LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Ullared: Så lever tv-seriens största profiler i dag

06 mar, 2020 
Joni Nykänen
Helene Lundberg, Åke Jönsson, Ola-Conny Wallgren och Gunnel Hyvönen från Ullared
Färgstarka Ullared-profiler från Kanal 5:s långkörare talar ut om sina liv.
✔︎ Stora ilskan – efter tuffa uppbrottet: ”Förbannad”.
✔︎ Nya beskedet efter svåra sjukdomen – lever med svåra smärtor.
✔︎ Utmattad och skuldsatt: “Vill hitta rik man”.
✔︎ Blev en helt ny person: ”Så jävla trött på att det går repriser i tio års tid”.
✔︎ Svarar på framtiden för den folkkära tv-serien.
Annons

Hänt har fått exklusiva intervjuer med Ola-Conny Wallgren, Maritta Söderström, Gunnel Hyvönen, Mattiaz Björling, Åke Jönsson, Boris Lennerhov, Helene Lundberg och Daniel Stefansson.

Maritta Söderström tillsammans med Gunnel Hyvönen.
Maritta Söderström tillsammans med Gunnel Hyvönen.

✔︎ Maritta Söderström: ”Tomt att göra Ullared utan henne”

Ålder: 75
Bor: Hofors
Familj: Tre barn

Hoforssystrarna, alltså Gunnel Hyvönen och Maritta Söderström, är några av Ullareds mest älskade profiler.

De blev upptäckta på Gekås för deras frispråkiga stil. Någon i tv-teamet för Ullared överhörde en av Gunnels dräpande kommentarer.

Åren har gått och de har blivit ett återkommande radarpar i programmet.

I Viafree-programmet Hemliga beundrare fick vi ganska nyligen se hur Maritta Söderström hittade kärleken i Lasse, 70.

De träffades för några år sedan på varuhuset Ullared och fattade snabbt tycke för varandra. Men när Maritta försökte få tag i honom svarade han inte. Återföreningen fick äga rum i tv.

Annons

Men det finns ännu inga planer på att de ska flytta ihop. De har ett distansförhållande.

– Relationen betyder mycket. Jag har varit ensam i så många år. Det är tur att det finns de som tycker om tjocka fruntimmer med, säger Maritta och skrattar.

Maritta berättar att hon och Lasse ska inom kort ska resa tillsammans till… ja, just det Ullared.

Maritta förklarar att hon är oroad för sin syster Gunnel som nyligen har opererats för cancer.

– Det skulle kännas tomt att göra Ullared utan henne för då skulle jag inte få så mycket skäll som jag brukar få, säger Maritta skämtsamt.

– Hon lever upp när det blir tal om Ullared, fortsätter hon.

◼️ ◼️ ◼️

Maritta Söderström tillsammans med Gunnel Hyvönen.
Gunnel och Maritta på Kristallen-galan.

✔︎ Gunnel Hyvönen lever med svåra smärtor: “För jävligt”

Ålder: 73
Bor: Hofors
Familj: Make, tre barn och barnbarn.

Annons

Gunnel Hyvönen bor fortfarande i Hofors medan Maritta sedan länge bott i Katrineholm. Något som förenar systrarna är kärleken till shopping i Ullared och att bli hjärtligt omhändertagna av tv-teamet.

Hyvönen har kvar sin gamla energi i rösten under intervjun med Hänt, men hon är känslosam när hon berättar om sin sjukdomsperiod. En canceroperation som hon genomgick i början av 2020.

– Jag har inte repat mig än från operationen. Jag har tidigare i livet opererats för hjärntumör, men jag har inte alls haft så här ont som jag har nu. Det är för jävligt hur det ska vara, säger hon och berättar öppenhjärtigt om den senaste tiden då hon har varit cancerdrabbad i underlivet.

– Tidigare fick jag brev om att de fått bort cancern som opererades bort med lokalbedövningen från min rygg. Jag har fått brev om det här också, att de fått bort cancern, men jag vet inte om jag kan lita på det, säger hon och fortsätter:

Annons

– När man ser på Sofias änglar så är det ju många som opereras för cancer och så kommer det tillbaka efter några år. Det är vad jag är rädd för. Men jag är ju så gammal. Man ska nog inte titta på sådana program, för man blir uppjagad. Det är väl meningen att man ska gå igenom sådant här, säger hon.

Gunnel har i en tidigare intervju, med Aftonbladet, berättat att hon har blivit opererad för hjärntumör tre gånger och att hon tidigare i livet dessutom haft cancer i halsen.

