LÄS MER:Exklusivt på HäntKändisintervjuer du vill seNyhetsmorgonPernilla WahlgrenAllsång på SkansenÅrets sommarpratareLasse Holm

Så gick sen det för Idol-vinnarna – allt du vill veta

20 sep, 2018 
AvIda Gustafsson
Erik Grönwall, Marie Picasso, Daniel Lindström och Martin Almgren har alla vunnit Idol.
Så lever 10 av de tidigare Idol-vinnarna idag:
✔︎ Har rasat 42 kilo i vikt: ”Har känts som jag ska dö”.
✔︎ Försvann från rampljuset – ställde in bröllopet.
✔︎ Hamnade mitt i skottdrama: ”Låste in mig på ett lager”.
✔︎ Krossades av skilsmässan – flydde landet.
Annons

Idol har gått på TV4 sedan 2004 och gett oss 13 Idol-vinnare. Men hur har det gått för vinnarna efter att kamerorna slocknat? Hänt har tagit reda på hur tio av vinnarna lever idag!

Daniel Lindström Idol-vinnare 2004

✔︎ Daniel Lindström: Gifte sig med reportern

Daniel Lindström, 41, vann den allra första säsongen av Idol 2004. Med vinnarlåten ”Coming True” hamnade han på listettorna och låten blev den mest sålda singeln 2004. Under Idol lärde Daniel känna Loreen Talhaoui, 35, som slutade på en fjärde plats samma säsong. De började dejta efter programmet och var tillsammans i två år innan de gick skilda vägar 2006.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

I samband med en intervju inför sitt albumsläpp 2006 träffade Daniel Lindström reportern Therese Lindström, 40. Fyra månader efter första mötet köpte de en lägenhet tillsammans och paret gifte sig 2010. Idag bor de tillsammans med sina barn i Järfälla strax utanför Stockholm.

Annons

Daniel Lindström arbetar idag som VD-assistent på ett företag inom sjukvårdsbranschen. Men trots jobbet och medietystnaden har Daniel Lindström inte lagt musikkarriären på hyllan. Sporadiskt medverkar han på olika galor och tillställningar runt om i landet, men om det blir någon ny musik får vi vänta och se.

Agnes Carlsson Idol-vinnare 2005

✔︎ Agnes Carlsson: Ställde in bröllopet

Agnes Carlsson, 31, stod som vinnare av Idol 2005. Efter programmet gick karriären spikrakt uppåt i flera år, bland annat med låten ”Release me” som toppade listor över hela världen. Tillsammans med Björn Skifs, 72, sjöng hon en hyllad duett på kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop 2010. Men efter hennes medverkan i Så mycket bättre 2013 har Agnes försvunnit mer och mer från rampljuset.

Annons

Sedan 2009 är Agnes Carlsson tillsammans med kändissonen Vincent Pontare, 40. Paret förlovade sig 2013 men bröllopet uteblev både 2014 och 2015. Agnes blivande svärfar Roger Pontare, 67, berättade dessutom för Hänt att han funderar på att skicka ut en påminnelse om barnbarn.

Ifall det blir någon bebislycka för paret är fortfarande osagt. 2017 medverkade hon medverkande på låten ”More than you know” med duon Vargas & Lagola, bestående av fästmannen Vincent Pontare och Salem Al Fakir. Hon var med på Aviicis singel “Though love” som hon gör tillsammans med Vargas & Lagola.

Nyligen släppte Agnes Carlsson en EP med sju nya låtar. För P3 berättade artisten vad hon har gjort under det långa uppehållet från rampljuset.

– Jag hade ett sånt jäkla behov av att bara känna den här friheten. En del av det var att kunna gå ut, klubba och inte bry sig om att man ska upp tidigt och sjunga dagen efter, sa Agnes i en intervju med Musikguiden.

