Kungen missade Carl Philips födsel – dramatiken i kungafamiljen

Kung Carl Gustaf, prins Carl Philip

Prins Carl Philip föddes för snart 42 år sedan.
Men drottning Silvia fick klara sig på egen hand, då Kung Carl Gustaf inte ens befann sig i Sverige.
– Morgonen blev lite hektisk, har Lennart Bernadotte sagt.

Under våren 1979 väntade den svenska kungafamiljen på en ny familjemedlem. Prins Carl Philip var beräknad att bli en juni-bebis men redan i maj valde han att titta ut.

Kungafamiljen gick i väntans tider inför att bli tvåbarnsföräldrar, och helgerna spenderades med en lekande kronprinsessan Victoria på Stenhammar. Det var även på Stenhammar som kung Carl Gustaf och drottning Silvia tillbringade stor del av sin corona-karantän.

LÄS MER: Bonde-Pelle om sanningen bakom uppbrottet med Karin

Victoria hade fötts på Karolinska sjukhuset, knappt två år tidigare. Men den här gången hade drottningen bestämt sig för en förlossning hemma på Stockholms slott. Eftersom Carl Philip skulle komma först i juni så kände sig kung Carl Gustaf fullt bekväm med att ta en tripp till Mainau i Tyskland. Anledningen till resan var för att fira Lennart Bernadottes 70-årsdag.

Kungen missade förlossningen

Men det visade sig att kungens drag skulle innebära en stor miss. Klockan tre på morgonen, natten till den 13 maj var det dags. Silvia väckte åldfrun Nenne Björnberg som larmade förlossningsteamet med professor Ulf Borell i spetsen. Och på Mainau ringde telefonen under de tidiga morgontimmarna.

Till Svensk dam har Lennart Bernadotte berättat om samtalet från Stockholms slott, som innebar att det blev raka vägen till flygplatsen.

– Söndagsmorgonen blev lite hektisk. Vi väcktes tidigt av meddelandet från Stockholm att babyn var på väg. Inom en halvtimme satt kungen och jag i bilen på väg till flygplatsen. Här på Mainau är vi vana att organisera snabbt som synden, sa han då.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Men trots kungens snabba ryck så räckte det tyvärr inte hela vägen. När han landade i Stockholm var hans son nämligen redan född. Lennart och kungen landade nämligen klockan halv 1 och då var Carl Philip redan flera timmar gammal. Klockan 07.20 föddes prinsen, 2 800 gram tung och 47 centimeter lång.

Oväntade missen efter förlossningen

Förutom förlossnings-teamet så var även narkosläkaren Lars Irestedt på plats när Carl Philip tittade ut. I ett samtal med Svensk dam har han berättat om en oväntad miss från sjukvårdens sida.

– Allt gick bra och det var inte några konstigheter. Vi hade före förlossningen tänkt på allt, förutom en sak. När Carl Philip var född och vi skulle väga honom upptäckte vi att vi hade glömt att ta med en våg från sjukhuset, säger han och fortsätter:

– Vad vi gjorde? Vi rekvirerade en våg från det kungliga köket inne på slottet. Det är ju en lite rolig incident som man ändå kan berätta så här många år senare.

Prins Carl Philips närvaro på kommande förlossningen

Snart ska kungen bli farfar för tredje gången. Nu återstår det bara att se om Prins Carl Philip inte gör samma misstag som sin pappa – och missar förlossningen.

Än så länge är det oklart om prinsen kommer vara med på prinsessan Sofias förlossning. När Hänt pratade med Hovets informationschef Margaretha Thorgren så var det ännu oklart om Carl Philip kommer hålla en presskonferens efter förlossningen också.

– Det återkommer informationsavdelningen med när vi kommit så långt.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT, Jonas Ekströmer/TT

LÄS OCKSÅ: Kungens fantastiska liv i bilder

LÄS OCKSÅ: Hovets oro – efter beskedet om svenska The Crown

SENASTE NYTT!