Om det inte vore nog att ha varit drabbad av cancer så avled hennes 17,5-åriga katt ganska nyligen.

– Han var mitt allt. Jag har inte sörjt färdigt katten. Men jag ska inte ha någon ny katt. Det är så jobbigt när man tvingas ta bort dem, så man vet inte vart man ska ta vägen. Men jag är bra sugen på att skaffa en till, säger hon.

Hon förklarar att det kryper i kroppen när hon ser Ullared i tv.

– Jag känner att jag måste ner dit.

◼️ ◼️ ◼️

Mattiaz Björling från tv-serien Ullared.
Mattiaz Björling tycker att han ändrats mycket sedan inspelningen – och stör sig på att flera år gamla repriser rullar i tv.

✔︎ Mattiaz Björlings ilska mot Ullared: “Så trött på repriserna”

Ålder: 32
Bor: Göteborg
Familj: Singel

Annons

Mattiaz Björling och hans mamma Susanne var färgstarka personligheter i Ullareds inledningsfas.

Nu jobbar Mattiaz Björling i en klädbutik och gör småroller i tv-serier och realitysammanhang.

– Nu har jag börjat göra lite mer film och seriösa skådespelarjobb. Så det är det jag satsar på. Att bli seriös och att hitta ett inre lugn efter ett utmattningssyndrom som jag har fått. Det tampades jag med i två års tid.

I oktober 2019, efter en Greklandsresa, ramlade han ihop och hade inflammation i hela kroppen, förklarar han. Då kom den hälsomässiga vändpunkten. I samma veva fick han reda på att han hade diabetes typ 2. Men istället för att medicinera har han gjort en livsstilsförändring med fokus på träning.

– Jag behöver inte ta medicin för att blodsockernivån ligger så bra.

Numera tränar han i regel 40 minuter varje dag.

– Nu mår jag bra.

Mattiaz Björling berättar att han är singel för tillfället, men att han ganska nyligen har genomgått en reparation från en kille som han varit tillsammans med i 1,5 år.

Annons

Hur är relationen till din mor idag?

– Den är bra. Vi mår bra och har bra kontakt.

Vad har du för känslor gällande Ullared idag?

– Ursäkta mig, men jag är så jävla trött att det går repriser i tio års tid. Den personen jag var då är jag absolut inte nu. Men visst, jag ska tacka för att jag fick komma någonstans och fick göra så mycket tack vare Ullared. Produktionsbolaget och kanalen får pengar för att sända det varje år.

Inom relativt kort kommer han att synas i en SVT-dokumentär och han har också gjort en liten roll i tv-serien Irene Huss.

◼️ ◼️ ◼️

Ola-Conny Wallgren i tv-serien Ullared.
Ola-Conny tackar inte ja till vilka erbjudanden som helst.

✔︎ Ola-Conny Wallgren rasar mot förslagen: “Blir förbannad”

Ålder: 56
Bor: Ullared
Familj: Singel, tre barn.

I maj 2019 blev det känt att Ola-Conny Wallgren och sjuksköterskan Camilla bryter förlovningen, och att det tidigare paret skulle gå skilda vägar.

Annons

Idag är Ola-Conny Wallgren fortfarande singel och förklarar att han känner sig lite bränd av den tidigare relationen.

– Jag lever som singel och är inte i behov av att träffa någon. Jag försöker ta en dag i sänder och fokus är på mitt jobb. Jag har ett eget aktiebolag och jobbar med tv. Sedan har jag en manager som fixar jobb åt mig. Jag tänker lite på vad som skulle kunna hända härnäst. Arbetslivet ska inte bara handla om Ullared, säger han.

Han vill fortsätta visa andra sidor av sin personlighet än den som kommer fram i Ullared, precis som han gjorde i Farmen VIP.

– Jag kanske inte blir tagen på allvar där alltid. Jag är stolt över Ullared men tänker det skulle vara kul att göra något annat också. Ullared är bra, men jag önskar mig att jag skulle kunna göra något annat utöver, säger han.

Han förklarar att han ibland känner sig utnyttjad i sitt kändisskap.

– Jag har ibland fått konstiga erbjudanden och då kan jag ha blivit riktigt förbannad. Jag blev erbjuden att medverka i Middag med mitt ex. Då sa jag “vilken nivå tror ni att jag är på?”. Jag tänkte absolut inte gå med på det. De var riktigt envisa med det. Men jag sa att är en relation en gång slut så är det slut. Det kommer aldrig att ske att jag är med i det programmet, säger Ola-Conny och fortsätter:

Annons

– Då blev jag förbannad, arg och mer bestämd när det gäller vad jag skulle säga nej till, säger han.

