Så mycket kostade renoveringen av kronprinsessan Victorias hus

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel bor tillsammans med sina barn på Haga slott i Stockholm.
Boningen behövde dock en totalrenovering – och slutsumman?
Ja, den landade på dryga 46 miljoner kronor.

Kronprinsessan Victoria, 44, är Sveriges kronprinsessa och tronföljare. Hon är förutom kronprinsessa gift med sin prins Daniel, 48, och tillsammans har de barnen prinsessan Estelle, 9, och prins Oscar, 5.

Kronprinsessan Victorias arbetsuppgifter är allt från att närvara på olika besök, bland annat när Riksdagen öppnas, Nobelfesten och andra evenemang. Hon hoppar även in i sin fars kung Carl XVI Gustafs ställe när han är bortrest eller på grund av sjukdom inte kan närvara vid en sammankomst.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniels hus i Solidens slottspark

Kronprinsessparet brukar tillbringa sina somrar på Solliden på Öland, men förra året köpte de en tomt på Värmdö, utanför Stockholm. Summan för bygget landade på drygt tio miljoner kronor.

Huset är 328 kvadratmeter stort och är byggt i modern stil med stora fönster från golv till tak, tre eldstäder och vackra golv i slipad kalksten.

Kungafamiljen nobbar prinsen helt – beslutet trots släktbandet

Den lyxiga boningen är menad som ett fritidsboende för Victoria och familjen.

– De har för avsikt att bygga ett privat fritidsboende där ute. Bygglovet är godkänt och har vunnit laga kraft. Eftersom det är en fastighet som ägs gemensamt av kronprinsessparet så har många säkerhetsaspekter vägts in, berättade hovets informationschef Margareta Thorgren för Nacka Värmdö Posten.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniels påkostade renovering

Tillsammans med sin make Daniel och deras barn bor kronprinsessparet på Haga slott, som för ett tag sedan genomgick en totalrenovering, något som Svensk Dam tidigare har rapporterat om.

Kronprinsessan och Statens fastighetsverk genomförde då ett stort projekt tillsammans när Haga slott skulle moderniseras för att passa Victoria och hennes familj.

Det blev ett stort och dyrt projekt. Till renoveringen hörde bland annat diverse lyxinslag men även åtgärder som behövdes för att huset ska leva upp till en viss modern standard.

Bland annat fick prinsessan Madeleine hjälpa Victoria med att välja ut tapeter från Björklund & Wingqvist till ett värde för sammanlagt 40 000 kronor.

Även köket skulle renoveras och där slog kronprinsessparet till med ett riktigt lyxköp. Victoria och Daniel vill att deras matlagning sker med klass och beställde därför en AGA-spis värd 105 000 kronor. Det är samma sorts spis som den brittiska kungafamiljen använder sig av i sina bostäder.

– AGA-spisen signalerar kunskap, rikedom och flärd. Allt i ett, har Benny Berntsson, representant för AGA i Sverige, sagt till Expressen om modellen.

Den sammanlagda summan av renoveringen av köket på Haga slott, som installerades av företaget Kvänum, har uppmätts till över en miljon kronor. Om man slår ihop hela bygget, så landar prislappen på 46 miljoner kronor.

Kronprinsessan, Prins Daniel, Prinsessan Estelle och Prins Oscar utanför Haga slott.

FOTO: Linda Broström Kungl.Hovstaterna

LÄS OCKSÅ: Chris O'Neill visar upp nya miljonklockan på familjebilden

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Madeleines bild på Halloween med Chris O'Neill och barnen

FOTO: Linda Broström Kungl.Hovstaterna, Jonas Ekströmer/TT, Henrik Montgomery/TT

Senaste nytt