Vem är Spelmannen i Masked Singer Sverige 2022? Här är alla ledtrådar

Spelmannen i Masked singer 2022

Masked Singer Sverige 2022 är äntligen tillbaka på TV4!
Expertpanelen och tittarna ska ännu en gång gissa vilka kändisar det är som gömmer sig under maskerna.
Här är alla ledtrådar om vem Spelmannen kan vara!
1:20

Efter reklamen: Här är de första ledtrådarna på deltagarna i Masked Singer Sverige 2022

(1:20)

Sveriges största gissningslek Masked Singer Sverige är tillbaka på TV4! Succéprogrammet slog igenom med dunder och brak med sin första säsong som hade premiär förra året. Med andra ord kom det inte som en skräll att det blev en ytterligare säsong av gissningsleken.

Programmet går ut på att ett gäng kändisar gör sångframträdanden samtidigt som de gömmer sig under olika sagolika masker. Tittarna och en expertpanel ska under säsongen gissa vilka kändisar det är som döljer sig under maskerna med hjälp av några ledtrådar.

Därför tror många att Amadeus är Spelmannen

En kändis åker ut i slutet av varje program och då tar hen av sig masken! Innan dess är hemlighetsmakeriet på sin höjd och inte ens programledaren David Hellenius vet vilka kändisar som medverkar.

Vilka är i expertpanelen i Masked Singer Sverige 2022?

Förra året bestod expertpanelen av drömkvartetten Måns Zelmerlöw, Pernilla Wahlgren, Nour el Refai och Felix Herngren – och så är det även i år! Det är dessa fyra som under säsongen ska försöka lista ut vilka kändisar som döljer sig bakom maskerna.

Vem är Spelmannen? Alla ledtrådar

Vem är det som gömmer sig under Spelmannen-masken?

Det här säger alla ledtrådar om Spelmannen:

Avsnitt 1

Spelmannens egna beskrivning:

– Hej! Det är jag som är spelmannen. Spelat har jag gjort i hela mitt liv. Visst har jag sjungit också. Jag drömde om att bli stjärna på en annan arena. Det här är verkligen inte min hemmaplan. Men jag vill prova på något jag aldrig har gjort förut. Jag har mött många storheter och den största stal showen av mig. Men det här motståndet liknar inget som jag ställts inför förut.

– Jag vet att jag måste ge allt, till och med gå över gränsen. Tur att jag har en hemlig superkraft. Mitt mål i den här tävlingen är som alltid att ta hem segern och inte bli utvisad. Men också att gå emot strömmen och visa en ny sida. Och såklart vill jag finta bort panelen. Det är inte bara jag som ska stå för underhållningen här. Jag ser verkligen fram emot att höra Felix tänka högt.

Låt:

Ed Sheeran – Thinking out loud

Möjliga ledtrådar:

Fotboll, Eiffeltornet, Cristiano Ronaldo, Felix Herngren, Jesus på korset, Anders Ygeman, Elefanten Babar

Panelens gissningar:

Nour El-Refai: – Vem sjunger såhär bra? En skådespelare? Jag tror att det är en ganska ung person. Kan det vara Adam Pålsson? Jag slänger in Victor Leksell också.

Felix Herngren: – Jag jobbar ju nu med Adam Pålsson, så det är inte en dum gissning. Jag har ju faktiskt jobbat med Zlatan en gång. Kan det vara Zlatan?

Måns Zelmerlöw: – Någon som åker ned till Paris och tränar lite då och då är Armand Duplantis. Jag slänger in Pewdiepie också.

Pernilla Wahlgren: – Felix Sandman kanske?

En sista ledtråd:

Skåp som ofta finns i omklädningsrum.

I ett av skåpen hittas gammal ost, Manchester United-tröja med siffran 2.

– Är fotboll och ost dina passioner i livet?, frågar David Hellenius.

– Ja, i alla fall det ena, men båda.

Fler gissningar:

Tommy Körberg

Avsnitt 3

Ledtråd:

En spelmaskin som spelar upp låten Piccadilly Circus med Pernilla Wahlgren

Spelmannens egna beskrivning:

– Spelmannen är fortfarande med i matchen. Jag hoppas att jag kan fortsätta hålla färgen. Jag har aldrig riktigt kunnat bestämma mig för en favorit. Min uppväxt var helt perfekt och karriären kickade igång tidigt. Jag blev upptäckt utomlands och nu har jag jobbat över hela världen. Jag är egentligen inte någon soloartist. Älskar mitt lag och familjen är viktig, vi är nästan alla i samma bransch, säger Spelmannen i avsnitt 2 och fortsätter:

– Nu är jag förklädd, men jag vet också hur man är uppklädd. Mitt märke vill alla ha. Jag har vunnit många troféer, har tagit hem ett grand prix och såklart fått mitt eget pris. Dessutom har jag fått kärlek av en prinsessa, men det var ingen kunglig affär. Allt jag önskar är att den här tävlingen ska få mig att växa och att jag ska slippa alla fördomar. Hoppas jag håller i längden, även om den varierar. Visst har det hänt att jag har känt mig som en fånge i mitt förflutna. Men nu är jag äntligen fri!

