Idol 2020: Idolernas största tragedier

Idol 2020: Värsta tragedierna.
NU GRATIS

För Hänt berättar årets Idol-finalister om sina allra största motgångar i livet.
✔︎ Pappan lämnade familjen: ”Jämför mig med andra”.
✔︎ Skulle ta livet av sig – räddades av brodern.
✔︎ Gick ner i djup depression: ”Tappade mitt hår”.
Idol 2020: Herman Silow
Magnus Ragnvid/TV4

Herman Silow, 23

Herman har gjort sig känd som en riktig skojare och hans skämtsamma jargong med programledaren Pär Lernström i det här årets säsong av Idol har dragit åt sig många kommentarer. Men det har inte alltid varit skoj och skratt för Herman.

Under sin gymnasietid drabbades han av en kraftig utmattning där han hade svårt att få livet att gå ihop.

– Jag blev lite utbränd när jag försökte jonglera musiken med jobb och plugg samtidigt. Det var en månad eller två där jag var helt sänkt.

Men som tur är tog Herman snabbt kroppens varningssignaler på allvar och valde att förändra situationen.

– Jag är ganska stolt över att jag plockade upp det så pass tidigt och tog tag i det i stället för att bara köra på. En dag kunde jag inte kliva upp ur sängen och den dagen kom rätt tidigt liksom. Sen såg jag till att ta en paus från studion ett tag.

Trots att Herman till en början var tvungen att sjukskriva sig från skolan berättar han för Hänt att han ser på perioden som relativt kort jämfört med som kanske skulle ha varit om han valt att ignorera problemet. För att ta sig ur tröttheten som drabbat honom hade han sin familj och bara ett par veckor efter sjukskrivningen kunde Herman återvända till skolan.

– Jag fick massor av hjälp och stöd av min familj för att kunna komma tillbaka. Det gäller att lyssna på kroppen och sen ta den hjälp som behövs.

Idol 2020: Nadja

Nadja.

Annika Berglund

Nadja Holm, 22

Nadja Holm har lämnat både hem och arbete för att satsa helhjärtat på sången. Innan sin medverkan i Idol hade hon ett välbetalt jobb på en bank i hemstaden Piteå. Men för att kunna följa sin dröm, musiken, har hon nu valt att säga upp sig och flyttat ner till Stockholm.

I en intervju med Hänt berättar Nadja att det är en jobbig process som ligger bakom hennes mod att släppa allt för att kunna följa sina drömmar. Under gymnasietiden hoppades hon att en dag kunna jobba för Läkare utan gränser – om det skulle gå åt skogen med artisteriet.

– Det var väldigt väldigt tufft. Tre år av intensivt plugg är ganska länge när man inte vill. Men jag ville ha en plan B om det inte skulle gå som jag ville med musiken. Och jag härdade mig igenom det.

Tiden under gymnasiet har lärt Nadja att livet är för kort för att "ödsla sin tid på saker man inte vill spendera den med".

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att satsa 100 procent på det man vill göra. För det sista jag vill är att ligga på min dödsbädd och ångra alla de saker jag inte gjorde.

Caspar Camitz
Magnus Ragnvid, TV4

Caspar Camitz, 25

Excentriske Norrtäljebon Caspar Camitz är lite av både tittarnas och juryns favorit och ser i skrivande stund ut att han goda chanser att ta sig ända till final.

Lika lätt har han däremot inte alltid haft det i livet – faktum är att Caspar varit nära döden vid minst tre tillfällen. Anledningen är att han har svår jordnötsallergi.

– Jag har varit väldigt nära flera gånger att inte få luft alls på grund av jordnötsallergin.

Han berättar om ett tillfälle då han fick i sig en nöt av misstag:

– Jag var tvungen att ta mig till sjukhuset, så jag gick dit för att få hjälp. Jag hade så svårt att andas att de fick ge mig en adrenalinspruta så fort jag kom fram.

Även de andra idolerna känner till Caspars allergi, men han menar att han ändå aldrig kan slappna av helt och att det främst är hans eget ansvar att hålla koll.

Senast han fick andnöd på grund av allergin var för ungefär 1,5 år sedan, men skräcken för att det kan hända igen när som helst finns alltid där.

– Det är förknippat med att man inte kan leva. Vi behöver syre. Det är klart man blir rädd, men man får hålla sig lugn.

Idol 2020: Maya Arctaedius
TV4

Maya Arctaedius, 20

Under 2019 drabbades Maya av stor sorg då hennes pappa efter en tids sjukdom gick bort i cancer. Sorgen är något som Maya alltid kommer att bära med sig men samtidigt har pappans bortgång lämnat henne med ett ännu större sug för framtiden.