Markus Fagervall Idol-vinnare 2008

✔︎ Markus Fagervall – Gift med världsstjärnans svägerska

Markus Fagervall, 36, tog hem vinsten i finalen av Idol 2006 mot Erik Segerstedt, 36. Efter Idol fortsatte Markus med musiken och släppte två album inom två år. 2008 medverkande han i TV4:s underhållningsprogram Stjärnor på is och lyckades ta hem vinsten även där.

Annons

Men fyra år efter Idol-vinsten tog lusten till musiken slut och Markus Fagervall valde att säga upp allt och flytta från Stockholm till Umeå där han bodde i en husvagn. Väl där började han istället att utbilda sig till gastronom på universitetet.

I Umeå mötte Markus dessutom sin numera fru Emma Fagervall, 28. Emmas systers man, före detta elitsimmaren Lars Frölander, 45, medverkade nämligen i Stjärnor på is samtidigt den forne Idol-vinnaren, och det var via honom Markus och Emma träffades. Idag bor paret tillsammans i Kungsängen utanför Stockholm.

Markus Fagervall är idag musiklärare på en högstadieskola nära sitt hem i Stockholm.

Marie Picasso Idol-vinnare 2007

✔︎ Marie Picasso: Hade hjärntumör – bytte sedan namn

2002 var Marie Picasso, 40, med i Big Brother och fem år senare vann hon över Amanda Jenssen, 31, i Idol 2007. Men efter programmet försvann vinnaren från rampljuset. Anledningen var så starka smärtor att hon inte kunde leva ett normalt liv.

Annons

– Kroppen gav upp och alla organ slogs ner, berättade Marie i TV4:s Malou efter tio.

Trots de svåra symptomen fick hon kämpa i flera år för vård. Hon nekades hjälp gång på gång, och när hon äntligen fick en röntgen 2010 upptäcktes en hjärntumör. I början av 2011 opererades hon.

Men vägen tillbaka var jobbig och för att börja om på nytt valde hon 2014 att byta artistnamn till Shanta Liora. Hon började skriva nytt eget material som krockade med hennes gamla artistprofil.

– Jag har svårt att göra det i ett namn som för mig står för så mycket skit, berättade sångerskan fortsatt och syftade på sitt före detta namn Marie Picasso.

Dessutom är tiden under Idol något hon bara vill glömma, eftersom det för henne innebar så mycket ångest och sorg.

Under artistnamnet Shanta Liora släppte hon 2014 och 2015 singlarna ”Black Hole Part II” och ”Unintelligent Men”. 2016 var hon med och tävlade som låtskrivare i Maltas melodifestival med bidraget ”Alive”. Men sen dess har det varit helt tyst från Shanta Liora.

Kevin Borg Idol-vinnare 2008

✔︎ Kevin Borg: Flydde landet efter skilsmässa

Kevin Borg, 33, blev vinnare av Idol 2008. Historien om hur Kevin flyttat från hemlandet Malta till Arvidsjaur för kärlekens skull värmde hela Sverige under Idol-hösten. Kärlekssagan såg ut att få ett lyckligt slut när Kevin gifte sig med Sofia Lundgren 2011, men efter fyra års äktenskap ansökte paret om skilsmässa.

Annons

Strax efter skilsmässan valde en krossad Kevin att återvända till Malta, där han idag fortfarande bor och jobbar som låtskrivare för andra artister. Flera av hans låtar har toppat listorna i Japan. Men trots framgångar som låtskrivare har han inte lagt solokarriären på hyllan. 2016 släppte Kevin Borg singeln ”Young at heart”, en låt som hjälpt honom bearbeta de senaste åren, som han tidigare berättat för Hänt.

Nu hoppas Kevin på att slå igenom i USA och är förhoppningsfull om framtiden.

”Jag har ett nytt projekt på gång, ny låt, ny stil och ny look” skriver Kevin till Expressen.

