En del personer har träffats och blivit par genom Robinson. För andra har deras medverkan lett till att de senare träffat och blivit tillsammans med spännande kändisar.

Trots att det utan undantag är svettigt, äckligt och lite si och så med både intimhygienen och tandborstningen hos deltagarna under inspelningarna av tv-succén Robinson, vars 18:e säsong har premiär söndag den 17 mars, så har de olika tropiska öarna där programmet genom åren spelats in varit platser där kärleken ofta spirat.

Zai Gordon White och Jürgen Weis.

Sexologen Zai Gordon White, 49, och kocken Jürgen Weis, 48, blev Robinsons första seriösa kärlekspar. De träffades i den första säsongen som sändes på SVT 1997 och spelades in på ön Tengah i Malaysia, men blev inte tillsammans på riktigt förrän på återträffen ett halvår senare. Relationen höll dock inte mer än ett par år och 2000 flyttade Jürgen till Vilnius i Litauen där han öppnade en restaurang, gifte sig och bildade familj med litauiskan Anzelica. Zai är i sin tur sambo med tre barn i en villa i Huddinge.

Redan året därpå uttryckte Jochen Schützdeller, 52,  sin kärlek till Susanne Rittedal, 48,genom de numera klassiska orden:

– Det är inte långt ifrån att det rycker i baguetten.

Att det varit någon romans mellan de två dementerade dock Susanne, men så där fortsatte det år efter år. 1999 försökte Robert ”Robinson-Robban” Andersson, 44, till exempel packad hångla upp Lisa Knapp, 46, i på sandstranden och år 2000 gick det intensiva romansrykten kring Johan Hellström, 54, och Roxana Sundström, 47.

Men sen fanns det fler som genom åren talade ut om sin kärlek också. Som nyss nämnda Robinson-Robban då han träffade norska deltagaren Marit Herstad, 25, under inspelningarna i Malaysia 2003.

– Vi hade rena smekmånaden där nere, sa Robban i Expressen.

Mika Svensson och Michel Berendji.

Under 2006 – 2008 sändes inte programmet, men så fort det drog igång igen på TV4 2009 hände det grejer. Michel Berendji, 50, och Mika Svensson, 36, var den säsongens första kärlekspar ut. Därefter hettade det även till mellan Erik Rydberg, 33, och Erika Kilén, 38:

– Det är mycket kärlek i Robinson i år. Jag är absolut kär i “Valpen”, han är en underbar människa, sa Erika i en intervju med Expressen.

2015 gjordes till och med Robinson: Love Edition, den här gången i Sjuan, där tanken var att deltagarna skulle hitta kärleken på ön. Men trots att de verkade tydligt inspirerade av succén med Paradise Hotel blev det inte mer romanser än vanligt, snarare mindre.

– När man inte borstar tänderna eller rakar sig på flera veckor kändes det ju inte så fräscht, det fanns inte en chans på kärleken där trots att det var produktionens mål,förklarade Kristoffer Hultling, 28, som var med det året.

Men två av deltagarna, Richard Lundström, 33, och Denice Andrée, 31, inledde i varje fall en relation efter att inspelningarna var över och de kommit hem till Sverige.

Även förra året 2018 spirade kärleken, den gången mellan Nicoline Artursson, 26, och Pascal Mazza Ramsby, 27, som fick ihop det på ön, men gjorde slut efter att de kommit hem. Hur det går i årets säsong återstår att se, men för er sugna på tropisk kärlek redan nu har vi sammanställt vad som hänt med några av alla de profiler som varit med i Robinsong enom åren och blivit omskrivna på grund av sina relationer med andra deltagare eller kändisar. Håll till godo!

◼️ ◼️ ◼️

Martin Melin och Camilla Läckberg 2013.

💥 Martin Melin, 52, Säsong 1, 1997

Martin jobbade som polis när han blev uttagen att medverka i den allra första säsongen av Expedition Robinson 1997. Strix Television hade då köpt rättigheterna till den brittiska förlagan Survivor.

Martin Melin gick segrande ur programmet, som spelades in i Malaysia. Efter programmet har han fortsatt att jobba som polis, men han har även försörjt sig genom att skriva tidningskrönikor, böcker och blogga.

Efter programmet träffade Martin sin första hustru, Christina Melin. Tillsammans fick de barnen Fanny, 15, och Felix, 11. Strax efter att yngsta barnet hade fötts, meddelade dock Martin att skulle skilja sig.

2005 träffade han deckarförfattaren Camilla Läckberg, 45, i samband med att hon behövde hjälp med att beskriva polisens vardag i en av sina böcker. Två år senare blev de ett par och 2009 fick de sonen Charlie, 9.

2010 gifte de sig, men tre år senare var skilsmässopappren inskickade och separationen ett faktum. Sedan uppbrottet har Martin Melin varit singel och i samband med sin 50-årsdag berättade han att hanlängtade efter någon att dela vardagen med. Han får fortfarande ofta nakenbilder skickade till sig och har berättat att han nätdejtat en del, men också förklarat att en anledning till att han fortfarande är singel är att han har så svårt att bli kär.

Senast i höstas förklarade han för Hänt:

– Jag är verkligen singel. Letar inte aktivt. Det som kommer det kommer men så fort jag är klar med min bok i vår kommer jag börja dejta. Han beskrev samtidigt sin drömkvinna:

– Hon ska gilla att resa och ha humor. Humor och utseendet är likvärdigt. Hon måste kunna garva.

◼️ ◼️ ◼️

Martin Melin, Kent Larsen, Åsa Vilbäck och Ola Melén.

💥 Åsa Vilbäck, 44, säsong 1, 1997:

Åsa kommer från Skellefteå är kanske mer känd som ”Doktor Åsa”. Namnet fick hon efter att ha medverkat i ett hälsoprogram med samma namn i SVT 2008-2009, där hon svarade på hälsofrågor med hjälp av andra experter.

I Expedition Robinson hade hon en rejäl flirt med Ola Melén, 47, under tiden på ön. Hon gick hon långt och var bland de fyra sista. Tillsammans med Martin MelinKent Larsen, 83, och Ola Melén tävlade hon i det sista avsnittet i en frågesport. Martin Melin vann och fick som pris välja vilken av deltagarna som skulle lämna tävlingen. Han valde Åsa.

Åsa är kirurg, men har också skrivit krönikor och synts i medierna även i andra sammanhang.

Mycket skriverier blev det för några år sedan, då hennes dåvarande sambo dömdes för mordbrand efter att ha tänt eld på en miljonvilla i Danderyd.

Fastigheten ägdes tidigare av kulturpersonligheten Harry Schein, men hade nyligen köpts av sambon för 19 miljoner kronor. Efter att hans planer på ombyggnad fått nej från myndigheterna, satte han eld på huset och för detta dömdes han till fyra års fängelse.

◼️ ◼️ ◼️

Jessika Gedin och Pål Hollender.

💥 Pål Hollender, 50, Säsong 2, 1998 och säsong 7, 2003

Konstnären och filmaren Pål Hollender, 49, från Borås är kanske en av de mest omskrivna deltagarna någonsin. Men det är inte hans medverkan i dokusåpan som har skapat de största rubrikerna, utan snarare hans ofta mycket kontroversiella konst.

I sin första film skildrade han det sexuella övergrepp han utsattes för som 13-åring, och under ett konstprojekt i Göteborg hällde han ut flera ton bakpulver och uppmanade besökarna att gömma sitt knark i högen. Mest kritik fick han ändå för filmen Buy Bye Beauty, som innehöll scener där han hade sex med de prostituerade kvinnor han intervjuade.

– Att göra en film tar tre år av livet, klart att jag vill få ut den största möjliga effekten. Utan provokationer hade ingen människa uppmärksammat det jag velat belysa i mina filmer, har Pål sagt till TT Spektra.

Men sedan dess har han också gjort en hel del projekt som är långt mindre kontroversiella. Han har varit inslagsproducent för Filip Hammars och Fredrik Wikingssons program Grattis världen, Boston Tea Party och Får vi följa med?.

Han har vunnit tv-priset Kristallen och under en dokumentärresa i Afghanistan blev han skjuten i armen. På Hollender är sambo med förläggaren och programledaren Jessika Gedin, 48, sedan början av 00-talet. Tillsammans har de dottern Isadora, 15. Pål har även en son från en tidigare relation.

◼️ ◼️ ◼️

Lisa Knapp och Andreas Johnson.

