LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

De kungliga kärlekssagorna – avsade sig prinsesstiteln för kärleken

21 feb, 2019 
AvLeif Schulman
Meghan Markle ler i sin bröllopsklänning
✔︎ Träffades genom gemensamma vänner
✔︎ Tyckte att det var ett problem att han var prins
✔︎ Blev bjuden på Britney Spears-konsert
Våra kungligheter har träffat sin kärlek på olika sätt. För vissa sa det klick direkt och för andra tog det flera år innan de förstod att det var kärlek det handlade om. Här är de kungliga kärlekssagorna.
Annons

Hur härligt är det inte att bli kär? Det är dock inte lika enkelt för kungabarnen eftersom det finns många regler som måste följas. Här är kungabarnen som har gjort allt för att få säga ja till sin stora kärlek.

Sommaren 1996 hölls den stora musikfestivalen Quart Festival för femte gången i Kristiansand i Norge. På scen bland andra Nick Cave, Pulp och Beck. I publiken bland andra kronprins Haakon. Här mötte han den 22-åriga Mette-Marit Tjessem Höiby, då gravid med sitt första barn. Haakon åkte bara någon månad senare till Berkley, USA, för studier. Man han kunde inte glömma den blonda Mette-Marit. Tre år senare var han hemma igen och då var Mette-Marit ensamstående mamma till Marius. Nu träffades de igen, och blev kära. Ryktena kring Haakons nya kärlek spred sig och drogrelaterade händelser ur hennes liv kom fram. Mette-Marit och Haakon flyttade ihop och 1 december mötte de tillsammans pressen i samband med att förlovningen kungjordes.

Annons

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Min ungdom var lite utsvävande. Det har tagit tid att bearbeta, men nu tar jag avstånd från narkotika, sa hon på presskonferensen.

Norrmännen förlät prinsens fästmö och tog henne till sitt hjärta. Bröllopet stod 25 augusti 2001.

Mette Marit och Haakon kysser varandra
Mette Marit och Haakon. FOTO: IBL

Lämnade Sverige

Sommaren 2010 flydde prinsessan Madeleine Sverige. Bakom sig lämnade hon en bruten förlovning med Jonas Bergström, en åtta år lång kärleksaffär som slutade i otrohet och förnedring. Madde hamnade i New York, här fanns vänner, här kunde hon slicka såren och här kunde vara relativt anonym. Och här fann hon snart en ny kärlek. Redan samma höst hade hon träffat engelskfödde finansmannen Chris O´Neill. På Hovets hemsida har hon berättat om kärleken:

– Vi träffades genom gemensamma vänner. För mig började det med en nära vänskap. Vi delade samma humor och hade väldigt roligt tillsammans. Chris öppnade upp mitt hjärta, han är min själsfrände.

Annons

I maj 2012 bekräftade hovet romansen och 25 oktober samma år förlovade de sig. Det pampiga tv-sända bröllopet hölls 19 maj 2013.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill håller varandra i handen
Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill. FOTO: IBL

Avsade sig prinsesstiteln

Japan har det äldsta kungahuset i världen. En kejsarhistoria med många urgamla traditioner och regler. Inte mycket har moderniserats, framför allt inte synen på kvinnorna inom monarkin. Här är reglerna sådana att om en kvinnlig medlem ur kungahuset väljer att gifta sig med en ofrälse tvingas hon inte bara avsäga sig sin prinsesstitel. Hon blir även av sitt arv och sin plats i den kejserliga familjen. Prinsessan Ayako, 28, valde kärleken och blev historisk. Det var faktiskt hennes mamma, prinsessan Ayako, som introducerade henne för skeppsredaren Kei Moriya. 29 oktober i fjol gifte sig paret i en traditionell japansk ceremoni.

Prinsessan Ayako Takamado på besök i Sverige.
Prinsessan Ayako Takamado med prinsessan Victoria. FOTO: IBL

– Jag lämnar den kejserliga familjen i dag, men är fortsatt lojal i mitt stöd för kejsaren och kejsarinnan, sa den före detta prinsessan efteråt.

Annons

Få kungligheter har en kärlekshistoria som prins Charles, 70, och Camilla, 71. De umgicks i samma kretsar i sin ungdom och på college träffade Charles Lucia Santa Cruz, dotter till Chiles London-ambassadör. Hon kände Camilla och introducerade henne för prinsen 1971. De hade mycket gemensamt, även historiskt påminde Camilla: ”Min mormorsmor var älskarinna åt din farfarsfar. Det känns som om vi har något gemensamt”, lär hon ha sagt till Charles.