Erik Grönwall Idol-vinnare 2009

✔︎ Erik Grönwall: Uppträdde med världsstjärna

Erik Grönwall, 31, vann Idol 2009. Efter vinsten släppte han två album som soloartist innan han 2010 blev frontfigur i det svenska rockbandet H.E.A.T. Bandet har sedan Eriks medverkan släppt tre album, varav det senaste kom ifjol. Vid sidan av rockstjärne-livet jobbar Erik dessutom som entreprenör, driver flera egna företag och föreläser om ämnet. Tillsammans med sin sambo bor han idag i Knivsta utanför Uppsala.

Annons

2018 medverkade Erik Grönwall i amerikanska NBC:s storsatsning ”Jesus Christ Superstar Live in Concert”. I musikalen spelade Erik mot världsstjärnan John Legend, 40, som i fjolårets Emmygala vann en statyett.

Jay Smith Idol-vinnare 2010

✔︎ Jay Smith: Otrohetsdrama och drogmissbruk

Idol 2010 vanns av rocksångaren Jay Smith, 38. Hans tid i programmet kantades av flera skandaler. Inför en fredagsfinal testades han positiv för cannabis. Jay erkände brottet och TV4 lät honom vara kvar i tävlingen med kravet att han skulle genomgå ett åtgärdsprogram när Idol-säsongen var slut.

Men det dröjde inte länge innan Jay var huvudperson i ytterligare en skandal. Dagen innan Idol-finalen mellan honom och Minnah Karlsson, 30, gick finalisterna ut med att de var mer än vänner – trots att Jay Smith hade flickvän. Flickvännen, Sara Smith, var ändå med och hejade fram Jay under finalen. Men kort därefter dog triangeldramat ut. Jay och Minnah tog tillbaka sitt påstående om kärleken och förhållandet mellan Jay och Sara tog även det slut.

Annons

Men skandalerna slutade inte när Idol-kamerorna stängdes av. 2011 ertappades Jay Smith med innehav av cannabis och dömdes till böter för narkotikabrott ett flertal gånger.

Idag bor Jay Smith i Helsingborg och satsar återigen helhjärtat på musiken. På senare år har den forne hårdrockaren släppt ny musik kontinuerligt i en helt ny genre – country.

– Förhoppningsvis kommer folk att se en ny sida av mig, lite mindre ångestfylld och gladare, sa en samlad Jay Smith till tidningen Nya Åland.

2019 gav han ut sitt tredje soloalbum, Young Guns.

Amanda Fondell Idol-vinnare 2011

✔︎ Amanda Fondell: Bytte stil efter Mello-floppen

Amanda Fondell, 25, tog hem Idol-vinsten 2011 mot Robin Stjernberg, 28. Efter programmet släppte hon sitt debutalbum ”All This Way” och medverkade i Allsång på Skansen.

Annons

Strax ett år efter vinsten deltog Amanda Fondell i 2013 års Melodifestival. Med sitt bidrag ”Dumb” var hon favorittippad i den tredje deltävlingen men slutade näst sist. En chockad Amanda berättade för SVT efter utslagningen att hon förväntat sig att hon skulle gå vidare.

– Just nu är det tungt, faktiskt. Det finns inga tankar just nu, det är bara tomt liksom.

Trots floppen i Mello släppte Amanda Fondell året därpå sitt andra soloalbum ”Because I am” men inte heller det resulterade i något mediebrus.

Idag bor Amanda tillsammans med sin sambo i Stockholm. Sedan albumsläppet 2014 har sångerskan hållit en låg profil men är sedan 2017 tillbaka med ny musik.

Nu är hon aktuell med ny musik: I samarbete med Anton Göransson (Icona Pop, Shy Martin) låter musiken som stor euforisk pop, med inslag av soul och r’n’b. I oktober och november 2019 släpper hon två nya singlar.

”Reckless” handlar om hur Amanda Fondell hamnar i en konversation där hon försöker vara ärlig och självutlämnande. Hon får inget gensvar, och ser snart igenom fasaden. ”Sympathy” beskriver också en ytlighet som får Fondell att känna sig otillräcklig.

