LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Prinsessan Sofia anklagas för stöld: "Det är för jävligt"

10 sep, 2015 
AvAnna Shimoda
Gång på gång har prins Carl Philip anklagats för att "låna" inspiration till sin design. Nu har prinsessan Sofia råkat ut för samma sak.
Annons

Designprinsen eller plagiatprinsen?

Gång på gång har prins Carl Philip, 36, anklagats för att inspireras lite väl mycket av andras alster. Första gången han hamnade i blåsväder var 2009 då han släppte en serie silverbestick som var iögonfallande lika bestick som använts i Austrain Airlines business-class 1966 designade av Denzel.

Första gången Carl Philip hamnade i blåsväder gjorde han det på grund av de här besticken.
Första gången Carl Philip hamnade i blåsväder gjorde han det på grund av de här besticken.

Året därpå var det dags igen då han visade upp ett gnistskydd som föreställde slottet Tre Kronor. Knappt hann produkten landa på Svenskt Tenns butikshylla innan det visade sig att det i själva verket var formgivaren och författaren Eric Ericson som låg bakom designen.

Annons
Något år senare var det dags igen.
Något år senare var det dags igen.

Prinsen anklagades på nytt för idéstöld när han tillsammans med Rörstrand 2013 släppte en porslinskollektion prydd med motiv på utrotningshotade djur och växter. Serien var oroväckande lik Gustavsbergs ”Arter i fara”. Men Carl Philip viftade bort det hela och menade att det inte alls rörde sig om något plagiat – även om han höll med om att porslinet eventuellt påminde en aning om Gustavsbergs klassiska serie.

Det här fick han också skit för.
Det här fick han också skit för.

Nu är det blivit dags igen. Men den här gången är det inte Carl Philip som fått det hett om öronen utan nyblivna hustrun Sofia, 30.

Annons

I oktober förra året släppte Sveriges nya prinsessa tillsammans med Carolina Pihl, 31, och märket Drop of Mindfulness en yogakollektion bestående av bland annat lättviktsjackor, shorts och träningstoppar. Officiellt sett menade man att kollektionen inspirerats av den pulserande storstaden New York.

Nu har även Sofia hamnat i blåsväder.
Nu har även Sofia hamnat i blåsväder.

Men frågan är om det var hela sanningen. Härom veckan publicerade radioprofilen Titti Schultz, 43, en bild på Instagram föreställandes en grå träningsjacka från kollektionen – och en bild på en äldre jacka från välkända sportmärket Nike. Likheten var skrämmande vilket hennes följare var snabba att uppmärksamma.

Annons
Tröjan Sofia har "designat" är väldigt lik Nikes variant.
Tröjan Sofia har “designat” är väldigt lik Nikes variant.

Kommentarer som ”det är för jävligt”, ”pinsamt” och ”bara att anmäla för plagiat” gick att läsa.

I skrivande stund har Sofia inte kommenterat det faktum att hon anklagas för designstöld.

Kanske var det en slump. Kanske inte.

Vad tror ni?

Foto: Stella Pictures, IBL, All Over Press, Instagram, Lauritz, designandfun.com, skonahem.com

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons