Hovets besked: Så blir prins Julians dop

Prinsparet om prins Julians dop
Exklusivt

Prinsparet fick sitt tredje barn i mars och nu går tankarna såklart på dopet. Men på grund av pandemin kommer de inte kunna anordna ett stort och kungligt dop.
– Prins Julians dop kommer att dokumenteras och kommuniceras på olika sätt, säger Hovets informationschef Margareta Thorgren.

Kungafamiljen växer så det knakar och den 26 mars 2021 var det dags igen, då födde nämligen prinsessan Sofia sitt och prins Carl Philips tredje barn. Under graviditeten hade de valt att inte ta reda på vilket kön bebisen hade, men det blev ytterligare en liten prins.

Efter födseln spekulerades det om vad för namn den lille prinsen skulle få, bland andra Arthur, Erik eller Philip. Men prinsparet kom fram till Prins Julian Herbert Folke.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

BESLUTET Sanningen bakom Meghan och Harrys ovanliga namnval

Prinsessan Sofias första bild på prins Julian: ”Ett innerligt tack”

Några dagar efter förlossningen publicerade prinsparet en bild på lille prinsen med storebröderna prins Gabriel och prins Alexander! Och det råder ingen tvekan om att de var stolta.

Till bilden skrev prinsparet: ”Livet har gett mig inte bara en utan fyra vackra prinsar. Ett innerligt tack från oss för alla varma gratulationer i samband med Julians nedkomst.”

Nyligen kunde vi dessutom se prinsessan Sofia vara tillbaka på jobbet när prins Julian knappt var en månad gammal. För den 22 april deltog Sofia i ett digitalt möte tillsammans med drottning Silvia och barnombudsmannen Elisabeth Dahlin.

”Vid mötet informerade Barnombudsmannen och hennes medarbetare om den årsrapport om covid-19 och barns rättigheter som myndigheten nyligen publicerat.”, skrev Kungahuset då på sin hemsida.

Hovets besked: Så blir prins Julians dop

På grund av coronapandemin och smittspridningen kommer prinsparet inte kunna anordna ett stort och kungligt dop som svenska folket annars alltid får se. Men prinsessan Sofia har ju brutit traditioner förr!

För enligt den svenska traditionen döps kungligheterna ungefär vid tre månader, men prins Julians storebror prins Alexander döptes exempelvis inte vid tre månaders ålder. Frågan är bara hur dopet kommer att bli? Många är även nyfikna på var det kommer att hållas, vilket Hänt har rapporterat om tidigare.

Informationschefen Margareta Thorgren kommer nu med ett besked till Hänt. Till viss del kommer dopet ändå kunna dokumenteras – men det blir ingen direktsändning på grund av coronapandemin.

– Prins Julians dop kommer att dokumenteras och kommuniceras på olika sätt både via foto och rörligt material, i Kungahusets kanaler och förhoppningsvis även i tevekanaler, dock blir det ingen direktsändning. Anledningen till det är att varje dop är unikt och anpassas efter omständigheterna. Sverige är fortfarande i en pandemi som är en viktig del i detta beslut, säger Margareta Thorgren.

Margareta berättar också att i bästa fall kommer hela kungafamiljen att delta på dopet.

– Förhoppningsvis hela kungafamiljen men gästlistan presenterar vi först några dagar innan dopet. Allt beror på pandemin.

LÄS OCKSÅ: Starka reaktioner efter upptäckten i bilden på prins Julian

LÄS OCKSÅ: Meghan Markle stoppades från att närvara vid prins Philips begravning

FOTO: Pontus Lundahl/TT / Fredrik Sandberg/TT

SENASTE NYTT!