Prins Charles och Camilla Duchess av Cornwall tar en promenad
Prins Charles och Camilla Duchess av Cornwall. FOTO: IBL

Gifte sig med ungdomsvännen

Paret började dejta och Charles presenterade Camilla för mamma drottningen. 1973 fick Charles sett långt militäruppdrag inom flottan och var länge borta från London. När han kom tillbaka hade Camilla förlovat sig. 1981gifte sig Charles med Diana, men han kunde aldrig glömma Camilla så han snart åter upp kontakten. ”Vi var tre i vårt äktenskap”, klagade Diana i en tidningsintervju och syftade på Camilla.

Annons

1995 skilde sig Charles och Diana och samma år kom Camillas skilsmässa. 1997 dog Diana, två år senare visade sig Charles och Camilla offentligt första gången och bröllopet stod 2005.

Prins Charles och prinsessan Diana ler och håller om varandra
Prins Charles och prinsessan Diana. FOTO: IBL

Ingen av de svenska kungabarnen har fått kämpa för sin kärlek som Carl Philip. I mars 2009 tog det slut med sambon Emma Pernald efter ett tio år långt förhållande. Juli samma år åkte Carl Philip till Båstad, veckan innan den kändisstinna tennisveckan. På innestället Pepes Bodega var Carl Philip och hans gäng för lunch och de var där han träffade Sofia första gången. Han och Sofia har själva berättat om första mötet för Dalarnas Tidning efter förlovningen 2014:

Vi träffades på lunch. Jag satt där med några vänner, och du kom in med en vän till dig, som kände mina vänner. De sa klick på en gång, sa Carl Philip.

Annons

– Vi kollade lite blygt på varandra, och visst sa det klick, men att det skulle sluta på det här viset kunde jag aldrig tro. Alla som känner Carl Philip märker på en gång att han är en otroligt, varm och snäll person. Det ser man i dina ögon direkt och vem kan motstå det. Ju mer jag lärde känna dig, desto mer växte det, berättade Sofia då.

Carl Philip och Sofia hade dock en lång väg innan deras kärlek blev accepterad. Att Sofia hade en bakgrund som glamourmodell och Paradise Hotel-deltagare gjorde inte saken bättre. I SVT berättade de om sin kärlekshistoria fram till förlovningen.

– Det var absolut inte meningen att vi skulle sitta här, kanske. Men kärleken var för stark, sa Sofia då.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia kysser varandra
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia. FOTO: IBL
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia ler och vinkar.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia. FOTO: IBL

Prins William och Kate Middleton vara bara 19 år gamla då de träffades första gången. Det var då både pluggade konsthistoria vid University St Andrews i Skottland. De var till en början bara vänner men vändpunkten kom mars 2002. Då hölls en modevisning för välgörande ändamål och Kate var en av modellerna. William satt på första parkett då Kate gjorde entré i en uppseendeväckande genomskinlig nätklänning. Här fick prinsen på allvar upp ögonen för Kate.

Annons

Gjorde slut

Hösten 2002 delade Kate och William en stor våning tillsammans med två kurskamrater. Vintern 2003 fotograferades när de är på skidsemester tillsammans. 2004 gick de ut offentligt med att de var ett par, men helt plötsligt gör paret slut i april 2007. Anledningen påstods vara på grund av att de vuxit ifrån varandra. Några månader senare är de ihop igen och 2010 tillkännages förlovningen.

Prins William och Kate Middleton vinkar
Prins William och Kate Middleton. FOTO: IBL

För engelske prins Harry och amerikanska tv-skådisen Meghan Markle var en blind date arrangerad av en gemensam vän. Amerikanska Meghan hade dålig koll på kungligheter. ”Är han trevlig?” frågade hon innan hon tackade ja till en drink med prinsen. Första dejten blev lyckad och paret bestämde sig för att träffas igen.

Annons

– Jag visste direkt att det var hon, berättade Harry senare.

Det blev fler träffar, alla i största hemlighet och Harry bjöd med Meghan till Botswana där de både berättat om romantiska kvällar under stjärnorna i den afrikanska natten. De hann umgås sex månader i största hemlighet innan romansen avslöjades i slutet av oktober. Förlovningen kom i november 2017 och sagobröllopet på Windsor maj 2018.

