TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Vad gör en prinsessa? Så jobbar kronprinsessan Victoria

28 okt, 2021 
kungen och kronprinsessan victoria på promenad
Att Victoria är Sveriges kronprinsessa har många koll på.
Men något som kanske inte alla riktigt vet är vad hon gör om dagarna i jobbet som kronprinsessa.
Annons
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle får felling under Carolas konsert på SollidenBrand logo
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle får felling under Carolas konsert på Solliden

Kronprinsessan Victoria, 44, är mamma, fru, dotter och svenska kungen tronföljare. Förutom att vara kronprinsessa så lever hon ett fint familjeliv med maken prins Daniel, 48, och barnen prinsessan Estelle, 9, och prins Oscar, 5.

Något många undrar över är vad kronprinsessan gör om dagarna. Vad gör man på jobbet som kronprinsessa? Det beskriver hovet ordagrant och lämnar inte efter sig några frågetecken.

Kungen i blå kavaj, drottningen och kronprinsessan victoria
Kronprinsessan Victoria med sina föräldrar kungen och drottningen.

Hur jobbar kronprinsessan Victoria?

Kronprinsessan Victoria är personen som hoppar in i kung Carl XVI Gustafs roll när han är bortrest. Victoria arbetar alltså som statschef när kungen inte har möjlighet och tar över hans uppgifter.

Vanligen så närvarar kronprinsessan på olika besök, bland annat när Riksdagen öppnas, på nationaldagen, Nobelfesten och andra middagar.

Annons

Kronprinsessan har även fonden Kronprinsessan Victorias Fond som hjälper barn och ungdomar med funktionsvariationer, med en förhoppning om att kunna bidra till en roligare fritid. Hon är även mycket intresserad av fredsarbete, exempelvis i FN.

Något mer som Victoria har starkt intresse för är olika slags hjälparbeten i SIDA och Lutherhjälpen.

Drottning Silvia, Kung Carl Gustaf, Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel i Plenisalen i riksdagshuset i samband med riksmötets öppnande
Drottning Silvia, Kung Carl Gustaf, Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel i Plenisalen i riksdagshuset i samband med riksmötets öppnande år 2021.

Vilka är kronprinsessan Victorias största intressen?

Förutom att rå om sin familj så finns det såklart även annat som intresserar kronprinsessan på fritiden.

Hon gillar att vara i naturen, ta promenader och att åka skidor. Victoria älskar också att vara på slottet Solliden på Öland på somrarna, där hon hjälper till i trädgården, sköter om bin och tar hand om deras honung.

Ett ytterligare stort intresse hos kronprinsessan är såklart även hunden Rio. Men det är hon inte ensam om, hela familjen dyrkar den gulliga familjemedlemmen.

FOTO: Pontus Lundahl/TT, Christine Olsson/TT

Annons