Kungafamiljens splittring inför jul – kronprinsessan Victoria i sorg

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine

TT
Julen börjar närma sig och högtiden är en speciell tid för familjer att samlas. Men i år verkar inget bli sig likt och nu är det högst oklart om kungafamiljen kommer ses över huvud taget.
– Madeleine får inte resa, säger Margareta Thorgren.

Kronprinsessan Victoria, 43, är den familjekära storasystern som vill samla flocken. Hon vill ta vara på familjen, syskonen och traditionerna, som är viktiga hörnstenar i hennes liv.

Därför svider det kanske lite extra för Victoria just nu när pandemin sätter stopp för det traditionella julfirandet och dessutom firandet av hennes mammas 77-årsdag den 23 december.

Drottning Silvias födelsedag är ett heligt datum i almanackan och i dagsläget är det oklart om kungafamiljen kommer kunna fira den stora dagen med henne.

Kungafamiljens julfirande normalt sett

Traditionellt sett firar kungafamiljen jul på Drottningholms slott. Som vanligt är firandet privat men förra året var det om möjligt ännu mer hemligt och hovet uttalade sig inte mer än att det skulle bli en traditionsenlig jul.

Året innan var det dock en lite annorlunda jul då kungen och drottningen skulle stå värd för drottning Silvias 75 års-firande och därför firades julen istället hemma hos Victoria och prins Daniel på Haga slott.

– Kungafamiljen är tillsammans under julhelgerna, sa hovets informationschef Margareta Thorgren då.

Prinsessan Estelle, kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria på invigningen av Guldbron i Slussen.

Foto: TT

Prinsessan Madeleine stoppas från att resa hem

Men nu när december börjar närma sig och smittspridningen tagit fart igen är det inte särskilt oväntat att prinsessan Madeleine, 38, och hennes familj stoppas från att åka hem till Sverige över jul.

– Det är inte möjligt för prinsessan Madeleine att resa. Hon bor ju i Florida och där är det hårdare restriktioner som gäller, restriktioner som familjen givetvis följer, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam tidigare i veckan.

LÄS MER: Victorias oväntade kommentar till prins Daniel

Detta innebär att kronprinsessan Victoria inte kommer få se alla sina syskon under högtiden, som hon vanligtvis brukar göra. Men samtidigt som hon är ledsen över beskedet håller hon med om de åtgärder som behöver tas i samhället just nu.

Igår kväll gick kung Carl Gustaf ut med den officiella uppmaningen att ha tålamod, som Victoria instämmer med.

– Håll i. Håll ut! Vi måste alla ta vårt ansvar och fortsätta de gemensamma insatserna och ansträngningarna för att stoppa smittspridningen, säger kungen.

Även kronprinsessan Victoria har poängterat vikten av tålamod och genom att hålla tal på Vårdgalan 2020 förra veckan.

– Människolivet är skört, sa hon då.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

FOTO: Jonas Ekströmer/TT, Christine Olsson/TT, LORENTZ-ALLARD ROBIN/Aftonbladet

LÄS OCKSÅ: Nya beslutet stoppar kronprinsessan Victoria från födelsedagsfirande

LÄS OCKSÅ: Hovets nya besked om prinsessan Madeleine – stora hindret

Senaste nytt