LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Fröken Sverige: Så gick det sen för vinnarna

23 nov, 2019 
AvOla Lagerström
Johanna Lind Bagge, Malin Olsson, Valerie Aflalo och Yvonne Ryding har alla vunnit Fröken Sverige.
De utsågs till Fröken Sverige – men sen då? Här får du reda på flera rafflande öden.
✔︎ Talar ut om tuffa skilsmässan.
✔︎ Mordhotad av galna stalkers.
✔︎ Mardrömme: ”Det präglar resten av mitt liv”.
✔︎ Dog i flygkrasch – sonen körde planet.
Annons

Skönhetstävlingen Fröken Sverige arrangerades sista gången 2009. Hänt har pratat med flera av vinnarna. Några är kändisar i dag medan andra fallit i glömska.

◼️ ◼️ ◼️

Malin Olsson i Fröken Sverige 2001 och med Simon Peyron 2019.
Malin 2001 och med sambon Simon 2019.

✔︎ Malin Olsson om djupa livssvackan: ”Näe, nu skiter jag i det här”

Namn: Malin Olsson

Familj: Sambon Simon Peyron, 26, dottern Blanka, 2

Bor: Malmö

Korades till Fröken Sverige: 2001

Då var Malin: 19

Nu är Malin: 37

Malin Olsson från Orsa har förvaltat sitt Fröken Sverige-år på bäst tänkbara sätt. Från att ha jobbat som receptionist skapade hon popbandet NR3 – och erbjöds jobb på The Voice. Därefter fick SVT upp ögonen för henne.

– Jag har alltid velat stå i centrum och som programledare har jag hittat hem, har Malin tidigare berättat.

Annons

Hon har lett tv-produktioner såsom Bobster, Ponnyakuten, Grand Prix, Sommarlov, Helt magiskt och Hela Sveriges fredag. Dessutom har hon varit kommentator för Eurovision Song Contest.

Malin bor i Malmö med sambon och artisten Simon Peyron, 26. Kärleksblixten slog ner 2014 när Malin gjorde en intervju med honom.

– Är det så att man skulle komma till en punkt där vi inte mår bra får vi ta det därifrån. Vi inser att det finns en stor utmaning i vårt liv just nu som jag tycker vi hanterar på ett bra sätt. När vi känner att det är jobbigt tar vi hjälp och pratar om det. På så sätt kan vi få lite vägledning. Vi är trots allt två personer och vi står på lite olika ställen i livet. Det har vi också att förhålla oss till, säger Malin till Expressen.

Sedan Malin blev mamma för två år sedan har hon tidvis lidit av nedstämdhet. Hon har pratat öppet om sin PMS:

– Sedan jag fick barn har jag kommit underfund med att jag är mer känslig. Och det infaller en vecka innan mens. Jag är mer explosiv från insidan än vad jag varit tidigare. PMS har kanske de flesta kvinnor erfarenhet av, men för mig blev det så starkt att jag blev likgiltig och kände att nä, nu skiter jag i det här. Inte så pass att jag inte ville leva, men någon sorts depressionskänsla. Efter några dagar eller en vecka går det över. För mig har det varit skönt att kunna vara öppen med det.

Annons

Så här – nästan 19 år efter att Malin utsågs till Fröken Sverige – kan hon verkligen konstatera att åren gått.

– När man börjar få lite grå hår och hittar en till rynka. Det är inte så himla roligt. Vem tycker att det är kul? Det får vi ändå vara ärliga med. Det är tur att man kan gå till frissan och fixa håret. Och så finns det ju smink. När det kommer till skönhetsingrepp får folk göra vad de vill så länge de mår bra. Jag har tänkt på de sakerna för jag tycker att jag ser det väldigt mycket runtomkring mig, säger Malin till Expressen.

◼️ ◼️ ◼️

Valerie Aflalo i Fröken Sverige 2000 och med Johan Törnström 2019.
Valerie 2000 och med Johan 2019.

✔︎ Valerie Aflalo folkskygg på grund av kändisskapet: ”Det präglar resten av mitt liv”

Namn: Valerie Aflalo

Familj: Maken Johan Törnström, 43, Leonie, 4, Bianca, 7, Nicoletta, 13

Annons

Bor: Enskede

Korades till Fröken Sverige år: 2000

Då var Valerie: 23

Nu är Valerie: 43

Vad är det bästa som hänt i ditt liv sedan du var Fröken Sverige?

– Att jag fått barn, så klart. Och att jag blivit kläddesigner och entreprenör. Jag har byggt mitt eget klädvarumärke: Valerie.

Vilken är den värsta motgången du haft?

– Skilsmässan för tolv år sedan. Den var jobbig. Det var en orolig tid, jag visste inte hur mycket eller lite jag skulle få ha min dotter. Det blev en stor förändring. Sedan har det varit kämpigt att bygga upp varumärket. Det har varit kul, samtidigt som det tagit både tid och pengar. Man brukar säga att det tar tio år att etablera ett varumärke. Nu har jag kommit så långt. Äntligen rullar det på!

Vilket är ditt roligaste minne från Fröken Sverige-året?

– När jag blev inbjuden till en lantbruksmässa i USA. Det var väldigt många roliga människor där. Så himla roligt! Jag fick sitta på en traktor med tiara på huvudet. I den positionen blev jag fotograferad. Det är garanterat mitt konstigaste minne från den tiden.

Annons

Hur såg medaljens baksida ut?

– Både under Fröken Sverige-året och åren efter kom det fram folk hela tiden. Det tyckte jag var väldigt jobbigt. Jag kunde inte gå ut utan att bli stoppad. Jag var extremt påpassad! Framför allt i Malmö. Där hade ingen vunnit Fröken Sverige sedan 50-talet. Jag kunde inte slappna av, det vanliga livet kändes avlägset. Folk hade förutfattade meningar om mig och alla skulle ”tycka” och analysera. Det här ledde till att jag drog mig undan. Jag blev asocial. Det här kommer nog alltid att följa med mig. Jag försöker att se det som ett kul år av mitt liv – som satt prägel på resten av mitt liv.

Vad är du nöjdast med hos dig själv?

– Jag tycker nog att jag är ödmjuk. Jag kan se saker inte bara från mitt eget perspektiv.

Vad är du nöjdast med utseendemässigt?

– Det är svårt att plocka ut bara en sak. På äldre dagar känns utseendet mindre viktigt. Jag fokuserar på helheten. Går jag upp i vikt så gillar jag mig själv. Går jag ner i vikt så gillar jag mig själv. Men visst, nytvättat hår och fixade naglar kan bättra på hur man känner sig.

Framtidsdrömmar?

– Jag hoppa få vara frisk och leva länge – och se mina barn växa upp!

◼️ ◼️ ◼️

Johanna Lind Bagge i Fröken Sverige 1993 och med Anders Bagge 2019.
Johanna Lind Bagge och Anders Bagge.

✔︎ Johanna Lind Bagge: Mordhotades av galna stalkers

Namn: Johanna Lind Bagge

Familj: Maken Anders Bagge, 51, sonen Daniel, 19, fem svansbarn

Annons

Bor: Färingsö

Korades till Fröken Sverige: 1993

Då var Johanna: 20 år

Nu är Johanna: 48 år

Vilket är ditt bästa minne från ditt år som Fröken Sverige?

– Fröken Sverige-turnén när jag fick resa runt i hela Sverige. Jag var i 53 städer – från norr till söder. Det var städer som man aldrig annars skulle åka till, typ Åmål och Boden. Turnén höll på hela hösten och gick ut på att hitta nya kandidater till nästa års Fröken Sverige. Jag var PR-kvinna och ambassadör för Sverige, både här och utomlands. Jag var också ambassadör för ”Non smoking generation” och promotade det. Där la vi grunden till att Fröken Sverige skulle bli rökfritt.

Hur gick tävlingen till, egentligen?

– På min tid var det en omständlig procedur att bli Fröken Sverige. Först blev man ”Fröken ort” – i mitt fall Fröken Linköping. Sedan fick varje fröken tävla i sitt län. Då blev jag ”Fröken landskap” – alltså Fröken Östergötland. Sedan presenterades alla fröknar i Vecko-Revyn. Läsarna i kombination med en jury fick rösta fram kandidaterna som skulle gå vidare till den stora finalen som ägde rum på Berns.

Annons

Vad minns du från segerkvällen på Berns?

– Jag minns inte så mycket för det hade varit så pass intensiva dagar. Först när jag kom hem dagen efter – till Åtvidaberg där jag bodde på den tiden – förstod jag att jag hade vunnit. Först då trillade polletten ner. På 90-talet hade Fröken Sverige en enorm genomslagskraft. Det var som Melodifestivalen, vissa älskade den, andra hatade den. Alltsammans sändes i direktsänd TV. När jag kom hem gick folk man ur huse. Gatan som jag bodde på var fylld med folk som ville gratulera mig. Det var plakat och hela faderullan. Mysigt, tyckte jag!

Vad hände sedan?

