Gunde Svan om relationen till Julia Svans fästman Ludvig: ”Ganska kunnig”

Gunde Svan i vit skjorta. Julia Svan i röd tröja tillsammans med pojkvännen Ludvig.

Många känner Gunde Svan som svensk skidlegend och programledare i TV4.
Under åren i rampljuset har vi också fått lära känna Gunde Svan som far till dottern Julia och sonen Ferry.
Men hur är han som svärfar?
Gunilla Persson och Gunde Svans storbråk – dramatiska scenerna från inspelningen
Slå på ljud

Före detta elitidrottaren Gunde Svan, 59, är inte bara känd som en av världens främsta längdskidåkare genom tiderna. Efter att han la skidorna på hyllan har han nämligen gjort karriär som programledare.

Han har synts i tv-rutan för många folkkära format i TV4, så som Sverige mot Norge, Fångarna på fortet, Let's dance och det egna programmet I huvudet på Gunde Svan.

Med det är faktiskt inte bara Gunde, i den närmsta familjen, som haft tävlingssinnet till nytta i karriären. Både dottern Julia Svan, 28, och sonen Ferry Svan, 25, har respektive har haft blomstrande idrottskarriärer. Har de fått det från far sin?

Pappa Gunde Svan om Julia Svans tidiga skidkarriär

I en intervju med Hänt berättar Gunde om sin approach till barnens idrottande och hur viktigt det var för honom att inte påverka barnen i något riktning.

– Jag tänkte att ”Vi ska i alla fall inte ligga på att de ska behöva åka skidor för vår skull på något sätt”. Men det slutade med att hon [Julia] frågade varför hon och lillebror inte hade några skidor. Och då sa jag ”Det är ingen som har frågat om skidor eller önskat sig skidor i julklapp eller så”. Men när hon ville ha så fick hon det naturligtvis.

– Jag har sett så många dåliga exempel på föräldrar som vill mer än vad barnen vill och det tror jag är helt fel väg att gå. I alla fall om de ska orka hålla på över tid, säger Gunde.

Gunde Svan med dottern Julia Svan inför starten av loppet Tjejvasan år 2010.

Gunde Svan med dottern Julia Svan inför starten av loppet Tjejvasan år 2010.

FOTO: Ulf Palm / TT

Han fortsätter med att berätta ett exempel på hur hans tankesätt kring barnens idrottande kunde ta form:

– Jag kommer ihåg när Julia var mindre… ja, kanske 10-12 år och började åka skidtävlingar. Jag ställdes ofta inför dilemmat ”Ska jag valla så bra det går? Eller ska jag valla så att hon har lika bra skidor som de andra?”, säger Gunde och fortsätter.

– Jag vallade så att hon skulle ha ungefär som alla andra, så att hon inte skulle vinna på att hon hade en pappa som kunde valla skidor bättre än hennes kompisar. Lurar man barnen på det sättet så tror jag inte att de pallar med att förlora sen. Det gynnar inte över tid. Det var såna beslut som var svåra, att lägga nivån efter utvecklingsfas och resultat.

Julia Svan tvingades avbryta skidkarriären – så lever hon idag

Och vi kan ju, så här i efterhand, säga att Gundes approach hade en positivt effekt på dottern. Julia Svan, gick precis som sina föräldrar, på skidgymnasiet i Torsby och satsade på en karriär inom längdskidåkningen.

Hon nådde stora framgångar och år 2013 blev hon juniorvärldsmästare när hon vann guld med Sveriges stafettlag. Men tvingades avbryta karriären år 2017 efter att hon kämpat en längre tid mot luftrörssjukdomen twar.

Gunde menar på att dottern sörjer skidkarriären litegrann, men att hon inte har tid att fundera över det, eftersom hon har en lysande konsultkarriär som hon brinner för:

– Hon har flyttat till Stockholm och gått Handelshögskolan där och nu jobbar hon som konsult på ett bolag i Stockholm.

– Hon lägger minst lika mycket tid, och kanske ännu mer vaken tid, på sitt jobb nu än hon gjorde på skidåkningen. Hon har bytt skidorna mot arbete. Karriären med skidorna är ju helt slut, den kommer inte tillbaka. Hon sörjer väl skidorna litegrann, konstaterar Gunde.

Julia Svan förlovade sig sommaren 2019 – så är Gundes relation till svärsonen

Men det är inte bara karriären som går som på räls för Julia just nu. Sommaren 2019 tog även hennes relation till pojkvännen och journalisten Ludvig Holmberg, 33, ett stor steg när paret förlovade sig.

Chock och glädjetårar när han gick ner på knä. 9 juli blir en dag att minnas”, skrev Julia i ett inlägg på Instagram när hon berättade om förlovningen.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Gunde berättar för oss att coronapandemin satt käppar i hjulet för det stora bröllopet som dottern vill ha. På frågan om när det blir bröllop för Julia och Ludvigs del svarar Gunde:

– Inte i närtid, med tanke på covid. De vill nog ha lite gäster på det kalaset, om det ska kännas som om de har gift sig på riktigt.

Men hur ser Gundes relation till blivande svärsonen Ludvig ut, är den fin?

– Jajemen. Alldeles utmärkt. Han skriver om skidor och är sportjournalist, så han är ju ganska kunnig på det området, berättar Gunde med stor glädje i rösten.

LÄS OCKSÅ: Därför tvingas TV4 stoppa Fångarna på fortet helt

LÄS OCKSÅ: Gunde Svans tårar – bryter ihop totalt i ”Skavlan”

FOTO: Olle Sporrong/EXP/TT, Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN