Oväntade namnet på Carl Philip och Sofias nyfödda son

Kung Carl Gustaf, prins Carl Philip, prinsessan Sofia

I fredags blev prinsparet föräldrar för tredje gången. Familjens nya tillskott blev ytterligare en son, och under den kungliga konseljen avslöjar kung Carl XVI Gustaf nu namnet på den lille prinsen – prins Julian Herbert Folke.
Slå på ljud

Prinsessan Sofia, 36, och prins Carl Philip, 41, har blivit föräldrar för tredje gången, till ytterligare en liten son. Han kom till världen i fredags förmiddag och så här skrev kungahuset på Instagram om födseln:

”Riksmarskalksämbetet har glädjen att meddela att H.K.H Prinsessan Sofia fredagen den 26 mars 2021 klockan 11:19 nedkom med en frisk och välmående son på Danderyds sjukhus. Så väl mor som barn mår bra.”

Sedan dess har det spekulerats i vad den lille prinsen kommer att heta. Faktum är att kung Carl Gustaf kommer avslöja hans åttonde barnbarns namn redan under söndagen vid en konselj på slottet.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Spekulationerna om prinsens namn

Men Hänt har tidigare skrivit om detaljerna som tyder på vad den lille prinsen skulle få för namn. En sak som var säker är att det definitivt skulle vara svårt att veta vad prinsparet hade för namn i kikaren.

Men det mesta talade för att Sofia och Carl Philip skulle välja ett helt eget tilltalsnamn, precis som de gjorde med namnen Gabriel och Alexander. Medan mellannamnen skulle kunna vara namn som de väljer att hedra någon ur deras respektive familj eller släkt.

LÄS MER: Läkarens besked till prinsessan Sofia – två veckor före förlossningen

Det namnet som låg bäst till enligt Svensk dam var Erik, efter Sofias pappa som heter Erik Oscar. Namnet Oscar var ju däremot värt att utesluta, då det redan är taget av Estelles lillebror på Haga.

Namnet Philip, efter prins Carl Philip själv, vore inte heller någon skräll som andranamn. Men även Arthur var inte helt otippat ifall prinsparet skulle vilja lyfta fram kungens pappa prins Gustaf Adolf. Han hette nämligen Arthur som femte namn, efter att ha fått det från sin brittiska morfar hertigen av Connaught.

Det heter prinsparets nya familjemedlem

Vid ett sammanträde under söndagen informerade kung Carl XVI Gustaf regeringen om barnet, som är på sjunde plats i tronföljden, vad barnet ska heta. Den nyfödda prinsen heter Prins Julian Herbert Folke, med tilltalsnamnet Julian och han tilldelas hertigdömet Halland. Alltså inte alls ett namn som spekulationerna trodde.

Sedan 2019 har kungen valt att att begränsa antalet familjemedlemmar som blir en del av det officiella kungahuset. Därför står det klart för prins Julian redan från födseln att han inte har någon formell titel med tillhörande krav. Men trots det får han fortfarande tilltalas ”prins” och tilldelas ett hertigdöme.

FOTO: Jonas Borg /Kungl.Hovstaterna

LÄS OCKSÅ: Kungen missade Carl Philips födsel – dramatiken i kungafamiljen

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Madeleines sorg efter prinsparets bebisbesked – osäkra återföreningen

SENASTE NYTT!