När det gäller kärlekslivet så blir han ofta kontaktad av kvinnor via brev.

– I början svarade jag, men det blir jobbigare att svara utan att såra den som skickat brevet. För de har antagligen lagt sitt hjärta i det där. Vill de träffa mig så får de träffa mig där jag är – i Ullared på jobb. Jag har varit med om så mycket nu så jag tycker att jag klarar mig rätt så bra själv ändå.

◼️ ◼️ ◼️

Åke Jönsson blev känd genom Ullared.
Åke Jönsson blev känd genom Ullared – även i Norge.

✔︎ Åke Jönsson blev plötsligt kändis – i Norge

Ålder: 63
Bor: Filipstad
Familj: Ros-Marie och två vuxna döttrar

I den elfte säsongen av Ullared får man än en gång möta “den glade shopparen från Filipstad”, alltså Åke Jönsson. Han och frun Ros-Marie har synts i ett flertal säsonger.

Annons

Parets dotter var också med under en tid, men vill inte längre medverka i tv-programmet.

Åke fortsätter att förvärvsarbeta på en knäckebrödsfabrik i Filipstad. Inom relativt kort fyller han 64 år och har börjat fundera lite på om det vore dags att gå i pension.

– Det är hälsan som bestämmer om jag jobbar fram till 65. Så länge det inte händer något speciellt. Jag har inte spikat något slutdatum.

Han hoppas att det blir åtminstone en säsong till av Ullared.

– Det är roligt att komma hemifrån. Vi har 37 mil härifrån till Ullared. Så det är fem timmars körning. Det är trevligt att vara där och jag har inget emot att spela in. Vi var nere i december privat, säger han.

Han konstaterar att det fortfarande är årets höjdpunkt att åka till Gekås.

Men att berätta något om det som han gör under inspelningarna vill han inte göra. Han lyfter flera gånger fram det faktum att han har tystnadsplikt och har skrivit på ett sekretessavtal.

Annons

Åke har märkt att han inte bara är lokalkändis i Filipstad. Eller kändis nationellt i Sverige. Han är tydligen dessutom känd i Norge, där programmet också sänds.

– Det är ofta folk som vill prata och jag försöker vara lika mot alla. Jag märker att en del inte vågar komma fram och prata, säger han och menar att det i stort sett alltid bara är positiva upplevelser.På sociala medier, eller närmare bestämt på Facebook, har han sett negativitet.plus_iconBig Brother: Så gick det sen med de största profilernaLäs mer

– När någon skriver dumt på Facebook så svarar jag inte. Jag skriver ingenting. Jag vet själv vad jag har gjort när jag har varit med i tv.

◼️ ◼️ ◼️

Boris Lennerhov, VD på Gekås, Ullared.
Boris Lennerhov är VD på Gekås.

✔︎ Boris Lennerhov vill hitta sin efterträdare

Ålder: 64
Bor: Båstad
Familj: Fru, två barn och barnbarn.

Annons

Gekås vd:n Boris Lennerhov, 64, har synts i otaliga avsnitt av succéprogrammet.

Faktum är att han redan 2015 avgick som koncern-vd för Gekås och ersattes av Jan Wallberg.

Men efterträdarens tid som vd blev inte långvarig och Lennerhov bestämde sig för att bli verkställande direktör igen. Nu är en av hans arbetsuppgifter att hitta sin egen efterträdare för att kunna sluta som vd och fokusera mer på fritidssysselsättningar och styrelsearbete.

Hur ser du på din framtid i Ullared?

– Det ska vara maximalt det här året ut som jag jobbar som koncern-vd. Sedan kommer jag att finnas kvar i styrelsen på Gekås som senior rådgivare. Det har jag blivit ombedd att vara och det har jag inget emot för jag tycker det vore kul om det här fortsatte att gå bra, säger han och fortsätter:

– Jag skulle ju bara “hoppa in ett tag”. Men det där lilla “taget” har blivit 28 månader.

Vad tror du om programmets framtid?

– Det är svårt att säga. Det hänger på om människor tycker det är kul att titta på det. Om inte tittarsiffrorna hänger med så minskar intresset för kanalen att producera det. De har inte aviserat att de inte vill. Men sedan kan man tycka att det matas enormt med repriser av de tidigare säsongerna. På så vis är programserien tidlös. Man kan se program åtta och program 80 och egentligen har ingenting förändrats.

