Vanligaste olyckorna vid sex – sexologen Suzann Larsdotters varning

Suzann Larsdotter
Avslöjar

Bruten penis, allergichock, brännsår, rivmärken och oralsex med starka minttabletter.
Gemensamma nämnaren: Sexskador.
– Nu ska vi inte skrämma upp folk, men penisfrakturer förekommer och där är det framför allt i en ridposition som saker kan hända, säger Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog.

Det kan gå vilt till när man vill ha en trevlig stund med varandra. I den vilda akten kan det också uppstå olyckor och skador. Vissa allvarligare än andra.

Det vanligaste är smärre blessyrer. Exempelvis vassa naglar som rispar huden och skapar rivmärken. Vassa naglar kan också riva sönder kondomen och vara känsliga för slemhinnorna.

Många unga brukar också se könsorganet som något smutsigt och tvätta det med tvål, vilket inte är speciellt begåvat och man tvättar bort ett viktigt bakterielager som finns på slemhinnorna.

– Använd aldrig tvål på slemhinnor. Aldrig! Blir du väldigt torr så gör en oljetvätt, att du tvättar med lite olja istället för vatten. Då återfuktar du huden lite. Aldrig tvål! säger Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog, till Hänt.

Främmande föremål i anus eller vagina

Det krävs rätt mycket för att det ska uppstå allvarligare skador vid sex, även om de förekommer.

– Oftast handlar det om att du fört in något främmande föremål. Det är en skada som inte är helt ovanlig, att man fört in nånting som är för stort eller för grovt, oavsett om det är vagina eller anus.

Föremål som stoppats upp i vaginan brukar vara lättare att få ut än om du stoppat upp något i anus.

– Har du fått in något i anus är det en dubbelmuskelatur, en inre och yttre muskulatur, som kniper åt. Den ena är ren viljestyrka och den andra inte, så det är väldigt svårt att komma in där och dra ut nånting.

– Och sen kan den också ha åkt upp en bit i tarmen så du når den inte. Det bästa är ju att ställa dig på huk och krysta, ungefär som du ska bajsa ut det här föremålet. Men för många kommer den inte ut ändå och då måste du åka in på akuten. De är vana vid det här, det har hänt ett antal gånger och man har sett det mesta.

Vad är det man stoppar upp?

– Ja du, det är bara fantasin som sätter gränser.

Exklusivt
SEXVARNING Därför är man otrogen mot sin partner

Ställningen som bryter din penis

Det ska betonas att det inte är speciellt vanligt, men det händer också att man bryter sin penis under samlag.

– Nu ska vi inte skrämma upp folk, men penisfrakturer förekommer och där är det framför allt i en ridposition som saker kan hända. Det är ovanligt men det händer att man får en fraktur i penis.

Har du fått en penisfraktur är det operationsbordet som gäller, annars kan din penis få en onaturlig böjning eller framtida erektionsproblem.

– De här penisfrakturerna sker ofta på grund av att man fått något form av trauma, någon skada, och att penis har knäckts litegrann. Det kan ha knäckts mot blygdbenet, att man hamnat lite snett eller såna saker. Då behöver man åka in och göra ett mindre kirurgiskt ingrepp.

Man som gråter

Det händer att man får en penisfraktur under samlag.

Serny Pernebjer

Platser att undvika

På sommaren är det vanligt att man letar sig utomhus för att ha sex. Förutom fästingvaccin tycker Suzann Larsdotter att man ska vara uppmärksam på underlaget, så det inte orsakar brännsår på kroppen.

– Det är en ganska vanlig skada, att man får någon form av brännsår, eller att mattan som verkade så himla mjuk inte är så bra när du hasar på den. Du kan få ett litet brännsår eller skavsår under ruset. Lusten finns där, hormonerna snurrar runt i kroppen, men du märker inte att du sitter på ett skavigt ställe eller någon gren som så småningom ger sig till känna.

Det finns också många allergiska reaktioner du kan få. Det kan vara allt från nötallergi till glidmedel med smak som kan framkalla allergier. Slemhinnorna uppskattar inte socker så att ge oralsex med champagne i munnen, för att ge en bubblig känsla, är en dålig idé.

– Då är det egentligen bättre med vichyvatten. Det är en trevligare miljö, men kanske inte känns lika festligt.

Undvik starka minttabletter

Suzann Larsdotter brukar istället tipsa om att ge oralsex med en liten minttablett i munnen.

– Det ger en ganska kylande och häftig känsla när man låter den snurra runt i munnen samtidigt som man utför oralsex.

Men det måste vara rätt minttablett.

– Med minttabletter menar jag de minismå som är sockerfria. En person hade använt starkaste Vicks blå och det hade snarare gett brännskador på personen i fråga och den kunde inte alls förstå det roliga i det. Så man ska alltid vara övertydlig med vad man menar.

Suzann Larsdotter

Suzann Larsdotter är auktoriserad sexolog.

Pressbild

LÄS OCKSÅ: Varningssignalerna – så vet du om din partner är otrogen

LÄS OCKSÅ: Kärleken mellan Iris, 81, och Mohamed, 36, består – intima detaljen

Foto: Pressbild, Serny Pernebjer/TT

Senaste nytt