– Sedan bar det av till Miss Universum-tävlingen i México city. Där var jag i en månad. Jag kände mig inte hemma där. De andra tjejerna tog allt på blodigt allvar. Allt var så uträknat och galet. I Venezuela till exempel fanns det skolor som man kunde gå i för att delta i den här tävlingen. Själv hade jag en resegarderob från JC, (skratt). Min klänning däremot var fantastisk och gjord av Göran ”Thalia” Alfredsson. Jag kom på elfte eller tolfte plats i Miss Universum. För mig var det surrealistiskt att stå i baddräkt och prata politik. Det kändes inte naturligt. Däremot kändes det fint att jag utsågs till ”tävlingens trevligaste kandidat”. Du vet, det fanns olika deltävlingar. Tävlingens ”vackraste hår” och så vidare. Jag blev den trevligaste, (skratt).

Annons

Hade medaljen någon baksida?

– Ja, till och från jobbade jag i New York med att promota svenska produkter på den amerikanska marknaden. Jag reste fram och tillbaka och fick göra en del tv-uppdrag. Jag var alltid trevlig och glad. Vissa personer missuppfattade det. Och så hade jag stalkers efter mig. Jag hade en person som förföljde mig på alla 53 ställen som jag var på i Sverige. Den personen gav mig dalahästar i olika former. Och så hade jag personer som dök upp utanför huset. Det var obehagligt. Några skulle ta livet av mig om de inte fick träffa mig. Mina föräldrar fick skydda mig. Jag kommer att jag hade en grön Fiat. På den stod det: ”Fröken Sverige kör Fiat”. Den kunde jag inte köra speciellt länge. Pappa fick köra omkring i den… Jag fick gå lite under jorden. Det var en del incidenter.

Vad är det bästa som hänt sedan dess?

– Att jag fått en fantastisk son, Daniel. Att jag är frisk, det är jag tacksam över. Att jag träffat Anders och en massa andra fantastiska personer.

Värsta motgången du haft sedan dess?

– Skilsmässan. En skilsmässa är alltid en motgång.

◼️ ◼️ ◼️

Linda Lindorff i Fröken Sverige 1990 och med maken Jacob 2019.
Linda Lindorff 1990 och med maken Jacob 2019.

✔︎ Linda Lindorff – från rosa bikini till Bonde söker fru-succé

Namn: Linda Lindorff

Familj: Maken Jacob, 36, barnen Benedicte, Lykke och Wilhelmina

Annons

Bor: Lidingö utanför Stockholm

Korades till Fröken Sverige: 1990

Då var Linda: 18

Nu är Linda: 47

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan Linda Lindorff vann Fröken Sverige-tävlingen 1990. Den då 18-åriga Linda Isacsson hade ingen aning om vilka framgångar som väntade henne – och hur arbetsamt vägen dit skulle bli.

– Jag gick journalistutbildningen och ville jobba på Radiosporten. Jag kände då att Fröken Sverige-titeln låg mig i fatet och försökte att hålla det borta. Men jag är ändå glad för den erfarenhet det hela gav mig. Ett glamoröst och galet äventyr, summerar Linda för Hänt.

I början av tv-karriären var Linda reporter och väderpresentatör i det kontroversiella nyhetsprogrammet TV3 Direkt. Därifrån tog hon ett jätteskutt till När & Fjärran, Djur i fara, Robinson, Farmen och Bonde söker fru.

Vilket är ditt bästa minne från ditt år som Fröken Sverige?

– Jag träffade Roger Moore i Los Angeles. Det minns jag att jag tyckte var stort. Sedan kommer jag så klart aldrig glömma känslan när man går in i rosa bikini och guldiga, högklackade skor med vetskapen om att det är live och 60 miljoner tittare. Det är inte det bästa minnet direkt, men något jag kommer att komma ihåg… Jag tyckte att det var sjukt konstigt!

Annons

Vad tyckte familj och vänner om hysterin som rådde kring dig under Fröken Sverige-året?

– Det var inte särskilt hysteriskt – bara kul. Jag fick göra en massa roliga saker. Det tyckte alla var kul, så klart. Sedan fick jag bra backup och uppmuntran från mina hemtrakter: Vilhelmina kommun, lärare på skolan och ja, hela Lappland! Så kändes det i alla fall.

Hur såg året som Fröken Sverige ut för dig?

– Jag fick bland annat åka till Taiwan och Chicago – och till något ställe i Kentucky som jag inte minns namnet på. Och så Los Angeles igen… Ja, det var en rolig erfarenhet.

Hade medaljen någon baksida?

– Jag missade tre veckors skoltid vilket så klart inte var bra, men jag tog igen det och fick bra betyg. Jag har alltid haft lätt för mig i skolan, så det var ingen fara, säger Linda till Hänt.

◼️ ◼️ ◼️

Yvonne Ryding intervjuad av Ulf Elfving efter Fröken Sverige 1984 och på Mammagalan 2019.
Yvonne Ryding som Fröken Sverige 1984 och på Mammagalan 2019.