💥 Lisa Knapp, 46, säsong 3, 1999

Efter hennes medverkan i Robinson var det tyst om Lisa rätt länge, men 2004 träffade hon artisten Andreas Johnson, 48, under en skidresa till Åre. De två blev ett par och förlovade sig på Alla hjärtans dag 2006. Samma år fick de dottern Ella, 12. Andreas berättade för Hänt att de skulle gifta sig sommaren 2007 och att det var Lisa som hade friat till honom:

– Lisa var gravid med Ella och varje dag brukade jag dra upp hennes tröja och prata med magen. På Alla hjärtans dag hade hon skrivit ”Vill du gifta dig med mig?” på magen. Det var så fint så att jag inte kunde tacka nej.

Något bröllop blev det inte den sommaren och inte sommaren efter heller. 2010 fick de i varje fall ytterligare ett efterlängtat barn då Tim, 8, kom till världen och efter det gifte de sig också till sist i juni 2011 i Järvsö kyrka i Hälsingland. Efter vigseln åkte paret häst och vagn till bröllopsfesten.

– En av de tre lyckligaste dagarna någonsin i vårt liv, sa de nygifta efteråt och syftade på att de andra två lyckligaste dagarna var då deras barn kom till världen.

Samma år drabbades dock Lisa av svåra hälsoproblem då hon drabbades av en svår infektion. Trots att man öppnade magen hittades inte orsaken och efter en tids vila kom nästa chock för henne då hon tingades åka in till sjukhus igen dagen före julafton och det visade sig att hennes tjocktarm hade spruckit på två ställen.

Enligt Hemmets Journal förberedde hon sig faktiskt för att dö, genom att skriva avskedshälsningar till familjen på natten till den 23 december 2011.

– Jag är glad och tacksam över att jag slapp läsa de breven. Under en period hade jag väldigt mörka tankar om hur allt skulle gå om jag förlorade henne. Hur skulle jag kunna berätta för barnen och hur skulle vi klara av att gå vidare? har Andreas Johnson berättat för Hemmets Journal.

Något år senare var slutligen Lisa helt återställd tack och lov och nu lever hon, Andreas och barnen åter ett mysigt familjeliv på Södermalm i Stockholm. Dessutom verkar det som om deras dotter Ella vill gå i föräldrarnas fotspår, i alla fall vad gäller att vara med i tv, för i fjol var hon med och tävlade i tv-programmet Sveriges yngsta kändiskock.

◼️ ◼️ ◼️

Zubeyde Simsek och Oscar Gillström.

💥 Zübeyde Simsek, 49, säsong 5, 2001, säsong 7, 2003, och säsong 15, 2012:

Zübeyde har deltagit i Robinson hela tre gånger. Dessutom var hon med i dokusåpan Club Goa 2005, där hon kom på en andraplats. Efter sitt deltagande i Robinson blev hon flitigt omskriven, bland annat efter att ha visat brösten inne på nattklubben Spy Bar.

– Jag är stolt över min kropp. Det är väl inte fel att visa sin kropp om man gillar den, sa hon då till Expressen.

Efter hennes första medverkan i programmet levde Zübeyde under en tid ett vilt liv med barturnéer och fester som avlöste varandra. Men 2004 fann hon kärleken med Joakim Höglund, 53. För Hänt berättade hon:

– Han har ett väldigt stort hjärta och är hur mysig som helst. Jag tycker mycket om honom. Så här har jag aldrig känt.

Hon tillade även:

– Jag är jättesugen på barn och redo för ett familjeliv. Jag har provat så mycket i mitt liv, men jag har aldrig varit med om att vara mamma. Jag skulle vilja gifta mig också, så om han friar tackar jag förstås ja.

Så blev det tyvärr inte. 2006 tog det slut och sen dröjde det ett och ett halvt år innan dokusåpa-stjärnan hittade en ny kärleken igen i Oscar Gillström, 50, och den här gången gick det väldigt mycket bättre. Oscar och Zübeyde gifte sig sommaren 2012 på himmels- trappan på Millesgården på Lidingö och är lyckliga tillsammans än idag.

Innan hon deltog i programmet jobbade hon som frisör, något som hon har fortsatt med även efter dokusåpakarriären. Hon är frisör på Östermalm i Stockholm och har även lanserat en egen kollektion av brudklänningar, Zübeyde Bridal Collection. Numera har hon lagt till efternamnet Gillström, efter giftermålet med maken, men några barn har det tyvärr aldrig blivit för Zübeyde.

