Ilska mot kronprinsessan Victorias lyxpresent till Estelle

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel bor tillsammans med deras barn på Haga slott i Stockholm.
För en tid sedan gjorde de en ordentlig renovering, och i samband med renoveringen passade kronprinsessan på att ge prinsessan Estelle och prins Oscar en lyxgåva – något som många personer nu ställer sig väldigt kritiska till.

Kronpinsessan Victoria och prins Daniel har barnen prinsessan Estelle och prins Oscar ihop, och tillsammans bor de i Haga slott i Stockholm. För ett tag sedan passade kungaparet på att rusta upp slottet och modernisera vissa ytor i det lyxiga boendet.

I samband med renoveringen av Haga slott passade Kronprinsessan Victoria även på att ge prinsessan Estelle och prins Oscar en dyr lyxgåva som nu står placerad på tomten – något som många har reagerat starkt på.

Madeleines ovanliga bild med familjen väcker reaktioner

Kronprinsessan Victoria och prins Daniels påkostade renovering

Tidigare i år genomgick slottet en stor renovering som blev ett minst sagt dyrt projekt. Till renoveringen hörde bland annat diverse lyxinslag men även åtgärder som behövdes för att huset skulle leva upp till en viss modern standard.

Även köket skulle renoveras och där slog kronprinsessparet till med ett riktigt lyxköp. Victoria och Daniel vill nämligen att deras matlagning sker med klass och beställde därför en AGA-spis värd 105 000 kronor. Det är samma sorts spis som den brittiska kungafamiljen använder sig av i sina bostäder.

Den sammanlagda summan av renoveringen av köket på Haga slott uppmättes till över en miljon kronor, och om man slår ihop hela bygget så landade prislappen på 46 miljoner kronor.

Ilskan mot kronprinsessan Victorias lyxgåva till Estelle

Prinsessan Estelle, 9, och prins Oscar, 5, är inte bara kungligheter utan också barn, och precis som alla andra barn behöver de också en plats att leka på.

Det var därför Victoria såg till att rusta upp lekstugan vid Haga slott. Det är ett rött litet hus med vita knutar som Hagasessorna lekte i på 1940-talet.

Victoria såg att stugan var i dåligt skick och beslutade sig för att låta Statens fastighetsverk göra en totalrenovering av stugan. Något som Svensk dam tidigare rapporterat om.

Det tog målarna och byggnadsarbetarna ungefär en månad att genomföra upprustningen, och slutnotan landade på dryga 117 000 kronor.

– Lekstugan är skyddad som statligt byggnadsminne och omnämns särskilt i vårdprogrammet och därför krävs också extra omsorg som en vanlig lekstuga kanske inte får, har Åsa Carlberg, pressekreterare på Statens Fastighetsverk, sagt till Svensk Damtidning.

Sedan nyheten om renoveringen av lekstugan kom ut har det varit blandade reaktioner i sociala medier. Det finns nämligen de som menar att renoveringen är ett exempel på onödig lyx.

”Klart våra skattekronor ska användas till något vettigt, när det finns barn som svälter i världen”, skriver en upprörd person.

"Ja, det är klart, hon svettas inte för dom pengarna! Det gör vi! Arbetarklassen!", skriver en annan ilsken person.

Victoria har själv berättat om sina känslor för lekstugan i en SVT-dokumentär.

– Den har varit stängd och tiden har liksom stannat. Det är lite Törnrosa över det, säger Victoria i dokumentären.

– Det här är självklart något som vi ska vidarebevara, sa kronprinsessan då.

LÄS OCKSÅ: Därför har kronprinsessan Victoria inte ett eget Instagram-konto

LÄS OCKSÅ: Prins Philips hemliga testamente – 18 åringen Lady Louise ärver

FOTO: Pontus Lundahl/TT, Henrik Montgomery/TT

Senaste nytt