✔︎ Yvonne Ryding: ”Det är ingen dans på rosor”

Namn: Yvonne Ryding

Familj: Sambon Micke, 56, döttrarna Sandra och Nathalie från äktenskapet med Kjell Bergqvist

Annons

Bor: Ås utanför Östersund

Korades till Fröken Sverige: 1984

Då var Yvonne: 21 år

Nu är Yvonne: 56

Som tonåring hade Yvonne Ryding siktet inställt på att börja jobba inom sjukvården. I gymnasiet gick hon vårdlinjen, och när utbildningen var över fick hon jobb som undersköterska. Men ödet ville annorlunda:

– 1983 anmälde min mamma mig till tävlingen Sveriges Lucia. I hela mitt liv har jag kastats mellan ytterligheter. Jag tror att det var de starka upplevelserna inom sjukvården som fick mig att våga fånga möjligheterna som öppnades. “Jamen vad fasen, jag har ju inget att förlora”, tänkte jag. Att bli Sveriges Lucia var ett fantastiskt äventyr. Jag fick resa till svenskbygderna i amerikanska Seattle och till Syrakusa i Italien, har Yvonne tidigare berättat i tidningen Hemtrevligt.

– I januari 1984 ringde tidningen Året Runts dåvarande chefredaktör Sven Broman och uppmanade mig att söka till den kommande Fröken Sverige-tävlingen. “Nej, det kan jag inte göra. Vad skulle folk säga?” svarade jag. Ett par veckor senare ringde Sven återigen och bad mig att söka. Efter att ha pratat med familjen bestämde jag mig till slut för att anmäla mig till tävlingen…

Annons

Yvonne blev inte bara Fröken Sverige. Hon brädade 83 andra ”skönhetsmissar” i den nästkommande internationella tävlingen och hon tog hem till åtråvärda titeln Miss Universum. Yvonne fick åka limousin och övernatta i de lyxigaste hotellsviterna.

För Hänt berättade Yvonne häromåret att det förvisso var chockartat att slå igenom, men att det positiva övervägde.

– Jag fick kasta mig in saker som aldrig hade gjort annars. Jag fick representera, sitta i radio- och tv-intervjuer, företräda sponsorer. Jag fick se mer än många gör under en hel livstid!

Yvonne har numera en egen kläd- och smyckekollektion. Hon trivs med tillvaron men har precis som alla andra drabbats av livets motgångar. Inte minst uppbrottet från skådespelaren Kjell Bergqvist, 66.

– Skilsmässan var tung och jobbig. Sedan det här med att vara entreprenör och egenföretagare… Det är ingen dans på rosor. Det finns tider i livet som är tyngre än andra. Men det är väl det som livet handlar om, att lära sig något av det…

Annons

Hur hoppas du att ditt liv ser ut när du fyller 70?

– Åh, jag hoppas att jag kan njuta lite mer av fjällen och få ett lugnare liv där jag får möjlighet att vara ute i skog och mark och röra på mig.

◼️ ◼️ ◼️

Hillevi Rombin som Miss Sweden i Los Angeles 1955 och med sin make David 1984.
Hillevi Rombin som Miss Sweden 1955 och med sin make David 1984.

✔︎ Hillevi Rombin död i flygkrasch – men ihågkommen av en hel värld

I det gamla Sverige fanns det nästan bara ett sätt att gå från direkt okänd till åtråvärd världsstjärna. Knepet: att först knipa Fröken Sverige-titeln för att sedan gå vidare till Miss Universum-tävlingen – och vinna den.

Denna bedrift lyckades Hillevi Rombin med 1955. Det var då som den unga skönheten från Hälsinglands utsågs till Miss Universum i Long Beach, Kalifornien. Under ceremonin bar Hillevi vit aftonklänning. I lokaltidningen Ljusnan beskrev hon med tårar i ögonen det hela som ”Den största dagen i mitt liv”.

Annons

Långt innan Hillevi trollband en hel värld var hon en av Owe Thörnqvists förälskelser. Hillevis existens lär ha inspirerat nämnde Owe att skriva visan ”Svartbäckens ros”.

Efter Miss Universum-spektaklet som sändes i SVT gifte sig Hillevi med David Schine – en stormrik hotellägare och filmproducent i USA. Hillevi gjorde skådespelarkarriär och fick ett händelserikt liv. 19 juni 1996 fick allt dock ett oväntat slut. Hon dog nämligen i en flygkrasch. Vid spakarna satt hennes yngste son Berndt som precis hade tagit flygcertifikat. Berndt hade tagit med sina föräldrar på premiärflyturen.

Långt uppe i det blå – utanför Los Angeles – la ena flygplansmotorn av. Kraschen var ett faktum. Samtliga ombord omkom. Svenskan är begravd på Westwood Village Memorial Park Cemetery i Los Angeles.

Foto: TT

Annons