LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Börje Salming och hustrun Pia om oron efter covid-19

12 feb, 2021 
Börje Salming och Pia Salming
Börje Salming trodde han skulle dö för ett år sedan.
Nu berättar han och hustrun Pia Salming om hur han mår idag och oron inför det som komma skall.
Annons
5 svenska kändisar som bär sina ärr med stolthetBrand logo
5 svenska kändisar som bär sina ärr med stolthet


Börje Salming
, 69, räknas som en av våra största svenska hockeystjärnor genom tiderna. Han kan se tillbaka på en lång och framgångsrik karriär i Nordamerika där han än i dag hyllas som en hjälte.

Börje har idag fyra barn, Teresa, Anders, Bianca och Rasmus, från två tidigare relationer.

För fem år sedan ringde bröllopsklockorna igen för det tidigare NHL-proffset då han gifte sig med sin Pia, 52, vid Krusenbergs herrgård i Uppsala.

Börje är känd för att ha genomgått tuffa kamper på isen, bland annat fick han sy 300 stygn efter att ha fått en skridsko i ansiktet. Men den största kampen genomgick han nog för ett år sedan tillsammans med Katarina då han trodde att han var sekunder från att dö.

Börje och Pia Salming.

Börje hade precis kommit hem från en resa i Kanada när han började känna sig sämre.

Annons

– Jag hade kommit från Kanada och varit där i fem dagar. Där är det mycket krama och ta varandra i hand. Så jag brukar alltid vara lite sjuk, när man åkt flyg också, säger Börje Salming i programmet.

Men sjukdomen vägrade ge med sig.

– Det var tre, fyra nätter innan som jag hostade och kunde inte sova. Det var superjobbigt. Sen helt plötsligt plötsligt satt jag och kunde inte andas så la jag mig ner och då gick det ännu sämre. Då väckte jag Pia. Då fick jag panik, säger han.

– Det var bara panik egentligen när man inte kunde andas. Det var inget roligt den känslan. Det var fruktansvärt.

Pia Salming om oron efter Börjes svåra sjukdom

Pia minns tillbaka på fruktansvärda natten.

– Det är väl så när det verkligen gäller, när någon verkligen måste ha koll blir jag faktiskt lugnare än vad jag brukar vara. Det är annars Börje som tar den rollen, men jag var så illa tvungen att skärpa till mig. Det var jätteobehagligt. Ambulansen kom jättefort och de var helt fantastiska, säger hon.

Annons

Så här i efterhand misstänker man att Börje drabbats av covid. Men eftersom man då inte visste särskilt mycket om sjukdomen var det ingenting man kunde fastställa där och då.

– Nej, de sa ingenting om det. Det var mer att de kollade mitt hjärta. Men allt sådant var jättebra så nästa dag skickade de hem mig. Då kunde jag andas, säger Börje.

Över 12 000 svenskar har dött i covid-19. Även om allt tyder på det så kan man fortfarande i Börjes fall inte konstatera om det är covid-19 han haft. Och även Börje mår bra idag så har sjukdomen satt sina spår även hos honom och Pia.

– Det känns konstigt, men man börjar vänja sig med alla masker, avstånd, tvätta händer och jobba hemifrån. Det börjar bli normaliserat. Men sen kan man känna att mär man pratar om den tredje vågen, då kommer den här paniken igen. Man orkar inte nästan tänka på det mer, säger Pia.

FOTO: Malou efter tio/TV4

Annons