Nadja Holm vinner Idol 2020 – efter finalen mot Paulina Pancenkov

Nadja Holm vinner Idol 2020.

Till sist stod det mellan Nadja Holm och Paulina Pancenkov om vem skulle vinna Idol 2020.
Efter en rafflande final står det nu klart att vinnaren heter Nadja Holm.
Slå på ljud

Att det skulle bli en kvinnlig vinnare av Idol 2020 stod klart på förhand. Det borde kanske inte vara så ovanligt som det är, men faktum är att den senaste gången var 2014, då Lisa Ajax tog hem segern efter finalen mot Mollie Lindén.

Men i år stod det alltså mellan Nadja Holm, 23 år från Roknäs utanför Piteå, och 21-åriga Paulina Pancenkov från Bjuv i Skåne.

– Jag vill ha en kavalkad av hallelujah-moments, önskade sig jurymedlemmen Kishti Tomita inför kvällen – och så blev det.

LÄS MER: Pär Lernström om hemligheten i Idol – dansk hjälp kallas in

Dramatiken innan finalen

De tog sig båda vidare från den dramatiska semifinalen förra veckan. Då var det fyra idoler kvar, och bara några timmar innan sändning kom Pär Lernström med ett omskakande besked: Hälften av dem skulle lämna tävlingen.

– Jag vet att ni har funderat och undrat hela vägen sedan den där livbojen delades ut hur det ska bli. Vi är i semifinal, och ni är fyra stycken idoler. Jag kan nu berätta för att nästa vecka är det final, och då kommer två av er att stå där, berättade programledaren för kvartetten och fortsätter:

– Vilket innebär att två kommer att lämna i kväll. Och inte nog med det: Den första som kommer att lämna i kväll gör det redan efter den första låten. Så det här kommer att avgöras i två separata ronder.

Efter den första ronden, juryns val, var det stjärnskottet Nova Luther som tackade för sig och efter rond två stod det klart att favorittippade Caspar Camtiz inte skulle få ställa upp i finalen.

Också inför den här sändningen blev det dramatiskt, då teknikstrul gjorde att repetitionerna och förberedelserna försenades till bara timmar innan live-sändningen. Det verkade dock inte påverka de två finalisterna speciellt mycket.

Låtarna i Idol-finalen 2020

Under finalen sjöng de två finalisterna tre låtar var. Den första ronden hade namnet de capo, och finalisterna skulle sjunga en låt som de sjungit och imponerat med tidigare i tävlingen, men då från sina hotellrum. Paulina Pancenkov sjöng där Side to Side av Ariana Grande och Nadja Holm körde Beyonés och Kendrick Lamars Freedom.

Den andra låten fick de välja själva, och Paulina Pancekov tog Hurt av Christina Aguilera medan Nadja Holm valde Never Enough av Loren Allred.

Kvällen kröntes med att de båda sjöng vinnarlåten (Better get) Used to me som skrivits av ingen mindre än jurymedlemmen Alexander Kronlund.

Zara Larsson, Carola och Shawn Mendes gästade

Men det var inte bara våra två idoler som bjöd på musik. Zara Larsson kom och hälsade på för att framföra sin nya singel One bullet, och singer-songwritern Shawn Mendes sjöng gåshudslåten Wonder på länk. Dessutom kom Carola Häggkvist och sjöng sin Säg mig tillsammans med Zara Larsson.

Nadja Holm vann Idol 2020

Innan vinnaren presenterades sa Kishti Tomita att det här nog var den jämnaste finalen någonsin.

– Jag tror att den som räknar rösterna önskar att det fanns mer tid, säger hon, men så kom resultatet.

Och vem vann finalen av Idol 2020? Jo, det blev Nadja Holm som plockade hem det!

– Det är kul. Jag kände att det var lugnt, att jag kunde hålla tillbaka tårarna. Sen såg jag Pau, säger en tagen Idol-vinnare efter beskedet.

Bild: TV4/Cmore

Läs också: Idol-Caspar nära döden – avslöjandet om livsfarliga tillståndet: ”Kan inte leva”

Läs också: Så gick det sen för sågade och hånade Idol-deltagarna

SENASTE NYTT!