Gunde Svans dotter Julias lycka – revanschen efter sjukdomen

Gunde Svan och dottern Julia Svan

Gunde Svans dotter Julia tvingades avsluta sin skidkarriär, bara 24 år gammal. Då hade hon bland annat drabbats av sjukdomen twar.Men nu jublar hon och delar med sig av ett glädjebesked som får följarna att gratulera henne.

Julia Svan, 27, hade som mål att bli “bäst i världen” på skidor. Och hon hade alla förutsättningar till att lyckas, framför allt med pappa Gunde Svan och mamma Marie i ryggen som stöttade till 110 procent.

Som 16-åring började hon på skidgymnasium i Torsby och tävlade mot de bästa i Sverige.

Men 2011 kom kraschen, Julia drabbades som 18-åring av luftrörssjukdomen twar. I perioder mådde hon extremt dåligt och hon har tidigare beskrivit hur det kändes som att hon drabbades av bakslag hela tiden.

– Jag trodde att jag var kroniskt sjuk. Den insikten då… Den ville jag inte dela med mig av. Jag var bara rädd, berättade hon för Expressen.

Gunde Svans tårar för dottern Julia

Gunde Svan öppnade upp i en intervju i Malou von Sivers Efter tio i TV4 om dotterns kamp, men blev så ledsen att intervjun fick avbrytas. Även han hade sjukdomen, men det var Julias resa som var det som tog hårdast på honom.

– För min del spelar det (sjukdomen) inte så stor roll, men för henne så…, sa Gunde innan rösten sprack och tårarna rann.

Julia kämpade på och i januari 2013 var hon med i Sveriges lag som vann stafettguld i junior-VM. Men glädjen följdes upp med fler skador och motgångar, och 2017 beslutade hon sig för att lägga skidorna på hyllan.

Istället läste hon upp betygen och gick in i den akademiska världen. Nu, tre år senare, har hon onekligen fått sin revansch. För på Instagram meddelar Julia Svan nu att hon kan checka av en examen på sitt cv!

Julia Svans glädje över nya karriären

”Examen! Klar med kandidaten på Handels efter tre tuffa men roliga år, det firar vi med en skål”, skriver hon.

I kommentarsfältet finns hundratals kommentarer som stöttar och hyllar hennes insats.

Stort grattis önskar vi på Hänt!

FOTO: Olle Sporrong/TT, Ulf Palm/TT, Instagram