Därför stoppar SVT Arvinge okänd – Kattis Ahlströms besvikelse

20 apr, 2021 
Kattis Ahlström
Kattis Ahlström ledde succéprogrammet Arvinge okänd på SVT i flera säsonger. Men nu stoppar SVT programmet under flera års tid. Men varför slutar det sändas egentligen trots den stora tittar-succén?
Annons
Därför försvinner Doobidoo från SVT efter succén – SVT:s svar
Därför försvinner Doobidoo från SVT efter succén – SVT:s svar

Kattis Ahlström, 54, är journalist och programledare som arbetat för SVT i många år. Hon leder program som Muren och Arvinge okänd på kanalen. Dessutom fick hon det eminenta uppdraget att vara julvärd år 2018.

Men nu har SVT meddelat att Kattis program Arvinge okänd har sänt sitt sista program, i alla fall inom den närmsta tiden. Trots det stora intresset och tittar-succé kommer nu alltså Arvinge okänd att sluta sändas på SVT och det råder ingen tvekan om att Kattis tycker beslutet är tråkigt.

Kattis Ahlströms besvikelse efter beskedet om Arvinge okänd

I en intervju med Aftonbladet berättar Kattis att hon tycker det är tråkigt att programmet läggs på is, eftersom det har varit en enormt stor publik som tittat på programmet, närmre bestämt 1,2 miljoner.

– Det har varit ett fantastiskt program att arbeta med. Och det är tråkigt när det har en sådan enormt stor publik, för 1,2 miljoner tittare är mycket, säger programledaren Kattis till tidningen.

Annons

Det blev bara fyra säsonger för programmet där okända arvingar letas upp världen över. Tillsammans med Niklas Källner har Kattis lett programmet.

– Vi nådde ganska snabbt många tittare. Jag tror att alla vi var förvånade – det är ändå ett program som man kan tyckas vara lite svårtillgängligt, med tanke på att det är avlidna människor och okända människors berättelser. Så har det visat sig att det var tvärtom, säger Kattis och fortsätter:

– Det som betytt mest har varit alla möten med människor, många av dem har förlorat nära anhöriga eller inte förstått var de blivit av. När de har fått den där pusselbiten som de saknat i sitt liv kan de gå vidare – och det har betytt så mycket mer än pengarna. Jag har upplevt det som otroligt starkt.

SVT:s svar – därför slutar programmet att sändas

Christina Hill som är programchef för fakta och underhållning på SVT menar att det inte är helt bestämt att programmet ska läggas ned helt och hållet.

Annons

– Vi formulerar det så att vi tar en paus. Det är ett otroligt krävande projekt, vartenda avsnitt är som en dokumentär med resor över hela världen. Vi kände att vi behöver ta en paus och omgruppera lite. Ingen mäktade med att gå in direkt i en ny säsong till, en femte säsong, säger Christina Hill till Aftonbladet.

Och det blir minst sagt en lång paus, Christina avslöjade nämligen för Aftonbladet att programmet inte kommer dyka upp på ett bra tag. Pausen kommer att pågå åtminstone året ut och dessutom hela nästa år.

FOTO: IVARSSON JERKER/Aftonbladet // Karina Ljungdahl/TT

Annons