Låt:

Miley Cyrus & Dua Lipa – Prisoner

Möjliga ledtrådar:

Rött och blått, vinterland, jordglob, kasta boll, galler

Panelens gissningar:

Nour El-Refai: – Jag är typ besatt av din röst, den är helt otrolig. Kanske har du varit med i någon talangtävling? Kan det vara Victor Leksell?

Pernilla Wahlgren: – Det här är ju en ung kille, men han är också så check i kroppen liksom. Men det har varit väldigt mycket fotbollsledtrådar. Nu gissar jag på Amadeus Sögaard.

Måns Zelmerlöw: – Det var ju tråkigt att du sa det Pernilla. Det var väldigt mycket Norge. Jag säger Amadeus Sögaard.

Felix Herngren: – Jag tänkte på det här med Norge. Det är en fotbollsspelare antagligen. Henrik Dorsins bror Mikael Dorsin.

Spelmannens tre påståenden – två är sanna och ett är falskt

  • Jag har vunnit det finaste filmpriset
  • Jag har vunnit det finaste tv-priset
  • Min favoritlåt i Eurovision är Heroes med Måns Zelmerlöw

Fler gissningar i avsnitt 3:

Felix Sandman

Avsnitt 5

Spelmannens egna beskrivning:

– Jag älskar att vara bakom masken och slippa förutfattade meningar. Visst har panelen närmat sig min stora hemlighet, men än så länge får jag spela vidare. Där ser ni min verkliga melodi, säger Spelmannen i programmet och fortsätter:

– Hoppas jag lyckas lura er med alla mina lurar. Den här spelmannen är väldigt mångsidig. Ni vet aldrig riktigt var ni har mig. Jag är inte alltid så här överladdad. Ibland stormar det omkring mig. Men jag tycker också det är roligt att ta det lugnt. Ibland har jag känt mig miserabel, men oftast positiv. Som de sa förut, grabben med chokladen. Fast ingen kula från Österrike. Jag vill satsa på min talang istället för på tur. Och jag står allt mer på egna ben. Även om jag ibland blandas ihop med folk i familjen. Nu tänker jag få era hjärtan att slå. Jag är beredd att jobba 100 procent hårdare för att ta hem det här. Det vore störst av allt.

Låt:

Christina Aguilera – Ain't no other man

Möjliga ledtrådar:

Kontakt, godisskål, choklad, skylt med ”Min egen väg”, uggla, fisk i akvarium, hjärtan

Panelens gissningar:

Pernilla Wahlgren: – Jag har ju varit inne på Amadeus och Felix Sandman innan. Men kan det vara Filip Lamprecht?

Måns Zelmerlöw: – Jag var också inne på Amadeus här. Det är väldigt, väldigt mycket som pekar på just Amadeus. En annan som spelat fotboll och fightas mot fördomar är Lance Hedman.

Felix Herngren: – Jag tror att det kan vara Kastanjemannen, den där Netflix-serien. Det är alltså David Dencik.

Nour El-Refai: – Jag fastnade mycket för det här med ryktet som du pratar om. Du måste vara artist för du sjunger och dansar så bra. Jag tänker att det kan vara Daniel Nzinga i Panetoz.

Smygfilmning av Spelmannen

Spelmannen blir smygfilmad i en hotellobby.

– Enkelrum eller dubbelrum?, undrar receptionisten när Spelmannen ska checka in.

– Enkelrum blir bra. Nu behöver jag inte få plats med pojkarna.

– Har du något bagage?, frågar receptionisten då.

– Ja, det skulle väl vara min speciella uppväxt.

Receptionisten svarar:

– Jag tänkte mer på om du hade några väskor?

– Jaha, nej. Det är bara den här fotbollen och mitt kära positiv, svarar Spelmannen.

Fler gissningar:

Gustaf Skarsgård, Bill Skargård

Avsnitt 7

Spelmannen träffar en känd vän:

– Kommer du ihåg när vi träffades senast Spelmannen?, undrar vännen.

– Absolut, svarar Spelmannen.

– Det var ju i ett högtidligt sammanhang. Men det var ingen av oss som var huvudperson, säger vännen.

– Det var ett viktigt datum, inte bara för oss, konstaterar Spelmannen.

– Vi har det gemensamt, att vi båda har nått framgång tillsammans med familjen ända sedan vi var små, berättar kompisen.

– Ja, så har det varit ända sedan jag var en liten spelpojke, Spelmannen.