◼️ ◼️ ◼️

Emma med Mille i Robinson och med Henrik vid bröllopet.

💥 Emma Andersson (numera Zetterberg), 39, säsong 5, 2001, och säsong 7, 2003:

Då Emma var med i Robinson 2001 hade hon ett komplicerat kärleksliv hemma i Sverige. Ett femårigt förhållande var i princip slut och Emma hade träffat en ny kille.

– Jag utgav mig för att vara singel, men fick brev till ön från båda killarna, har berättade hon.

Emma förklarade:

– Jag kom också underfund med att jag inte saknade min gamla kille, men att jag gärna träffade den här andra killen igen.

De blev också ett par så fort Emma kom hem från ön. I samma veva som Robinson började visas på tv och Emma blev omskriven i tidningarna.

– Han sa aldrig någonting om det, men innerst inne tror jag att han tyckte att det var jobbigt att jag var offentlig. Han ville inte följa med på kändisfester som min pojkvän utan sa att ”vi kör på att jag är en hemlig pojkvän”, medan jag självklart ville att han skulle stå vid min sida, sa Emma i Aftonbladet.

I februari 2003 gjorde pojkvännen slut. Ett uppbrott som kom som en chock för Emma. När hon tagit sig igenom det bestämde hon sig för att vara singel i minst ett år. Men några månader senare, när hon gjorde comeback i programmet 2003 träffade hon Mille Lansburgh, 38, som var en av tio utmanare på ön. Mille hade redan en flickvän därhemma och hade blivit varnad för Emma. Ändå blev de förälskade.

– Det vi gått igenom är så starkt. Folk träffas på så många konstiga ställen, men att träffas på en öde ö, när du mår som sämst och känner dig äcklig, det är det sista du väntar dig, har Emma berättat.

Frågan var om förälskelsen skulle hålla när de kom tillbaka till Sverige.

– Vi kände på en gång att vi inte kunde vara utan varandra och jag är så kär. Det jag och Mille delar och den grund vi står på kommer att ta oss långt, sa Emma.

Dokusåpaparet började till och med prata om att skaffa barn, men 2004 var Mille otrogen och Emma gjorde slut. Droppen som fick bägaren att rinna över var då hon såg bilder i Hänt Extra av hur Mille kysste en annan kvinna.

I början av 2005 inledde hon en romans med modellen Marcus Schenkenberg, 50, vilken tog slut samma sommar. 2006 träffade hon wakeboardåkaren Mikael Boström, 48. De dejtade ett par månader men Emma konstaterade på försommaren i en intervju med Café att han ”hade tre flickvänner samtidigt”.

Trots all otur i relationerna var det kort efter det hon träffade mannen i sitt liv, NHL-proffset Henrik Zetterberg, 38. Emma flyttade några år senare hem till honom i Detroit, de gifte sig och fick sonen Love, 3. Så sent som i höstas berättade Henrik att han lägger skridskorna på hyllan och flyttar hem till Sverige med familjen redan denna vår.

– Att få komma hem är något som både jag och Emma ser fram emot, förklarade han.

◼️ ◼️ ◼️

Isabel Adrian med Jerry i Robinson och med Steve senare i livet.

💥 Isabel Adrian, 41, säsong 8, 2004:

Isabel Adrian, 40, från Göteborg hade en modellkarriär i bagaget när hon steg iland på Robinson-ön i den åttonde säsongen. Under programmet blev hon tillsammans med deltagaren Jerry Forsberg, 37, som till slut blev den som tog hem segern.

Romansen höll i några månader efter programmets slut, men slutade sedan snöpligt och inför öppen ridå då Jerry berättade för Aftonbladet att Isabel kysst en annan dokusåpakille, Micke Karlsson, 36, från Farmen Skärgården.

Efter det gick Isabel vidare till andra dokusåpor. År 2010 var hon för första gången med i Svenska Hollywoodfruar och fler säsonger har det blivit. Hon har även deltagit i Let’s dance och Realitystjärnorna på godset.

