LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Börje Salming sekunder från att dö – räddades av frun Pia

13 aug, 2020 
Emil Karlsson Lagnelius
Möt Börje Salming i en öppenhjärtig intervju.
✔︎ Talar ut om livshotande sjukdomen: ”Jag tänkte: Nu dör jag”.
✔︎ Hustrun Pias utimatum – hot om separation: ”Nu eller aldrig”.
✔︎ Börjes fyra barn har vuxit upp – så ser de ut i dag.
Annons

Börje Salming, 69, är aktuell i Fångarna på fortet i TV4. För Hänt berättar han bland annat om sjukdomskamp, relationen till sina ex och delar med sig av det känslosamma ögonblicket då han friade.

Börje Salming 2019.
Börje.

Läget med dig, Börje?

– Det är helt okej. Men jag är jäkligt försiktig. Jag fick ju min sjukdomsperiod i slutet av februari-början av mars och vill inte gå igenom det igen.

Var det Corona? Och hur illa var det?

– Det var så jäkla läskigt. Jag hade varit i Kanada och ungefär samtidigt som jag kom hem landade de första sjukdomsresenärerna från Italien i Sverige. Jag är i Kanada två-tre gånger per år och blir alltid sjuk när jag kommer hem eftersom det ska skakas hand och tas selfies. Då brukar det vara en vanlig förkylning. Men nu åkte jag på en riktig smocka och hostade i tre veckor. Och sen en morgon kändes det konstigt i halsen, det vred liksom till. På kvällen kunde jag inte andas, inte svälja, ingenting!

Annons

Börje om nära döden-upplevelsen

Usch vilken panik!

– Ja, det var vidrigt. Jag väckte min fru som ringde ambulans. Hon försökte lugna ned mig, men jag fick panik när jag inte kunde andas. Jag fick skakningar, höll på att skaka sönder hela jävla kroppen, och kände att jag höll på att dö. Jag tänkte faktiskt exakt så: Nu dör jag. Men när ambulansen kom kände jag mig trygg. Jag var på sjukhuset till nästa dag och när andningen var bättre skickade de hem mig.

Börje och Pia Salming vid Idrottsgalan 2020 i Globen.
Börje och frun Pia.

Men då kan de ju inte ha vetat att det var Corona?

– Jag har testat mig och har inga antikroppar. Men jag vet ju inte om jag har haft det tidigare.

Men då är det din gissning att det var Corona?

– Läkarna sa ingenting eftersom de inte visste. Jag har ju haft problem med hjärtat förr, men nu sa de att det såg bra ut. Sen när Corona bröt ut i Sverige veckan efter var jag helt säker på att det var det jag råkat ut för.

Annons

Hur har du mått efter detta?

– Jag fick värk i lederna så det tog en månad innan jag kunde börja träna igen. Men nu är jag igång och mår jättebra.

Börje Salming med sina ex – Margitta 1992 och Katarina 2005.
Börje med sina ex – Margitta 1992 och Katarina 2005.

Åkte din fru Pia på samma skit?

– Som tur var sov hon i ett annat rum eftersom jag hostade så mycket. Hon klarade sig. Men det var ju tur att hon låg bredvid mig när jag fick andnöd, annars hade det gått åt helvete.

Vad är det bästa med Pia?

– Hon är en jäkla glad tjej. Men det jag är mest imponerad över är att hon har utbildat sig till polis. För sju år sedan hade hon inte ens gymnasiekompetens, men hon pluggade först upp betygen i tre år och efter ytterligare fyra år på polishögskolan har hon nu jobb som polis i Nacka. Oj oj oj, som hon har kämpat, det är en jäkla bragd.

Annons

Börje om frieriet till frun Pia

Det skiljer nästan 17 år mellan er. Märks det?

– Ålder är bara en siffra. Men jag tränar och håller mig fräsch, det måste jag när jag har en ung fru, annars kanske jag får en kick i arslet, haha.

Ni har varit ihop i 14 år. Gifta i fyra år. Varför dröjde det så länge innan du friade?

– Hon väntade på att jag skulle göra det och sa faktiskt skämtsamt ”Har du inte friat innan jag har fyllt 50 så kan du glömma mig”. Då tänkte jag att detta måste jag fixa. Vi åkte till Paris och där tänkte jag fria, men jag hittade inget bra ställe, det var folk överallt. Men sen när vi kom hem var vi på Gotland och cyklade. Vi såg en kyrka, gick in i den, gick fram till altaret, skojade om giftermål och då… ryckte jag henne i armen och gick ner på knä. Det var nu eller aldrig kände jag. Oj, då kom tårarna på henne, helvete vad det rann.

Börje Salmings barn – Anders, Teresa, Rasmus och Bianca.
Börje Salmings barn – Anders, Teresa, Rasmus och Bianca.

Pia har två döttrar – 23 och 25 år gamla – från tidigare förhållanden. Börje har fyra barn – Teresa, 43, och Anders, 45, med ex-frun Margitta Salming samt Bianca, 21, och Rasmus, 24, med Katarina Pettersson.

Annons

Hur är din relation med exen?

– Vi har jättebra kontakt och träffas mycket, bland annat när barnen fyller år.

Vem av barnen har ärvt mest vinnarskalle?

– Alla har ju spelat hockey och är vinnarskallar, men Bianca som är framgångsrik friidrottare är nog strået vassare. I Fångarna på fortet som sänds snart är jag och Bianca lagkaptener i varsitt lag. Jag ska inte avslöja hur det går, men vi älskar att tävla båda två.

Börje Salmings (till vänster) och Ingemar Stenmarks (till höger) hus i Karlsudd utanför Vaxholm 2008.
Börje Salmings (till vänster) och Ingemar Stenmarks (till höger) hus i Karlsudd utanför Vaxholm 2008.

I juni förra året valde Börje och Pia att lämna den lyxiga penthousevåningen på Gärdet i Stockholm för en mindre lägenhet i Nacka strax söder om huvudstaden.

Tidigare bodde paret i en 348 kvadratmeter stor villa i Vaxholm, som såldes för 23,9 miljoner kronor 2014. Börje var då granne med Ingemar Stenmark och de forna idrottsstjärnorna utvecklade ett starkt vänskapsband som lever vidare än i dag.

Annons

– Vi ringer varandra ofta och har en jättefin relation. Vi hade varandras husnycklar och tog hand om den andres hus vid resor. Det är nog det jag saknar mest med att inte bo kvar, umgänget med Ingemar. Men i övrigt är jag väldigt nöjd över att bo i lägenhet.

◼️ ◼️ ◼️

✔︎ Vem är Börje Salming?

Ålder: 69.

Familj: Frun Pia, 52, och barnen Anders, 45, Teresa, 43, Rasmus, 24, och Bianca, 21, från tidigare förhållanden.

Bor: Lägenhet i Nacka Strand.

Bakgrund: En av svensk hockeys största genom tiderna. Bland annat 17 säsonger i NHL och med i Hockey Hall of Fame på meritlistan.

Aktuell: Deltar i Fångarna på fortet i TV4. 21 augusti tävlar han, Annelie Pompe och Daniel Riley mot Bianca Salming, Clara Henry och Kristina “Keyyo” Petrushina.

Foto: TT

Annons