Pär Lernström om hemligheten i Idol – dansk hjälp kallas in

Pär Lernström avslöjar hur tittarna luras i Idol.

TT
På grund av coronapandemin har TV4 tvingats ändra om en hel del i Idol 2020.
Nu avslöjar Pär Lernström ett av draget, som hållits hemlig för tittarna.
– Har ni vågat berätta om dansken?, säger han i Idolpodden.

Nej, Idol 2020 har inte varit som tidigare säsonger. Deltagarna har ibland fått spela in sina framträdanden, och i vissa fall till och med sjungit från sina hotellrum. Publiken har också varit en snackis. Den minskades till en början för att sedan plockas bort helt.

Så ser det också ut i dag, men den så kallade Sverigeväggen finns i alla fall så att idolerna åtminstone har några ansikten att sjunga till.

Pär Lernström om att jobba utan publik

En sak som är sig lik är att Pär Lernström är programledare. Det har han varit sedan 2011 – i nästan tio år alltså.

LÄS MER: Alexander Kronlunds egna ord om vinnarlåten i Idol

I veckan gästade han Idolpodden som jurymedlemmarna Alexander Kronlund och Nikki Amini har. Då får Pär Lernström frågan om hur det är att programleda ett liveprogram utan studiopublik.

– Förvånansvärt likt, tycker jag. Det man saknar är de naturliga grejerna som att man kan använda publiken, börjar han och ställer sedan en fråga till sina Idol-kollegor.

– Har ni vågat berätta om dansken här? Eller är det superhemligt att det sitter en dansk och trycker på knappar och ger oss applåder?

Nikki Amini skrattar och säger att hon tror att tv-tittarna märkt det om de lyssnat riktigt noga. Pär Lernström fortsätter:

– Vi har ju fotbollsanpassat hela produktionen, vilken innebär att vi har en Sverigevägg vars ljud hörs utåt. Sen har vi folk som applåderar i studion... Det här är inte heller hemligt, för folk måste ju förstå, säger han.

Så skapas publikljuden

Med att fotbollsanpassa produktionen menar han bland annat de pålagda applåderna och publikljudet som har blivit vanlig förekommande under bland annat fotbollsmatcher för att ge illusionen av att det sitter ett stort antal människor på plats och tittar.

– Nu är det väldigt tydligt att det handlar om att bygga stämning. Jag tycker inte att det är något man behöver hymla med, det är en konstform, säger Pär Lernström och berättar mer om den mystiska dansken.

– Vi har hittat han som är bästa i hela Skandinavien på att skapa stämning. Han åker hit varje fredag för att hjälpa oss göra det här. Det här är precis som att jobba med ljus som inte är naturligt dagsljus.

Alexander Kronlund skjuter in att ett problem är att de inte har något skrattljud, så när Pär Lernström eller jurymedlemmarna skämtar kan det verka som att det faller platt. Men finns sätt att lösa det på.

– Nikki här är som ett levande burkskratt, säger Alexander Kronlund.

Idol sänds på fredagar från klockan 20.00 på TV4.

Bild: Karin Törnblom/TT

Läs också: Pär Lernströms avslöjande om Caspars personlighetsdrag

Läs också: Nikki Amini om Nova Luthers miss i direktsändningen

SENASTE NYTT!