Läkarens besked till prinsessan Sofia – två veckor före förlossningen

Prins Carl Philip, prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip ska snart bli trebarns-föräldrar. Familjens nytillskott beräknas komma till världen om ungefär två veckor. Men nu har läkaren kommit med ett nytt besked inför prinsessans förlossning.

Det var i mitten av december förra året som hovet avslöjade att prinsparet ska bli föräldrar ännu en gång. Prins Carl Philip, 41, och prinsessan Sofia, 36, väntar nämligen sitt tredje barn och familjens tillskott beräknas komma till världen vid månadsskiftet mars/april.

Sedan tidigare har prinsparet de två sönerna prins Alexander, 4, och prins Gabriel, 3.

LÄS MER: Kalle Moraeus karriärbyte efter svåra krisen

Men i somras valde Sofia att genomföra en tre dagars snabbutbildning på Sophiahemmet för att sedan kunna rycka in och arbeta inom vården. Sedan dess har hon jobbat intensivt på Sophiahemmet och hovet har tidigare förklarat för Hänt att det är något prinsessan kommer fortsätta med ända fram till förlossningen.

”Prinsessan Sofia planerar att fortsätta sitt arbete på Sofiahemmet fram till födseln", skrev Margareta Thorgren då till Hänt.

Prinsessan är gravid mitt under en pandemi

Sofias graviditet har skiljt sig åt från de tidigare kungliga graviditeterna. Det började med att hon väntade väldigt länge med att gå ut med beskedet och samtidigt har hon varit gravid mitt under en pandemi.

Prinsessan Sofia, Johanna Adami

Prinsessan Sofia och Sophiahemmets rektor Johanna.

Janerik Henriksson/TT

Då man enligt Folkhälsomyndigheten sett en ökad risk för att gravida kan bli allvarligt sjuka i covid-19, uppmanar man att gravida ska vara extra försiktiga. Enligt Svensk dam har norska Se og hör nu ringt upp den norska läkaren Harald Meling Dobloug för att få veta mer om de medicinska riskerna.

– Gravida med coronasmittan har en högre risk att hamna på sjukhus. Det kan också handla om att det är lägre tröskel för att lägga in patienter som är gravida, säger doktor Harald till Se og hör.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Läkarens nya glädjebesked

Sofia och prins Carl Philip testade båda positivt för covid-19 i höstas. Då hade dock svenska folket ingen vetskap om att prinsessan var gravid. Men sedan dess har de tillfrisknat, och enligt hovets informationschef ska de ha mått bra, trots omständigheterna.

Men doktor Harald har även ett glatt besked till prinsparet. Han menar nämligen att det än så länge inte finns några studier som tyder på att ett foster i magen kan ta skada av att mamma bär på viruset.

– Nu blir ju hon som prinsessa troligen extra noga bevakad, men att hon är gravid är bara en positiv nyhet. Hade jag varit hennes läkare hade jag sagt att hon inte behöver vara orolig, men att hon måste följas upp extra mycket, säger doktor Harald.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT, Janerik Henriksson/TT

LÄS OCKSÅ: Charlotte Perrellis ord till gravida prinsessan Sofia

LÄS OCKSÅ: Märkliga detaljerna i nya bilderna på gravida prinsessan Sofia