Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har drabbats av corona

Prins Carl Philip

Igår satte sig prinsparet i karantän efter att ha uppvisat lättare influensasymptom.
Nu konstateras det att prinsessan Sofia och prins Carl Philip har drabbats av covid-19.
Slå på ljud

Det var under torsdagsmorgonen som Kungahuset meddelade att prins Carl Philip och prinsessan Sofia har testat positivt för coronaviruset.

”Prinsparet satte sig i karantän på onsdagen att de uppvisat sjukdomssymptom och därefter konstaterats smittade av covid-19”, skriver Hovet i ett pressmeddelande.

Carl Philip och och Sofia har uppvisat lättare influensasymptom, men mår efter omständigheterna bra. Efter insjuknandet satte sig prinsparet i karantän i hemmet tillsammans med barnen prins Alexander och prins Gabriel.

Prinsparet ute på uppdrag.

Foto: TT

Kungafamiljens stora sorg efter dödsfallet

Nyligen gick drottning Silvias bror Watlher Sommerlath tragiskt nog bort efter en tids sjukdom. Han blev 86 år och han stod kungafamiljen väldigt nära. Hans sista tid i livet tillbringade han på Drottningholms slott efter en inbjudan från sin kära lillasyster.

Walther Sommerlath somnade in på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och hans sista tid i livet beskrevs som stilla.

– Jag och min familj känner stor sorg och saknad efter min bror Walther, sa drottning Silvia kort efter det tråkiga beskedet i ett pressmeddelande.

Begravningen för drottningens bror hölls förra veckan på fredagen och där samlades hela kungafamiljen för att ta farväl av sin kära bror och morbror.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia isoleras

Prinsparets mystiska insjuknande tas självklart på största allvar och nu påbörjas det viktiga arbetet kring smittspårning. Smittspårningen har nu inletts under överinseende av familjens livmedikus.

– Livmedikus, alltså kungafamiljens läkare, har rekommenderat hela kungafamiljen att testa sig. Därmed så ingår de i den här smittspårningen, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Under dagen kommer därför kung Carl Gustaf, drottning Silvia samt kronprinsessan Viktoria och prins Daniel att testa sig.

LÄS MER: Allt om Tolvslaget på Skansen – så blir nyårssändningen 2020

– Anledningen till det är att familjemedlemmarna träffades i fredags, då det var en begravning för drottningens bror. Då var de i samma kyrkorum, förklarar Margareta Thorgren.

Kungen och drottningen tillhör en riskgrupp då de är över 70 år gamla. Även prins Daniel tillhör en riskgrupp eftersom han genomgick en njurtransplantation för 11 år sedan.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

LÄS OCKSÅ: Hovets besked om Carl Philip – efter olyckan på motorbanan

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Sofia avslöjar relationskampen med prins Carl Philip

SENASTE NYTT!