Därför ställs Nobelfesten 2020 in – plötsliga beskedet

Nobelmiddagen

Nobelfesten 2020 ställs in. Det blir en prisutdelning, men inga festligheter på grund av den pågående coronapandemin.

Den pågående coronapandemin påverkar höstens agenda. Många evenemang ställs in eller skjuts fram, så även den klassiska Nobelbanketten i Stockholms stadshus.

Nobelpriserna kommer att tillkännages som vanligt under oktober, men däremot blir decembers traditionella galafest inte som den brukar. Det meddelar Nobelstiftelsens avgående vd Lars Heikensten till Dagens Nyheter.

Nobelfesten 2020 är inställd

Enligt Heikensten ställs den tv-sända banketten i Stockholms stadshus in. Och Konserthusets traditionsenliga framträdanden kommer sannolikt att genomföras – men utan publik, säger han till samma källa.

Anledningarna är enligt Heikensten två: Dels går det inte att undvika trängsel under banketten och dels är det osäkert om pristagare kan resa till eller från Sverige under rådande corona-omständigheter.

Nobelpriset “Blir inte som vanligt”

Den 10 december blir det dock prisutdelning, exakt hur den ska gå till har Nobelstiftelsen inte kommit fram till men Lars Heikensten säger till DN att den sannolikt “inte kommer att bli som vanligt”.

Nobelstiftelsen planerar även att ha någon form av firande för pristagarna i slutet av året och det kommer att bli en tv-sänd ”Nobelkväll”. Men hur den ska se ut är ännu inte bestämt.

Olyckan under Nobelfesten 2019

Under Nobelfesten 2019 skedde en olycka som tittarna inte fick ta del av. De som följde tillställningen hemifrån via SVT:s direktsändning kunde se massor av människor i eleganta utstyrslar som drog åt sig mer eller mindre uppmärksamhet.

Men det som tittarna som följde direktsändningen däremot missade var en olycka – något som hade kunnat sluta riktigt illa. Flaggorna i salen höjs och sänks nämligen under de olika talen, och mitt under ett av talen lossnade en del av anordningen. En stor del i mässing föll ner i ett av borden. Som tur var hamnade det tunga föremålet på bordet, och krossade några glas. Ingen person kom till skada.

– Efter ett av talen var det en av de här knopparna som slog ner i bordet. Det var bra att någon inte träffades, så att säga. Det slogs sönder lite glas och så där. Vi hade nog tur, sa kocken Fredrik Eriksson som satt vid bordet, till Expressen.

TEXT: Jennie Sandberg och Gabriella Håkansson

FOTO: TT