– Han är i himlen nu men det var väldigt tufft. Jag tror inte att man kan komma över något sånt. Det finns kvar i mig men jag känner också att han är med mig i allt jag gör. Jag har hittat ett ljus i mörkret. Men det är klart, man kan ta upp en gitarr direkt och ba ”vi kör”. Det är en resa, och det är en resa jag gör just nu.

Och trots att Maya inte längre kan se och prata med sin pappa känner hon att musiken för honom närmre.

– Efter hans bortgång var det verkligen musiken som fanns där för mig. Min pappa trodde verkligen på mig och visste att det skulle gå bra för mig. Han var så säker på det och det gav mig tryggheten att fortsätta med musiken.

Maya har sedan starten av Idol berättat att hon under många år brottats med mobbning. För Hänt berättar Maya nu att hon var tvungen att byta skola en gång om året under nästan hela grundskoleperioden.

– Jag har alltid känt mig annorlunda och inte känt mig accepterad för den jag är. Jag kan fortfarande inte ta in en komplimang och växer fortfarande själv. Varje dag måste jag påminna mig själv om att komma ihåg att älska mig själv.

De tuffa åren har fört med sig stor sorg och djupa ärr. Men för Maya är det viktigt att ta med sig de lärdomar hon fått för att längre fram kunna förvandla det till något fint. I intervjun med Hänt berättar hon att ständigt jobbar med att försöka se olika jobbiga situationer som en lektion för framtiden.

– Jag har alltid känt att det är något jag lära mig från och hjälpa andra med. Det är hemskt när något sånt här händer och det är inte okej eller rättvist. Men vi kan inte kontrollera det och då är det viktigt för människor att tänka att de kan göra något vackert av det.

Mattias Nederman
TV4

Mattias Nederman, 26

Mattias Nederman har snabbt blivit populär för de känslor han förmedlar genom sin sång. Både smärta och glädje har kunnat höras genom hans uppträdanden i Idol. Men livet har inte alltid varit enkelt för Mattias och 2018 fick han nog.

Jag var så pass deprimerad att jag ville ta livet av mig. Men jag lyckades ta mig ur det och det är jag väldigt stolt över. För hade jag inte gjort det så hade jag inte suttit här.

Mattias har en nära relation med sin bror och det var också han tillsammans med resten av familjen som hjälpte Mattias att ta sig ut ur den tuffa perioden.

Jag tog aldrig hjälp av någon psykolog eller liknande utan jag tog mig ut helt på egen hand. Sen pratade jag väldigt mycket med min bror.

Att prata om sina problem är något som Mattias tror är en väldigt viktig del i tillfrisknadet från en depression.

Vad skulle du vilja säga till dem i samma situation?

– Var inte tysta om det. Prata om det och ta vara på era nära och kära. Se vilka som finns omkring er. Man är aldrig ensam, så är det.

Paulina Pancenkov
Magnus Ragnvid/TV4

Paulina Pancenkov, 20

Paulina Pancenkov var ett namn redan innan hennes deltagande i Idol. Hon är nämligen syster till Melodifestivalstjärnan Suzy P och har länge sjungit tillsammans med sin tre år yngre syster.

Men trots att hennes liv idag cirkulerar mycket kring glitter och glamour har så inte alltid varit fallet. Paulina kommer från den lilla staden Bjuv och att hitta sig själv i en stad där alla ska se likadana ut har inte varit enkelt.

– När man bor i en så liten by känner de flesta ungdomarna varandra. Därför blir det också ett grupptryck och man gör samma saker som ens bästa vän gör. Jag var också så. Hade någon en beige skinnjacka så köpte jag också en beige skinnjacka. Man ville inte sticka ut liksom.

Så för några månader sedan tog Paulina beslutet att satsa fullt ut på musiken och därmed fick hon även modet att stänga ute det gamla. I stället för att göra precis som alla andra i hemstaden började Paulina experimentera med sin egen stil.

– Jag kände att jag måste få vara den jag är. Jag började sminka mig precis som jag ville, ha neon och klä mig precis som jag ville. Till exempel så färgade jag min lugg i blont medan resten av mitt hår var i en helt annan färg. Ingen annan hade det men man måste kunna våga sticka ut. För man känner sig mycket mer bekväm när man är sig själv, säger Paulina och lägger till:

– Sen lägger man ofta fokus på en negativ kommentar när man fått tio positiva. Man måste försöka lägga fokuset på det positiva istället.

Idol 2020: Ella Hedström
Magnus Ragnvid/TV4

Ella Hedström, 22

För två år sedan drabbades Ella Hedström av en kraftig depression. Hon blev sängliggande och kunde inte gå upp ur sängen för att göra annat än att skaffa den hjälp hon visste att hon behövde. För Hänt berättar Ella om den tuffa tiden:

– Depressionen ledde till att jag tappade mer än hälften av mitt hår. Mitt självförtroende var på botten och det var också därför jag började med de här bollarna som jag hade på alla mina auditions i början. Det var den enda frisyren jag kunde ha och känna mig cool i.

Fyra gånger i veckan gick Ella i KBT-terapi och träffade olika psykologer och psykiatriker för att kunna få hjälp ur den svåra perioden. Vid hennes sida fanns hennes familj.

– Jag hade mycket stöd men det var en tuff tid och man tappade många vänner som försöker nässla sig tillbaka nu. Men jag är också glad för nu vet jag att de vänner jag har är riktiga kompisar.

När Ella idag ser tillbaka på den tiden gör hon det med stolthet och glädje över att hon lyckades komma ut på andra sidan.

– Jag är jätteöppen med hela den perioden och hur jag kände då. För jag har verkligen tagit mig till en ny plats nu. Jag har ett inre lugn på ett annat sätt än vad jag hade innan. Det kanske jag inte hade haft annars.

Affe Hagström
Magnus Ragnvid/TV4

Affe Hagström, 21

Affe Hagström har snabbt blivit en tittarfavorit i årets säsong av Idol. Men det är inte många som vet mycket om honom som person. Trots att Affe lever ut på scenen är han ofta mystisk kring sitt privatliv. Men i en intervju med Hänt berättar idolen för första gången om sina känslor kring att leva utan en närvarande pappa.

– Jag lever utan en pappa som är ifrån familjen. Men det har jag gjort väldigt väldigt länge så det är något jag har smält för länge sen.

Hur bearbetar man något sånt?

– Jag tror att det är tiden som får ta det. Nu är jag 21 och det har varit såhär väldigt länge. Så jag har vant mig vid att bara ha mamma och är nöjd så.

Men trots att Affe trivs med det liv han lever idag så menar han att det inte alltid varit lika enkelt att förstå varför hans pappa gav upp om familjen.

– Det är klart att när man är 14, eller kanske ännu yngre, så jämför man sig ju med andra familjer och hur det ser ut där. Men nu när man är 21 och har stött på andra på vägen så märker man att det är ju inte jätteovanligt att just pappan är borta. Det är ett vanligt fall i Sverige och kanske hela världen.

Om du fick säga något till en person i samma situation, vad skulle du säga då?

– Ta vara på dem du har omkring dig och var nöjd med det. Tänk inte så mycket på det för du kommer ändå inte att kunna påverka det.

Simon Karlsson
Magnus Ragnvid/TV4

Simon Karlsson, 26

Simon Karlsson kan kanske upplevas som lika närvarande som harmonisk när han står på scenen. Men inom honom pågår en strid där han hela tiden gör aktiva val för att inte falla in mörkare tankebanor.

– Jag har haft mycket problem med både depression och ångest. Men det är något som också är pågående hela tiden.

Idag har Simon många av sina känslor under kontroll och har lärt sig hur han ska handskas med dem då han känner att det börjar bli för mycket. Men som 21-åring var det inte lika lätt att hitta utvägar när ångesten gjorde sig påmind.

– Jag drabbades ganska mycket av panikångestattacker. Det är något som händer nu men jag hade det väldigt jobbigt i åldern mellan 21 och 22. Jag kände mig vilsen och saknade riktning.

Hur menar du?

– Du vet, man jobbar på något jävla ströjobb som man hatar, tappar kontakt med vänner för att alla gör andra saker. Det är tufft, men det är bara att stå på sig. Det blir bättre.

Flera gånger under samtalet med Hänt poängterar Simon att han i det stora hela är en väldigt ljus och glad person. Men att prata öppet om sina känslor har varit ett av de verktyg han använt sig av för att kunna komma just dit.

– Jag har skaffat professionell hjälp bland annat men sen gäller det att våga öppna upp sig. Det hjälper verkligen att prata om det. Det finns ingen skam i det, det har jag fått lära mig, säger Simon innan han skrattar och lägger till:

– Gör inte det här alldeles för mörkt nu! Jag inte en så mörk person.

FOTO: TT/TV4

SENASTE NYTT!