Sedan 2013 är hon gift med Steve Angello, 35, DJ och musikproducent känd från gruppen Swedish House Mafia. Paret har två döttrar ihop, Monday Lily, 8, och Winter Rose, 6. Familjen bodde under tio års tid i Los Angeles, men flyttade för ett par år sedan tillbaka till Sverige och Stockholm.

◼️ ◼️ ◼️

Susanne Rosencrantz och Claes Åkeson.

💥 Susanne Rosencrantz (numera Åkeson), 44, säsong 12, 2009 – 2010:

Konstnären Susanne Rosenkrantz var bara på Robinson-ön i sex dagar innan hon självmant bestämde sig för att åka hem därför att hon var så hungrig.

– Jag var totalt matt och yr och skakade i hela kroppen. Det enda som fanns att äta var kokos, men efter några dagar spydde jag upp det. Det blir så äckligt efter ett tag att det inte gick att äta, förklarade hon i Expressen.

Någon romantik var det verkligen inte tal om. Allt Susanne gjorde var att ligga och sova dagarna i ända och hennes bästa minne av den korta tiden på ön var då produktionen kom och hämtade henne med båt och hon fick frukt och Coca-Cola.

– Det låter löjligt, men när jag såg de två colaflaskorna grät jag av glädje.

Trots att hon knappast blev känd som någon profil i programmet, skulle det bara dröja några år innan allmänheten fick höra talas om Susanne igen. 2012 träffade hon nämligen den kände tv-profilen Claes Åkeson, 51. Den förlovade sig samma år och gifte sig i maj 2013 i Nikolaikyrkan i Örebro.

Efter det tog det inte lång tid innan hon och Claes, som båda har många barn från tidigare förhållanden, valde att skaffa ett kärleksbarn och sommaren 2014 fick de dottern Vera, 4, och något år senare flyttade familjen till en villa i Kumla som de själva var med och designade utformningen av. Tillsammans driver makarna också en blogg.

◼️ ◼️ ◼️

​Nicollette Sheridan och Nicklas.

💥 Nicklas Söderblom, 54, säsong 17, 2018:

Den personlige tränaren blev inte på något sätt känd för att han var med i Robinson förra året,  utan blev ett namn långt tidigare, närmare bestämt 14 år tidigare. Hösten 2004 inledde han nämligen en relation med Desperate Housewives-vampen Nicollette Sheridan, 55. Men Nicklas tröttnade snart på sin kända flickväns divalater, hysteriska utbrott och det ytliga livet i Hollywood. Då hon var otrogen kände han att måttet var rågat, dumpade Nicolette och skrev en bok om vilken jobbig människa hon var.

– Hon är inte normal. Allt ska kretsa kring henne och om någon har en annan uppfattning blir det ett jäkla liv. Det var ofta fruktansvärt att leva med Nicollette, berättade Nicklas för Hänt

Han blev istället kär i modellen Barbara Kimpel, 39, i slutet av 2005 och flyttade efter 20 år i Malibu, Kalifornien, hem till henne i Schweiz. De var ihop under ett par år samtidigt som Nicklas försökte få fart på en karriär som skådis, vilket inte alls funkade som han tänkt sig, och när han flyttade hem till Sverige stannade Barbara kvar i Schweiz. Förhållandet rann ut i sanden 2009.

Istället träffade Nicklas tävlingsryttaren Malin Nygren, 34, som han köpte en hästgård utanför Ängelholm och skaffade dottern Annabelle, 7, med.

– Man måste föröka sig. Annars känns det som om man har misslyckats, förklarade Nicklas för Hänt.

Han passade samtidigt på att angående köpet av gården inflika:

– Jag är lite av en svensk cowboy. Jag rider westernstil.

Sedan ett par år tillbaka är det slut med Malin och numera bor Nicklas på en gård i Kungsbacka utanför Göteborg. Han jobbar både som föreläsare och som ambassadör åt företaget Forever Living och har sedan ett år tillbaka en ny kärlek, sambon Frida Mardell, 24.

– Vi träffades på ett event där jag föreläste för ett år sedan och det var som på film, kärlek vid första ögonkastet, berättar Nicklas för Hänt.

LÄS MER: Så lever Robinson-Robban idag – självmordsförsök, smärta och kärlek

LÄS MER: Tv-kändisarna som försvann från rampljuset – så gick det sen

LÄS MER: Kändisarna avslöjar: Så träffade vi kärleken

Foto: TT & Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN