Tv-kändisarna som försvann från rampljuset – så gick det sen

Zara Zetterqvist, Kenneth Söderman, Kajsa Mellgren och Bertram Heribertson var alla tv-kändisar på 90-talet.

Då syntes de vecka efter vecka i tv inför miljonpublik. Sedan – blev det tyst.
Här berättar vi om 10 kändisar som försvann och vad de gör i dag.
✔︎ På sjukhus 14 gånger på ett år: ”Känns som en kniv i skuldran”
✔︎ Bytte personlighet – blev SD-politiker: ”Jag är seriös”
✔︎ Därför hoppade hon av: ”Jag tycker du ska gå ut och suga lite k**”

När de var som hetast kände alla igen dem. ”Tony” i Rederiet, ”Reine” i Tre Kronor, ZTV-stjärnan Kajsa Mellgren, Anna Järphammar, med flera. Men sedan valde de (eller blev tvingade att välja) andra vägar i livet och försvann i tystnad. Här kan du läsa om flera fascinerande öden.

Matti Berenett i Skilda Världar och hur han ser ut numera.

☑️ Matti Berenett

Det var i rollen som Tom Bovallius i TV4:s älskade långkörare ”Skilda världar” som Matti Berenett, 47, blev känd för svenska folket. Efter det gjorde han ett flertal roller i olika filmer och tv-serier, som ”Beck – Hämndens pris” och ”Paragraf 9”.

Men i mitten av 2000-talet lade han skådespelarkarriären på hyllan för gott.

– Jag gjorde ett aktivt val att gå ifrån den offentliga delen. Det var inte det jag brann för. Jag var ju elitidrottare på väldigt hög nivå inom fotbollen. Och jag ville utbilda mig inom idrott och ledarskap, vilket jag har lyckats bra med, säger han till Hänt.

Kan du sakna tiden i rampljuset?

– Nej. Men jag vill poängtera att jag alltid har älskat att göra film. Att spela lite bad guy tyckte jag var väldigt roligt. Men den där offentligheten… Det känns väldigt ytligt. Men det finns såklart positiva och negativa aspekter i varje yrke, säger han och fortsätter:

– Jag livnärde mig tolv år som skådis, men nu är det handboll som gäller. Tränarskap är mitt kall, jag är en jävel på att bygga lag! Jag såg till exempel till att damlaget i Silwing/Troja gick från noll till division ett på tre år, säger Matti och berättar stolt att han driver två handbollsakademier i Haninge med över 80 elever och att han till och med har slussat ut flera elitseriespelare genom åren.

Men det finns en liten chans till att vi får se Matti på bioduken igen.

– Dyker det upp en riktigt trevlig roll kan jag tänka mig att dubbeljobba!

Matti har två döttrar. Han är son till salig Lars-Erik Berenett och Evabritt Strandberg.

📺 📺 📺

Kajsa Mellgren då och nu.

☑️ Kajsa Mellgren

Killfavoriten Kajsa Mellgren, 45, blev känd som programledare på avsomnade kanalen ZTV i mitten av 90-talet. Hon var också modell för en av H&M:s kampanjer och gav i samband med detta ut singeln ”Angel eye” vars musikvideo Jonas Åkerlund regisserade. Det spelades faktiskt in ett helt album som mixades om flera gånger för att sedan aldrig ges ut.

Under sin tid i rampljuset var Kajsa också sidekick till Joakim Geigert i TV4-programmet ”Glöm inte tandborsten”.

– Åren i rampljuset var kul på många olika plan. Mitt jobb som programledare på ZTV var fantastiskt, vi var som en familj alla som jobbade där. Att ge ut en singel var grymt men större var väl att få vara ansikte utåt för en H&M-kollektion! Jag och mina kompisar gillade att gå på fest, så vi hängde ute en hel del. Livet ser nu annorlunda ut, inte så mycket fest och mer jobb. Jag började jobba bakom kameran för en massa år sedan och är nu castingchef för olika tv-produktioner, säger Kajsa till Hänt.

Bland annat har hon castat deltgare till kända produktioner som Ensam mamma söker och Lyxfällan.

På senare år har Kajsa haft hälsoproblem. I januari 2017 fick hon föras akut till sjukhus med en punkterad lunga – och ett drygt år senare berättade hon för Aftonbladet att hon varit inlagd på sjukhus hela 14 gånger.

– Det känns som att någon sticker in i en kniv i skuldran utan bedövning, sa hon till Nöjesbladet i maj 2018.

För Hänt berättar Kajsa i maj 2019 att hon mår bättre:

– Sista gången jag låg inne på sjukhus var exakt ett år sedan. Då gjorde de ett slags ingrepp där de sprutade in ett medicinskt lim i lungan så att den skulle sitta uppe. Efter det har den inte trillat ner igen men den har spökat lite så jag har vart inne på en del kontroller. Inte så lätt att veta att det ibland kan kännas märkligt att andas med en limmad lunga.

Kajsa berättar vidare att läkarna fortfarande håller på med en långdragen utredning och vet ännu inte vad det är som orsakat de 14 lungkollapserna.

– Det kan vara ren och skär otur eller är det något annat. Huvudsaken är att jag kan leva som vanligt. Dock får jag aldrig mer dyka eller utöva tyngdlyftning.

📺 📺 📺

☑️ Anna Järphammar

Det var 1995 som IKEA gjorde sin omtalade rumpkampanj där bland annat modellen och TV6-hallåan Anna Järphammar medverkade. Bilden blev utsedd till årets reklambild och somliga kallade den skämtsamt för ”folkhemsstjärten”.

Efter några år som hallåa gick hon över till TV3 där hon jobbade som bland annat reporter, programledare och redaktör. Hon har också medverkat i filmer och tv-serier som ”9 millimeter”, ”Naken” och ”Vita lögner”.

Anna Järphammar I Rederiet 1996 och hur hon ser ut i dag.

Vad gäller kärlekslivet hade Anna en romans med David Hellenius i början av 2000-talet. Så pass att de till och med funderade på att ta relationen steget längre.

– Vi kanske ska förlova oss, sa Anna till Hänt Extra då.

Men det blev inget av det och några år senare lämnade Anna kändisvärlden för att utbilda sig inom strategisk kommunikation och därefter fotograf.

Idag är hon bosatt i Danderyd, har tre barn och arbetar som konsult inom ”digital närvaro”.

📺 📺 📺

☑️ Kenneth Söderman

Kenneth Söderman, 61, spelade som bekant Tony i ”Rederiet” och trots att det sista avsnittet sändes 2002 blir han igenkänd på stan.

– ”Rederiet” har blivit väl förankrat hos folk. Än idag blir jag påmind från folk på gatorna som känner igen mig från serien. Det är lite förvånande faktiskt att den sitter i så länge. Men samtidigt väldigt kul att den har etsat sig fast hos många.

Kenneth Söderman som Tony i Rederiet.

Kenneth ångrar inte sin medverkan. Snarare tvärtom.

– Det var en väldigt rolig period i mitt liv. Extra kul att ha fått vara med och skrivit tv-historia. Serien pågick ju ändå i tio år, har Kenneth sagt till Trav365.

Efter ”Rederiet” fortsatte Kenneth, som är bosatt i Stockholm, att agera och var med i filmerna ”Kådisbellan” och ”Pengar” samt Jonas Gardells tv-serie ”De halvt dolda”.

Vid sidan om skådespeleriet är trav en av hans stora passioner.

– Jag har ett stort intresse för travet och spelar varje vecka. Ofta blir det i bolag ihop med kompisar. Sedan Rederiet lades ner är V75 på lördagarna veckans höjdpunkt. Jag har även varit hästägare under några år.

📺 📺 📺

☑️ Petra Hultgren

Petra Hultgren, 46, blev känd över en natt när hon blev Fröken Sverige 1995. Det ledde till att hon fick huvudrollen i såpoperorna ”Vänner och Fiender” och ”Vita lögner”. Därefter blev det Teaterhögskolan i Stockholm och hon medverkade sedan i olika produktioner som ”Att göra en pudel”, ”Mäklarna”, ”Kungamordet” och ”Andra Avenyn”.

Men Petra kände ändå att karriären gick på sparlåga och när hon fick några erbjudanden från Tyskland flyttade hon dit. Det är ett beslut hon knappast ångrar.

Petra Hultgren 1996 och hur hon ser ut som Petra van de Voort i dag.

Idag jobbar hon uteslutande inom tysk film och ingår bland annat i den fasta rollbesättningen i en av ZDF:s stora kriminaldramasatsningar.

Flytten innebar också att Petra mötte kärleken i en holländsk filmarbetare. De är gifta idag och har två barn tillsammans och numera heter hon Petra van de Voort.

📺 📺 📺

☑️ Zara Zetterqvist

Zara Zetterqvist, 38, blev känd för svenska folket när hon spelade Sanna Sjökvist i ”Tre kronor”. Men efter tag tröttnade Zara och valde därför att hoppa av.

– Jag var trött på kändisskapet. Trött på alla snuskiga telefonsamtal, trött på att folk stirrade på mig överallt. En natt ringde samma gäng tio gånger. När mamma försökte övertala någon av dem att sluta blev han otrevlig och sa ”Jag tycker du ska gå ut och suga lite kuk”, berättade Zara 1995 i Aftonbladets bilaga Puls.

Zara Zetterqvist 2000 och med Mikael Persbrandt 2007.

Efter det medverkade hon bland annat i ”9 millimeter” och ”Slutspel” och ”Hotel Seger”. Men sedan lämnade Zara rampljuset med undantag för en kort comeback i ”Ganster” 2007 med Mikael Persbrandt i huvudrollen.

Idag jobbar hon som befälhavare inom kustbevakningen, ett jobb hon kom in på tack vare ett brinnande båtintresse.

En av arbetsuppgifterna kan bland annat vara att dra upp människor som råkat ut för olyckor på sjön.

– Om de är färska är det ingen fara. Det är värre med lik som har legat ett tag, har hon sagt i Damernas Värld.

Hon är sedan en tid tillbaka gift med Jacob och de är bosatta på Ingarö utanför Stockholm.

📺 📺 📺

☑️ Rebecka Liljeberg

Det har gått tjugo år sedan som Rebecka Liljeberg, 37, tilldelades en Guldbagge i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll för sin insats som Agnes i hyllade filmen ”Fucking Åmål”. Redan när hon tog emot det prestigefyllda priset förklarade Rebecka att hon inte trodde på en framtid som skådespelerska.

Därefter medverkade hon bland annat i tv-serierna ”Eva & Adam” och ”Skärgårdsdoktorn”. Men 2002 valde hon att avsluta skådiskarriären och studera till läkare.

Rebecka Liljeberg i Sunes Jul 1991 och i Skärgårdsdoktorn 2000.

– Jag vill göra något där jag kan göra nytta! Med Fucking Åmål kändes det verkligen som om jag var delaktig i något betydelsefullt, men så är det inte med alla roller. Hela branschen är märklig. Det var inte kul att sitta på Operan och få en massa uppmärksamhet utan att egentligen ha uträttat någonting själv! Folk är vänliga mot en fast det pratas en otroligt massa skit bakom ryggen. Naturligtvis finns det undantag. Men för en läkare är det på riktigt och viktigt hela tiden. Man har ju människoliv i sina händer, sa hon då till Månadsjournalen.

Rebecka jobbar fortfarande som läkare. Hon bor i Stockholm och har tre barn.

📺 📺 📺

☑️ Naken-Janne

Det var 2003 som Jan O Jansson, 66, även kallad Naken-Janne, ställde upp i dokusåpan ”Farmen” där han visade upp sin lekamen för hela svenska folket. Han prydde mängder av löpsedlar och var sedan med i bland annat ”Farmen Afrika” och ”Club Goa”.

Men det var då. Idag är han en (påklädd) nybliven pensionär som satsar på en politisk karriär inom Sverigedemokraterna.

Jan O Jansson som Naken-Janne i Farmen 2003.

– Det tar tid att ta bort bilden av Naken-Janne, men människor som är öppna kan nog se att det var en helt annan person. Naken-Janne var en rollfigur, han var en pajas. Jag är seriös. Och jag hoppas att folk ska se det. Men jag kanske måste jobba lite hårdare, sa han till Aftonbladet för två år sedan.

Trots det ångrar han inte perioden som ”Naken-Janne”.

– Han var ju rolig!

📺 📺 📺

☑️ Bertram Heribertson

Bertram Heribertson, 63, har arbetat som skådespelare sedan 80-talet men slog igenom som den bufflige livsmedelshandlaren Reine Gustavsson i ”Tre Kronor”. Han gjorde samma roll i långfilmen ”Reine & Mimmi i fjällen!” 1997. Han har mestadels positiva minnen från Reine-tiden.

– Det gjorde mig till ett känt ansikte och gav mig stor vana att spela in framför kameran. Sen blev man även intressant för privatteatrar och sådant. Så det är klart att rollen har påverkat mycket, har han sagt till 24 Malmö där han också medgav att det ibland blev lite väl mycket:

Bertram Heribertson under inspelningen av Reine och Mimmi i fjällen 1997.

– Det var ett tag när det var som värst. När jag gick i egna tankar på stan kom det ett par småtjejer och visslade Tre Kronor-melodin och folk ropade även Reine efter mig. Men så var det ju. Man får ta hela paketet. Det går inte att bara plocka ut godbitarna.

Efter ”Tre Kronor” har han medverkat i flera filmer, tv-serier och teateruppsättningar. Vad många säkert inte vet är att Bertram spelat allsvensk handboll för IFK Lidingö.

Privat är han bosatt i Malmö med hustrun Birte som han har två barn med. Bertram är buddhist sedan 1992.

📺 📺 📺

☑️ Martin Svensson

Artisten Martin Svensson, 40, slog igenom med låten ”Rymdraket” från debutskivan ”Pojkdrömmar”. Men mest minns man hans Melodifestivaldänga ”(Du är så) Yeah Yeah Wow Wow)” som han tävlade med 1999. Musikkarriären tog dock aldrig fart och kanske var låten ”Dumkåt” spiken i kistan för efter ett havererat äktenskap med artistkollegan Dilba skrev han boken ”Hej mitt namn var Elton Persson”. Där skriver han om relationen mellan en ung popartist som är gift med en framgångsrik skivartist. Han beskriver sitt äktenskap som olyckligt och hon framställs som kall och beräknande.

– Jag blev helt chockad. När jag läst boken insåg jag att det var jag och mina vänner som fanns med. Det var så spekulativt och dumt, kommenterade Dilba boken i Situation Stockholm.

Martin Svensson 1999 och 2013.

Idag är Martin författare på heltid och senast skrev han YouTube-stjärnan Joakim Lundells självbiografi ”Monster”.

LÄS MER: Bianca Ingrosso: ”Idag tar jag miljoner för ett samarbete”

LÄS MER: Nya uppgifter: Så träffade kungabarnen kärleken

FOTO: IBL/TT/INSTAGRAM

FRÅN FÖRSTASIDAN