– Vi syntes också båda tidigt i stora sammanhang. Precis som du spelmannen gjorde jag min tv-debut innan tonåren. Nu ska du prova på elakt spel, spelmannen. Hoppas det inte blir dålig stämning, avslutar kompisen.

Möjliga ledtrådar:

JLE, friluftsryggsäck, termos, macka, kunglig medalj, fransk ost, buffel.

Låtval:

Chris Isaac – Wicked game

Panelens gissningar:

Måns Zelmerlöw: – Du är så bra Spelmannen en av Sveriges absolut bästa röster. Jag tror att vi alla är rätt överens om att det är Kalle Moraeus som är kompisen. Jag tror vi ska röra oss mot Island. Du har också sagt att du är en sucker för folkets röst. Någon som fick folkets röster 2021 var Birkir Blær som vann Idol.

Nour El-Refai: – Jag känner ju Kalle Moraeus litegrann. Och jag känner igen honom även när han är maskerad. Då började jag tänka på en person som jag har jobbat med, som jag känner väldigt väldigt väl, som jag vet sjunger fint. Men är ganska blyg för att sjunga. Som också har jobbat ihop med Kalle Moraeus. Det är en kille som är lång, snygg och sjunger vackert och heter Björn Gustafsson.

Pernilla Wahlgren: – Det var ju precis det som jag skulle gissa på.

Felix Herngren: – Jag tror färgen är lite avslöjande, den blå. Jag tänker att det är en person med lite blå bakgrund. En person som har träffast kungen på slottet. Jag tänker på Hanif Bali.

Spelmannens present till Pernilla

Ett brev med texten: ”Hej Pernilla! Både du och jag vet hur det är att vara mamma i offentligheten. Och jag har sett dina barn växa upp till fina och kloka människor. Från en mamma till en annan: Bra jobbat!”

Fler gissningar:

Anton Lundqvist, Filip Lamprecht

Avsnitt 8

Spelmannens egna beskrivning:

– Den här spelmannen har verkligen växt av att se publikens reaktioner och höra panelens respons. Jag har vunnit många priser redan, men jag kan helt enkelt inte få nog. Jag har alltid lite dubbla känslor, jag tycker synd om dem som åker ut. Jag är glad att jag har fått spela vidare, säger Spelmannen.

– Nu går jag in som inför en landskamp och jag vet att den här matchen inte är över förrän slutsignalen. Det är bara att tuta och köra. Är det någon som ska ta hem det här spelet så är det självaste Spelmannen.

Låt:

Bruno Mars – Treasure

Möjliga ledtrådar:

Känner Kalle Moraeus, borstar, rutig målflagg, domare med visselpipa

Panelens fråga till Spelmannen:

Pernilla Wahlgren: – Jag kan inte släppa att jag fick ett sånt fint brev av din mamma som verkade gilla mig jättemycket och jag älskar folk som älskar mig. Men så min fråga är, känner jag din mamma?

Spelmannens svar: – Man kan lugnt säga att för dig är hon en främling.

Panelens gissningar:

Pernilla Wahlgren: – Det är ju en Carola referens. Det var ju en kille som var med i Så mycket bättre som hade en mamma som inte var känd, men hon verkade så himla gullig. Och den som hade skrivit brevet till mig var väldigt gullig så då tänker jag på någon som sjunger bra, dansar bra, kommer från en lite småstad. Kan det vara Newkid?

Felix Herngren: – Det lustiga är att jag inte känner igen ansikten så bra och inte röster alltid och inte namn. Men ibland jag kan få känsla av visa kroppar och den här kroppen känner jag nu väldigt tydligt igen. Jag tror också att den här kopplingen till Kalle Moraeus inte är en tillfällig utan vi snackar om en dalmas här. Jag tror att det är någon av Norén-bröderna, Gustaf eller Viktor Norén. Det ser precis ut som en Norén-kropp.

Nour El-Refai: – Det är svårt, men jag kastar in en ny gissning här. Kan det vara William Spetz?

Måns Zelmerlöw: – Det finns bara en person som sjunger så här och rör sig så här i Sverige och det är Benjamin Ingrosso.

Avsnitt 9

Spelmannens egna beskrivning:

– Jag ska sjunga en låt av mina stora internationella förebilder och jag har inspirerats av hur den framfördes i en stor svenska tv-show. Jag har själv fått uppleva hur det är att stå inför en arenapublik och den känslan vill jag förmedla.

– Jag är så Happy att jag står i final, jag var helt säker att jag skulle åka ut i semifinalen när jag stod i face off mot Sjöjungfrun. Det har inte varit lätt att bevara mig hemligheter, jag har många som följer mig och var jag än är i världen så hittar dem mig. Panelen är fortfarande inte ens i närheten av att gissa min rätt identitet. Sjöjungfrun var svår, men jag kanske är ännu svårare. Hur det än går, ikväll kommer ni få se vem jag är.

