Därför saknas prinsessan Madeleine under kungens födelsedag

Prinsessan Madeleine, drottning Silvia och kung Carl Gustaf
Exklusivt

Under valborgsmässoafton kommer kungafamiljen att samlas för att fira kungens födelsedag. Men prinsessan Madeleine lyser med sin frånvaro i Sverige, nu avslöjar hovet för Hänt varför.

Den svenska kungafamiljen har ett minst sagt annorlunda år i ryggen. Pandemin har ändrat om deras vardag helt och hållet, framför allt i att de gjort samtliga besök och möten via videosamtal.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia flyttade dessutom från Drottningholms slott och bodde isolerat under en längre period på Stenhammars slott.

Familjen fick dock något att glädja sig åt – i slutet av mars kunde kungafamiljen välkomna prinsessan Sofia och prins Carl Philips tredje son, prins Julian. De nyblivna föräldrarna hade bara veckor före förlossningen drabbats av corona, men enligt hovet ska de under omständigheterna trots allt klarat sig bra.

Även kronprinsessan Victoria och prins Daniel har varit sjuka i covid och suttit isolerade under sjukdomstiden. De ska också ha klarat sig lindrigt undan och inte behövt söka sjukvård.

Så firas kungens födelsedag

LÄS MER: Madeleines ilska efter orden om dottern: ”Blockad”

Under valborgsmässoafton passar dock kungafamiljen på att slappna av och fira kungen som dagen till ära fyller 75 år! I vanliga fall brukar han firas med pompa och ståt inför stor publik vid det kungliga slottets borggård, men i år ser födelsedagsfirandet annorlunda ut. Folkfesten är inställd för att inte bryta mot de restriktioner som finns, istället har kungen under dagen en mindre mottagning på Stockholms slott där han bland annat uppvaktas av statsminister Stefan Löfven.

Senare under dagen väntas övriga familjemedlemmar sluta upp vid kungens sida för att fira hans födelsedag. Men det kommer bli ett litet sällskap enligt hovet.

”Privat middag med närmaste familjen, det vill säga barn och barnbarn”, hälsar hovets informationschef Margareta Thorgren till Hänt på frågan om hur kungen kommer att firas.

Så firar prinsessan Madeleine kungens födelsedag

Men familjen kommer inte vara fulltalig under firandet i Stockholm. Prinsessan Madeleine kommer nämligen inte att vara på plats.

Sedan många år bor hon i Florida, USA, tillsammans med maken Chris O'Neill och barnen Leonore, Nicolas och Adrienne. Pandemin har gjort att de stoppats från att resa till Sverige och umgås med familjen under det senaste året.

Men bara för att Madeleine och hennes familj inte är i Sverige betyder det inte att hon inte kommer att uppvakta sin pappa under hans 75:e födelsedag.

”Prinsessan Madeleine och familjen är med via länk då de bor i Florida”, hälsar Margareta Thorgen.

LÄS OCKSÅ: Första bilden på prinsessan – efter flera månaders frånvaro

LÄS OCKSÅ: Christina Lindbergs relation med Lotta Engberg – exklusiv intervju

FOTO: TT