Prins Harry och Meghan Markle ler.
Prins Harry och Meghan Markle. FOTO: Zumapress / IBL

15 september 2000 invigdes OS i Sydney i Australien. På plats fanns danske kronprinsen Frederik. I Sidney pluggade Mary Donaldson och kvällen därpå övertalades hon av sin huskamrater att följa med och träffa några från det spanska OS-teamet på krogen Slip In. På Slip In vimlade det av både OS-deltagare och kungligheter. Här fann både grekiske prinsen, Märtha Louise från Norge och en trött och jetlaggad prins Frederik. Mary stod vid dansgolvet med sina vänner då Frederik, på väg hem, passerade dem.

Annons

– När jag gick förbi sa en av dem: ”Hallå, ska du inte dansa med henne?”, berättade Fredrik senare.

Det var Mary väninnorna avsåg. Frederik bjöd upp och snart var tröttheten borta. Det blev en barrunda tillsammans med den där Mary och natten slutade inte förrän vid fyratiden med utväxling av telefonnummer och godnattkyss på kinden.

Dagen därpå ringde Mary till väninnan:

–Jag träffade en jättetrevlig kille i går. Det är bara ett problem… Jag har insett att han är kronprinsen av Danmark.

Kronprinsen Frederik och prinsessan Mary hand i hand
Kronprinsen Frederik och prinsessan Mary. FOTO: IBL

Det sa bara klick

Kärlekssagan mellan Carl Gustaf och Silvia är klassisk. Året var 1972 och kronprinsen var i München för att titta på sommar-OS. Språkkunniga Silvia Sommerlath var OS-värdinna på VIP-läktaren. Carl Gustaf fick syn på den mörkhåriga skönheten, som befann sig några meter bakom honom på OS-stadion. Han tog fram sin kikare, vände sig om och tittade mot Silvia med ett skratt. Hans egna ord om första mötet har blivit bevingade ord:

Annons

– Vi träffades där och då var det något som sa, som man alltid säger, ”klick”. Och sedan dess sa det klick hela tiden.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia ler
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia. FOTO: IBL

Hon skapade skandal bland rojalistiska kretsar då hon 2004 gifte sig med prins Felipe. Letizia Ortiz Roscasolno var den första icke-kungliga person som gifte in sig i det spanska kungahuset. Den då 32-åriga Letizia var journalistutbildad tjej från medelklassen. Hon var nyhetsankare vid tv-kanalen Telediario 2, en av Spaniens ledande nyhetskanaler. 2002 var han utsänd för att bevaka en oljekatastrof. Hit kom också kronprinsen Felipe för att informera sig och lät sig intervjuas av Letizia. Det ledde till dejter och middagar och redan i maj 2004 stod bröllopet.

Kung Felipe och drottning Letizia går hand i hand
Kung Felipe och drottning Letizia. FOTO: IBL

Hösten 2001 kom kronprinsessan Victoria tillbaka hem till Stockholm efter att ha vistats i USA i två år. Väl hemma frågade hon lillasyster Madeleine om hon kunde tipsa om något bra gym. Madde följde henne till Master Gym på Kungsgatan, ett i hennes tycke, litet och personligt ställe.

Annons

– Jag tyckte också att det var en varm och avslappnad stämning så jag blev medlem. Så träffades Daniel och jag och vi fick en väldigt fin relation, och efter en tid blev vi väldigt bra vänner, berättar Victoria i boken Vårt bröllop.

Första dejten blev 9 november 2001 då Daniel bjöd med Victoria på Britney-konsert. Det blev fler hemliga möten, både på Drottningholms slott och i Daniels lägenhet i Stockholm. När den hemliga romansen blev offentlig i slutet av maj 2002 hade Daniel och Victoria haft drygt ett och ett halvt år att lära känna varandra.

–Det jag uppskattade hos Daniel var att han var en okomplicerad och rak person med fötterna på jorden. Från början var vi väldigt rädda om den vänskap vi hade och ville inte förstör den, för den betydde väldigt mycket för oss både, berättar Victoria i boken.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel håller om varandra och ler
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel. FOTO: IBL
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel ser kärleksfulla ut
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel. FOTO: IBL
Annons