– För mig har Masked Singer handlat om att visa vem jag är idag utan att bli bedömd för min historia. Och jag lovar Måns, du ska få biljetter till nästa konsert. Det kommer bli en riktigt tuff final. Om jag ändå skulle ta hem det här så är det för att jag alltid ger 200 procent för att göra en bra show och jag vet vad som krävs i såna här sammanhang, jag har gjort det förut och jag vet att jag kan göra det igen.

Låt:

Justin Timberlake – Rock your body

Möjliga ledtrådar:

Justin Timberlake är en stor förebild, Happy, Diggiloo, tv

Panelens gissningar:

Pernilla Wahlgren: – Jag var så inne på att det var Felix Sandman för att jag bara kände det, men då är det inte Felix för honom har vi gissat på. Jag tänker Felix band, The Fo&o, och där finns det Omar Rudberg, men det är inte Omars kroppsspråk så jag tänker om det är Oscar Enestad alltså den tredje medlemmen i The Fo&o.

Måns Zelmerlöw: – Jag kom hit idag och tänkte att jag hade kläckt det, men jag tror inte alls att jag har kläckt det så jag kommer försöka ändå. Jag tror att den här Diggiloo grejen i inslaget här som jag sa, jag tror att jag är närmre än vad jag kanske trodde då för jag tror att detta kan vara David Lindgren.

Nour El-Refai: – Här kommer några namn nu som jag kommer gissa på, nu är det så för jag har inga pokaler så unna mig nu detta. Oscar Zia, Sebastian Karlsson, Jockiboi (Joakim Lundell). Jag tror att det kan vara Darin och nu håll i hatten, Anton Lundqvist är det du?

Felix Herngren: – Först gissade jag på två personer som det kan vara i mitt huvud, Vincent Pontare tänker jag på och så tänkte jag även på Salem Al Fakir. Men sen kom jag på faktiskt det helt geniala här. Jag har en till gissning, nu vet jag vem den här. För det här är Spelmannen, det är inget instrument han spelar och han är en person som syns i hela världen. Som kanske är den mest kända svensken av alla svenskar, jag känner att det är han och han heter också Felix. Men det är Pewdiepie.

Ledtrådar från Spelmannens loge:

Bild på Benjamin och Bianca Ingrosso, Kitcat, M&M’S, eltandborste, fotboll, bild på Cristiano Ronaldo, två guldfiskar

Fler gissningar:

Eric Saade, Marcus & Martinus

Spelmannen vinner Masked Singer – vinsten tog bröderna Marcus och Martinus hem

I finalen i det nionde avsnittet tog Spelmannen hem vinsten och kunde lyfta Masked Singer-pokalen över huvudet efter en face off-duell mot Sagoträdet. Men i Spelmannens kostym gömde sig de norska tvillingbröderna Marcus och Martinus.

Här förklaras ledtrådarna:

“Varför Spelman?” – Marcus och Martinus har vunnit det finaste norska musikpriset Spellemann.

“Gå mot strömmen, överladdad, blixtar” – Deras största hit heter Elektrisk.

“Ledtrådar om att de är två” – Variera i längden, enkel eller dubbelrum, dubbla känslor, ger 200%, två guldfiskar, bild på syskon, mm.

“Träffat Kalle Moraeus i kungligt sammanhang” – Kalle var programledare på kronprinsessan Victorias 40-årsdag där bröderna uppträdde.

“Ronaldo stal showen från dem” – superstjärnan dök upp på en konsert de gjorde i Paris.

“Ledtrådar om Norge” – Brunost, blått och rött, inte hemmaplan, granne, gå över gränsen, gå på tur, landskamp.

“Fånge i sitt förflutna och vill slippa fördomar” – Marcus och Martinus vill komma vidare från stämpeln som barnstjärnor.

– Vi har växlat varannan låt, säger Martinus i programmet.

– Det har varit skrämmande på så sätt för när vi har varit speciellt nu i Sverige och kommit tillbaka efter att inte varit här på jättelänge så följer de efter oss, till och med i taxin och sånt när vi ska till studion, säger Marcus.

– Det är någon gång som vi har kört en extra runda runt i Stockholm för att skaka loss dem, instämmer Martinus.

Spelmannen i Masked singer Sverige 2022

Spelmannen.

FOTO: Magnus Ragnvid/TV4

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Artikeln uppdateras med nya ledtrådar efter varje program som maskerade personen nämns.

Pernilla Wahlgren om misstanken till familj och vänner – under inspelningen av Masked Singer

Se klippet här!

Masked singer sänds på fredagar klockan 20.00 på TV4 och finns även tillgängligt att streama på TV4 Play och C More.

FOTO: Magnus Ragnvid/TV4

SENASTE NYTT!