Därför flyttar kung Carl Gustaf och drottning Silvia från Stenhammar

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia

TT
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har isolerat sig på Stenhammars slott sedan restriktionerna infördes i våras.
Men nu är tiden på Stenhammar över och kungaparet har valt att flytta.
– De sköter sina uppdrag på distans, meddelar hovet.

Det har varit högst oklart vad kung Carl XVI Gustaf, 74, och drottning Silvia, 76, skulle göra och var de skulle bo i höst. Sedan i våras har de suttit isolerade på Stenhammars slott utanför Flen. Vardagen har präglats av digitala jobbmöten, hundpromenader med Brandie och videosamtal med barn och barnbarn.

Endast kungaparet och prinsessan Birgitta bodde på slottet, med kungens adjutant i närheten. Allt för att skydda dem från coronaviruset. Kungen och drottningen har därför fått väldigt mycket egentid då de träffat ytterst få personer, förutom den närmsta grannen som hjälpt dem att handla.

LÄS MER: Victorias sorg efter familjens splittring

– Vi hade en vänlig granne som handlade åt oss, men annars var det bara vi två. Jag har aldrig känt mig så mycket 70-plus som nu, får jag säga, sa drottningen tidigare i höstas.

Kungaparet får en enklare standard

Livet på Stenhammars slott blev därför en lite enklare standard än vad de kungliga högheterna är vana vid. För att minimera antalet personer i deras omgivning har de fått klara av hushållssysslor som matlagning och städning på egen hand.

Men nu rapporterar Svensk dam att kungaparet har flyttat. Det står klart att deras permanenta boende på Stenhammar definitivt är över, i alla fall för den här gången. I ett pressmeddelande bekräftar nu hovet att kungaparet är tillbaka på sitt hemmaslott.

– Deras Majestäter Konungen och Drottningen kommer tills vidare, i möjligaste mån, att sköta sina uppdrag på distans från Drottningholms slott, meddelar hovet.

Det här betyder att kungaparet i huvudsak kommer att arbeta hemifrån. På deras hemmakontor på Drottningholm kan de nu sprida ut sig hur mycket de vill då deras privata våning består av 20 av slottets 192 rum.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Det lyser hemma hos kungen och drottningen.

Foto: Svensk Dam

Tillbaka hemma på Drottningholms slott

Kungaparets privata del ligger i flygeln med den stora runda hörnkupolen, och den sträcker sig också en bit in i själva slottet. Entrén ligger på kortsidan och är insynsskyddad och mycket diskret, jämfört med den officiella och pampiga huvudingången.

Till sin hjälp på Drottningholms slott har kungen och drottningen vanligtvis hjälp av det så kallade Hushållet. Hushållet är den synnerligen lojala och mycket professionella hovpersonalen som sköter mycket av det praktiska, från matlagning och städning till klädvård.

Men eftersom kungaparet är över 70 så är det nu viktigare än någonsin att de befinner sig i isolering. Läget kommer sannolikt återgå till hur det såg ut under deras långa isolering på Stenhammar i våras.

FOTO: Janerik Henriksson/TT, Pontus Lundahl/TT, Henrik Montgomery/TT

LÄS OCKSÅ: Kungen och drottningens semester på lyxbåt – se bilderna här

LÄS OCKSÅ: Prins Daniel och Göran Hägglunds likheter – hånas av hustrun Victoria

SENASTE NYTT!