Annons

– Jag vill gräva där jag står, och jag vill dela med mig av mina erfarenheter. Jag har valt att skriva mycket om mina egna ”struggles”. Det är inget som är kärleksrelaterat, utan handlar mer om olika situationer som dyker upp i livet, och i karriären, säger hon till Kristianstadsbladet.

2020, på våren, lanseras en ep.

Kevin Walker Idol-vinnare

✔︎ Kevin Walker: Sportchefen satte stopp för musiken

Fotbollsspelaren Kevin Walker, 30, vann Idol-finalen 2013. Under Idol-säsongen var det en ständig fråga ifall Kevin skulle ge upp fotbollen och satsa helhjärtat på musiken, eller om det var möjligt att kombinera de två karriärerna.

Sedan vinsten har Kevin fortsatt med fotbollen och spelar idag i Djurgårdens IF. Tillsammans med sin sambo My Sandberg, 30, och deras två barn, bor han i Haninge söder om Stockholm.

Annons

Men musikkarriären är inte lagd på hyllan. I podcasten Lundh berättar Djurgårdsspelaren att det varit nära att han medverkat i Melodifestivalen, men att sportchefen Bosse Andersson sagt nej.

– Rent musikmässigt hade det varit kul att göra det. Men vi får se vad framtiden har att visa, berättar Kevin.

Trots utebliven Mello-medverkan har Kevin Walker släppt singlar kontinuerligt sedan Idol-vinsten. Och när Djurgården i november 2019 vann SM-guld i fotboll bjöd han på skönsång under guldfesten.

I Idol 2019 gästar han programmet med nya singeln ”You let me go”.

Martin Almgren Idol-vinnare 2015

✔︎ Martin Almgren: Rasat 42 kilo i vikt

Martin Almgren, 31, stod som vinnare av Idol 2015 och har efter programmet släppt två album, varav den senaste, ”Changing Street” släpptes ifjol.

Annons

Martin medverkade i Melodifestivalen 2018 med bidraget ”A bitter lullbaby”. Han tog sig direkt till finalen men slutade där på en åttonde plats. I samband med Mello blev Martin utfrågad om sin relationsstatus.

– Jag är ”not available”. Det finns väl någon liten… berättade han då för Expressen.

Till Hänt sa forne Idol-vinnaren att han träffar en tjej från Malmö. De två ska ha sprungit på varandra när Martin var nere för ett jobb, och sedan sökt upp henne på Facebook.

I maj 2018 hamnade Martin Almgren hamnade mitt i ett skottdrama i Nashville. Han såg människor komma springande i panik.

– Vi låste in oss på ett lager och barrikaderade oss där, berättade han för Aftonbladet.

Ännu en masskjutning befarades. Men senare stod det klart att en man gripits misstänkt för att ha skjutit ihjäl en annan man i samband med ett bråk.

– Vad vi hörde efteråt så hade de skjutit precis där vi satt och åt. Jag har nog inte riktigt landat i det här. Hade vi bara suttit kvar ett par minuter, kanske svarat på ett sms, då hade vi varit kvar när de sköt.

Annons

I dag bor Martin Almgren i Lindesberg, där han även är uppväxt. Genom Aftonbladets Viktklubb har han genomfört en imponerande kroppsresa och rasat 42 kilo i vikt. Under 90 dagar genomgick han ett stenhårt program.

– Jag har inte kunna handla kläder och har haft svårt att få plats på bussar och i karuseller. Och har jag mött en brant backe eller gått några hundra meter till tunnelbanan har det känts som om jag ska dö. Så jag har enbart gjort det här för min hälsa – och inget annat. Dessutom har jag tagit det helt på mina villkor och i min takt, sa han till Aftonbladet.

Almgren har även fått fart på en karriär som skådespelare. Nu i höst spelar han i en uppsättning av ”Robin Hood” med nyskriven musik.

Artikeln publicerades 20 september 2018 och uppdaterades 14 november 2019.

FOTO: TT

Annons