LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Kattis Ahlström om singellivet: "Jag vill gärna ha en familj"

13 sep, 2015 
AvLotta Gray
När Hänts Lotta Gray möter Kattis Ahlström blir det ett samtal om både storfamiljen, bonusbarn och att nu faktiskt vara singel.
Annons

Det vilar något pillemariskt över Kattis Ahlström, 48. Något humoristiskt och glatt över de där isblå ögonen och breda leendet. Hon vill ses på exklusiva restaurang Brillo i Stockholm och jag säger inte nej. Det ligger dessutom två minuters promenad från redaktionen.

– Jag är uppväxt i Lund, syster Gabriella, 52, och lillebror Fredrik, 46. Jag gick grundskolan och gymnasiet där, höll på mycket med piano och cello, studerade musikvetenskap senare i Stockholm men fick cellskräck av Lund. Även om jag älskar staden så det blev för litet, så jag flyttade till Stockholm. Behövde lyfta blicken, vidga mina vyer lite, berättar Kattis och beställer in en räksallad och vatten.

IMG_7214
Hänts Lotta Gray tog så klart en selfie med Kattis.

Hon bodde i en liten etta, läste filmvetenskap i 1,5 år och njöt av sin nyfunna frihet.

– Det där var några av mina bästa år kan jag säga, så härligt att få börja något nytt. Jag träffade en norrman och vi åkte till Sydamerika en period, jobbade på Rolfs kök för att kunna spara in pengar och så stannade vi ett halvår i Sydamerika.

Annons

När hon kom hem från drömresan styrde Kattis sonika stegen mot Strix Television och bokstavligen tjatade in sig. Hon började jobba med bilprogrammet Garage, hämtade bilar, körde över hela stan för att lämna och hamnade många gånger i jobbiga situationer.

– Jag kände ju inte till Stockholm, hittade inte alls och då fanns det ju ingen GPS eller mobiltelefon, åkte fel så många gånger och det var förstås svårt men jag lärde mig massor av det där.

Programledaren ville kombinera musik och film ihop, de två sakerna hon brann för så hon började gå bredvid en ljudtekniker för att lära sig. När hon fick frågan att leda det stora underhållningsprogrammet 7-9 i SVT på bästa sändningstid ville hon först inte alls men blev övertalad.

– Jag var runt 21 år och det var förstås fantastisk. Sedan gjorde jag programmet Tuben för barn, åkte till London en sväng och pluggade filosofi och media.

Hon blev förälskad i scenografen Johan Killgren, 47, och de fick barnen Love, 17, och Ebba, 19,

Kattis Ahlström, programledare generalsekreterare Sverige BRIS, glad,
Foto: Aftonbladet

– För mig var det väldigt naturligt det där med barn. Och att kunna känna så mycket ren kärlek var också något som var överväldigande. De fick hänga med mycket, vara en del i mitt liv, mitt sammanhang, fortsätter hon och tar en klunk vatten.

Annons

Men efter 6,5 år valde de att gå isär, Kattis jobbade mycket, var programledaren i radio och TV, ledde galor och Melodifestivalen, gjorde TV-huset och blev chefredaktör för ICA-Kuriren 2006. Hon startade även tidningen och programmet Kattis & Company.

– Jag har gjort så väldigt mycket produktion men tycker intervjuandet är roligt.

Så träffade hon musikern Niklas Strömstedt, 57, på en fest på Stallmästaregården. De förlovade sig och höll ihop i fem år.

Kattis är något så ovanligt som någon slags präktighet förpackad i en vardagslyxig förpackning. Hon känns genuin, varm, jordnära.

– Jag vill gärna ha en familj, det vill jag och när jag sedan träffade Magnus Larsson, 47, så hade han fyra barn. Det var svårt att få ihop allt. Jag som ändå har ett barnfokus tycker att det här med styvfamiljer och andras barn inte är helt okomplicerat. Man måste vara väldigt vuxen, det är en enorm utmaning att få ihop det med allt, mycket viljor. Och jag är förvånad att det finns så lite skrivet om styvfamiljens konstellation, så lite litteratur.

Kattis Ahlström och Magnus Larsson på Polar Music Prize 2009. Foto: Aftonbladet

Det var Magnus som kontaktade Kattis efter att han läst att hon blivit singel. De blev sambor, planerade för en framtid och förlovade sig 2010 under en resa till New York. Men påfrestningarna av att hålla ihop den nya stora familjen med sex gemensamma barn blev till slut för mycket. Förra året bröt de upp. Numera lever Kattis ensam med sina barn. Hon har precis sagt upp sig på Bris efter tre år som generalsekreterare.

Annons

– Jag har gjort stora förändringar, förändrat organisationen i grunden. Och jobbat mycket. Nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Längtar efter TV igen, vi får se vad jag hittar på, något dyker säkert upp, säger hon och plirar sådär underfundigt på mig.

Vi reser oss, jag betalar. Hon ska iväg på nästa möte. Intressant det där. Skarp hjärna och stort hjärta. En oslagbar kombination.

Andra läser också:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons