LÄS MER:Exklusivt på HäntKändisintervjuer du vill seNyhetsmorgonPernilla WahlgrenAllsång på SkansenÅrets sommarpratareSigge EklundJohanna Nordström

Så lever Amanda Fondell efter succén i Idol

09 okt, 2020 
Amanda Fondell vann Idol 2013
Amanda Fondell vann tittarnas hjärtan i Idol för nio år sen.
Men efter fiaskot i Melodifestivalen har vi hört allt mindre av henne.
Det gör hon idag!
Annons
Intervju med Idol-NiklasBrand logo
Intervju med Idol-Niklas

Amanda Fondell var bara 17 år när hon sökte till Idol 2011. Med sin audition visade hon juryn om att hon hade en fantastisk sångröst. Men alla var långt från övertygade om att hon skulle lyckas i tävlingen.

– Du har en personlighet. Men varför är du så blyg och tillbakadragen. Du pratar jättetyst, du sjunger jättetyst. Ska du stå på en scen ska du ta plats, sa Alexander Bard i programmet.

Bards tvivel gjorde också att han sa nej. Men tur då att hans jurykollegor, däribland Anders Bagge, tyckte annorlunda och skickade Amanda vidare till slutaudition.

Där visade hon alla vilken stjärna hon är. Amanda gick självklart vidare till kvalveckan och ja, resten är historia.

I finalen mot Robin Stjernberg, 29, lyckades hon vinna tittarnas röster och tog hem den tunga Idol-titeln. Amanda var namnet på allas läppar och vägen stod öppen för nya framgången. Men karriären skulle inte ta den riktning som många av oss räknat med.

Annons

När Amanda två år senare medverkade i Melodifestivalen med bidraget Dumb var rollerna ombytta. Då var det Robin Stjernberg som drog det längsta strået och vann hela tävlingen, samtidigt som Amanda, trots att hon var favorittippad, åkte ut redan i deltävlingen.

I en intervju med Aftonbladet samma år beskrev hon uttåget som en chock. Teorin om att det går bättre för de som slutat tvåa i Idol gav hon inte mycket för.
– Jag tror att det är en myt att tvåan presterar bättre. Visst, man kanske får mer utrymme med skivsläpp och så vidare om man kommer tvåa men varje artist gör ju karriären till det de själva vill, det har jag gjort.

Skriver musik med pojkvännen

Och Amanda har verkligen gått sin egen väg. De senaste åren har hon inte släppt något nytt album. Men i år har vi äntligen fått höra mer av henne. I början av året släppte hon sin nya singel Widescreen, och i somras kom hennes nya EP.

Annons

– Vi skrev denna jag och Joel, min kille. Vi bestämde oss för att åka hem till Linderöd där jag kommer ifrån förra sommaren, sen satte vi upp en studio setup på vår veranda sen skrev vi den här låten, berättade hon för P4 Kristianstad om nya låten.

Amanda, som idag är 26 år, har under åren som gått efter Idol, vuxit, både som artist och människa.

– Privat är det mer att jag tar lättare på saker och ting och är inte så jättehård mot själv längre. Innan hade jag inte erfarenheten och var väldigt envis kring hur jag ville ha det. Det är jag nu också, men tänker på ett annat sätt och är smartare, säger hon till nsk.se.

FOTO: TT, Instagram

Annons