Därför syns inte drottning Silvia vid kungens sida på Nobeldagen

Kung Carl Gustaf, Drottning Silvia

Foto: TT
Den 10 december skulle den prestigefulla Nobelfesten hållas i Stockholm, precis som vanligt.
Kungen och drottningen brukar alltid vara på plats – men i år blir allting annorlunda.
Drottning Silvias sorg efter brodern Walther Sommerlaths död
Slå på ljud

Det var i somras som beskedet kom att den årliga Nobelfesten 2020 kommer ställas in. Under året har i princip alla större evenemang tvingats ställas in på grund av den rådande pandemin och Nobelfesten blir inget undantag.

Nobelpristagarna presenterades som vanligt i oktober, men däremot blir den traditionella galafesten inte som den brukar. Det meddelade Nobelstiftelsens avgående vd Lars Heikensten till Dagens Nyheter i somras.

I somras var det högst oklart huruvida Nobeldagen skulle kunna hållas eller inte, men vad man kunde säga säkert var att den skulle ske utan publik. Det skulle inte gå att arrangera Nobelfesten av två anledningar: Dels för att det inte går att undvika trängsel under banketten och dels för att det är osäkert om pristagare kan resa till eller från Sverige under rådande omständigheter.

Nobelprisutdelningen tv-sänds från Blå hallen

Men nu står det klart att det blir en tv-sänd tillställning direkt från Gyllene salen i Stockholms stadshus. Inga pristagare kommer vara på plats då den traditionella prisutdelningen kommer ske digitalt.

Enligt traditionen är det alltid kungen som överräcker priset och därför är kung Carl Gustaf den viktigaste deltagaren, även om det i år måste ske digitalt.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria är några av gästerna som brukar vara på plats på den prestigefulla festen. Förra året valde Madeleine att resa hem till Sverige just för att närvara vid Nobelfesten och utdelningen av Childhoodpriset 2019.

Nobeldagen 2020 blir minst sagt annorlunda då varken Madeleine, Victoria eller Silvia kommer vara på plats.

Kungen, drottningen, prins Daniel och kronprinsessan på Nobelfesten 2019.

Foto: TT

Därför närvarar inte drottning Silvia

Det är helt enkelt så att i år blir det bara en person som ska representera kungafamiljen – nämligen kungen själv. Detta innebär en stor förändring för drottning Silvia, som inte missat prisutdelningen på hela 40 år!

Det här blir alltså första gången på 40 år som drottningen missar Nobelprisutdelningen, och andra gången någonsin.

Första gången hon deltog i banketten var 1976, samma år som hon blev drottning. Därefter har hon varit på plats varje år förutom 1980, då hon var sjuk. Det är alltså hela 43 gånger vi fått se drottningen klä upp sig i sina vackraste galaklänningar och smycken när hon funnits vid sin makes sida under detta hedersuppdrag. Men i år blir det ingen Silvia enligt kungahusets egna kalender.

FOTO: Jonas Ekstrtömer/TT, Henrik Montgomery/TT

LÄS OCKSÅ: Därför flyttar kung Carl Gustaf och drottning Silvia från Stenhammar

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Estelle hyllas efter invigningen av Guldbron

FRÅN FÖRSTASIDAN