LÄS MER:Exklusivt på HäntKändisintervjuer du vill seRobinson 2024NyhetsmorgonUllared-profilerna
Festis marknadsföring banner

TV4 återgår till det gamla röstsystemet i Idol 2021 efter kritiken

23 nov, 2021 
Pär Lärnström och Idoljuryn 2021
TV4 och Idol 2021 har kritiserats för sitt nya röstsystem.
Nu har kanalen beslutat att ta tillbaka det gamla konceptet.
”Idol vill anpassa sig till tittarnas engagemang”, skriver exekutiva producenten Malin Knave.
Annons
3 snabba dejtfrågor med Idol-Fredrik LundmanBrand logo
3 snabba dejtfrågor med Idol-Fredrik Lundman

Idol 2021 har inte varit sig likt som de tidigare säsongerna. Programmet har haft ett helt nytt röstningssystem där tittarna har fått rösta under hela veckan. Istället för att samtliga tävlande fått chansen att sjunga i direktsändning har de istället ropats upp under programmets gång – och den som inte blivit uppropad har fått minst röster och har därmed åkt ut.

Det nya röstningssystemet har kritiserats hårt av tittarna. Nu meddelar TV4 att de tar tillbaka det gamla röstningssystemet, det vill säga att de återgår till en telefonröstning som pågår under sändningen. Denna ändring görs vara veckor innan den stora finalen på Avicii arena.

Kritiken mot det nya röstningssystemet i Idol 2021

Under säsongens gång har många varit kritiska till det nya röstningssystemet. Flera tittare har uttryckt att det känns orättvist och utelämnande för den idol som står sist kvar och inte blir uppropad.

Annons

Röstningssystemet har varit en återkommande källa till kritik och i sociala medier har flera tittare utryckt sitt missnöje.

”Inte humant mot deltagarna heller. Sen trodde jag att det var ett familjeprogram. Alla barn jag vet får se programmet men inte resultatshowen eftersom den är så sent! Nu missar ju barnen en del av programmet, så himla dåligt!”, löd en kommentar i sociala medier.

TV4:s besked: Tar tillbaka det gamla röstningssystemet

Till Aftonbladet meddelar TV4 nu att under den här veckans fredagsfinal kommer röstningen att återgå till hur det har sett ut tidigare år.

En vanlig telefonröstning kommer att pågå under sändningen och den som åker ut är den som har fått minst antal röster under kvällen. Detta bekräftar programmets exekutiva producent Malin Knave.

”I fredags gick vi in i slutfasen av Idol-äventyret med kvartsfinal, semifinal och final kvar. Detta betydde att alla idolerna fick sjunga i fredags och två idoler fick lämna tävlingen. Den veckolånga röstningsperioden avslutades och till nästa veckas kärlekstema sjunger alla idolerna och tittarna kommer kunna rösta endast på fredagskvällen under livesändningen”, skriver hon till tidningen.

Annons

Malin Knave menar att TV4 inte ändrar röstningen på grund av kritik från tittare.

”Idol vill anpassa sig till tittarnas engagemang som vi ser består under hela veckan och inte bara under fredagarna och därför har röstningen hittills varit öppen hela veckan för att till exempel även göra det enklare för barnfamiljer att titta och rösta när de vill. Men nu när tävlingen drar ihop sig går röstningen in i slutfasen med kvartsfinal, semifinal och final vilket varit tanken hela tiden.”

FOTO: Karin Törnblom/TT / Jessica Gow/TT

Annons