Därför håller norska kungahuset prins Sverre Magnus i bakgrunden

Prins Sverre Magnus av Norge får hålla sig i bakgrunden.

NTB/POOL
Prins Sverre Magnus är en favorit i Norge, men han får mest stå i bakgrunden i kungahuset.
Nu kommer ett svar på varför det är så.
Därför byter norska prinsessan skola inför sista året – hovets egna ord
Slå på ljud

Den norska prinsen Sverre Magnus har precis fyllt 15 år. Han är den yngste sonen till kronprins Haakon Magnus och kronprinsessan Mette-Marit och något av en favorit hos det norska folket.

Han har ju charmat norrmännen och den internationella kungapubliken med sitt lekfulla och ofta busiga sätt.

Men det är också så att han inte syns i samma utsträckning som till exempel sin syster, prinsessan Ingrid Alexandra, 16 år.

Expertens svar på frånvaron

Trond Norén Isaksen är historiker och han berättar i en intervju med norska TV2 hur det kommer sig att Sverre Magnus får finna sig att stå i bakgrunden.

– Det är för att kung Harald 2002 delade in familjen i kungahuset och kungafamiljen. Kungahuset är kungaparet, kronprinsparet och prinsessan Ingrid Alexandra. Medan Sverre Magnus, Märtha Louise, hennes döttrar och prins Astrid tillhör kungafamiljen, säger Trond Norén Isaksen till TV2.

Det har gjort att den unge prinsen inte haft lika många uppdrag som sin syster.

– Ingrid Alexandra har sedan hon varit liten haft officiella uppdrag, som att hon tände elden inför ungdoms-OS i Lillehammer och att hon döpt ett räddningsfartyg och så vidare. Sverre Magnus har aldrig gjort något sådant, han har bara varit med på saker där hela familjen har deltagit, som att vinka från slottsbalkongen på 17 maj, säger historikern.

Ovissa framtiden för prins Sverre Magnus

Trond Norén Isaksen berättar också att Sverre Magnus, så lång som det är möjligt, fått välja sina uppdrag på egen hand. Men det är inte skrivet i sten att det alltid kommer vara på det viset.

– Det har hela tiden var upplagt så att han ska få välja själva i möjligaste mån vad han vill göra i livet. Men så kom den stora motgången, och det är Mette-Marits hälsa. Hon har ju sin kroniska lungfibros som gör att hon blir utmattad, säger Trond Norén Isaksen och tillägger:

– Om de behöver någon som kan avlasta, så har de ingen annan att gå till än prinsessan Märtha Louise, som kör sitt eget race med egna projekt och har få officiella uppdrag, och prins Sverre Magnus. Så det är möjligt att de måste dra in honom i kungahusets arbete i större grad än de först hade planerat, eftersom det kommer att finnas ganska få aktiva medlemmar av kungahuset efter tronskiftet.

Det verkar alltså som att vi kan få se mer av Sverre Magnus i framtiden.

Bild: Lise Åserud/NTB/POOL, Stian Lysberg Solum/NTB

Läs också: Mette-Marits dotter prinsessan Ingrid Alexandras markering

Läs också: Mette-Marits tystnad om Marius Borg – sonen har försvunnit

FRÅN FÖRSTASIDAN