Annons

2014 fick Lennerhov reda på att han hade cancertumörer i mjälte och lymfkörtlar. Två år senare blev han dock friskförklarad. Innan han fick diagnosen hade han börjat se över sin karriär eftersom han inte tyckte att det höll att arbeta 75 timmar i veckan.

Hur är din hälsa idag?

– Den är bra. Inga problem på det sättet. Jag hade min pärs men frisknade till. Efter att jag blev friskförklarad för tre år sedan har jag mått bra.

Vad har du för planer efter att ha lämnat vd-posten?

– Jag blir inte sysslolös. Utöver styrelsearbete vill jag göra det som jag tycker är kul att göra med familjen som att resa till Mallorca och ha trevligt med barnbarnen.

◼️ ◼️ ◼️

Helene Lundberg från Ullared och Lyxfällan
Helene Lundberg har varit med i flera reality-program.

✔︎ Helene Lundberg utmattad och skuldsatt: ”Vill hitta rik man”

Ålder: 47
Bor: Skara
Familj: Singel, fyra barn.

Annons

Helene Lundberg, från Skara, har blivit ett välkänt ansikte för den som följer Ullared eftersom hon har synts i sju säsonger av långköraren.

Lundberg har även kunnat ses i andra tv-serier.

2019 mötte hon sin “crush” i Viafree när hon medverkade i Viafrees Hemliga beundrare. Gnistor uppstod dock inte och Helene Lundberg berättar för Hänt att hon fortfarande är singel.

Samma år medverkade hon också i TV3-programmet Lyxfällan där det blev känt att hon gick back 11 000 kronor varje månad. I Ullared har hon blivit känd som en storshoppare, men hon menar att den bilden av henne inte är helt korrekt.

Hon har inte lyckats bli helt skuldfri efter Lyxfällan. Hon berättar om privata angelägenheter som har kommit i vägen och gjort det svårt att jobba bort skulderna.

Dessutom har hon varit sjukskriven efter att ha drabbats av utmattning. Något som hon fortfarande kämpar med trots att sjukskrivningen är över och hon är arbetssökande.

Annons

– Jag har min budget från Lyxfällan som bas i ekonomin. Jag har tidigare aldrig levt efter en budget i hela mitt liv. Matte var inte min starka sida, säger hon till Hänt.

Vad är nästa steg för dig i livet?

– Att hitta ett jobb trots att jag inte orkar jobba heltid. Jag hoppas också ha råd att bo kvar i min lägenhet nu när jag blir arbetslös. Så planen är kanske att hitta en man. En rik man, säger hon och skrattar.

◼️ ◼️ ◼️

Daniel Stefansson, känd från Ullared.
Daniel Stefansson satsar på musiken istället för kärleken.

✔︎ Daniel Stefansson vill hitta kärleken – när han får tid

Ålder: 39
Bor: Ängelholm
Familj: Singel

Dansbandsentusiasten Daniel Stefansson har synts i ett flertal tv-sammanhang under flera års tid, som i Klippans karaokecup, Talang och Sveriges städmästare. Han har också sökt till Farmen ett flertal gånger men har ännu inte lyckats komma med.

Annons

I Ullared gjorde han ett uppträdande med den egenkomponerade låten Ullared är toppen.

– Den skivan säljer fortfarande. Jag har sålt 900 egna cd som jag själv har tryckt upp, säger han, och konstaterar att han har dragit in ungefär 45 000 kronor på plattorna, säger han och menar att låten har blivit hans största succé efter medverkan i Kanal 5-programmet.

– Till och med små barn kan komma fram till mig och de kan texten till låten. Det är jätteroligt.

2019 medverkade Stefansson i Hemliga beundrare. Där dejtade han Linda Bengtsson, som han länge hade varit intresserad av. De har samma passion i livet. Nämligen karaoke. Men den dejten utvecklades till en vänskapsrelation och Daniel är fortfarande singel.

– Vi ville inte förstöra vänskapen och idag är vi vänner och det blev inte kärlek där.

Hur är kärlekslivet i övrigt?

– Jag hinner inte med något kärleksliv. Jag jobbar med mina egna låtar så att jag ska kunna ha ett eget album i sommar. Det är mycket på gång också med tv-program. Men det är inget som jag får gå ut med just nu. Jag vill att det ska hända något och gå framåt. Jag har varit med i elva tv-program på sex år, säger han.

Hur blir du bemött av folk som känner igen dig?

– Väldigt positivt. En del är avundsjuka, men de bryr jag mig inte om. Jag får en del hat.

Hur ser du på framtiden?

– Jag ser ljust på den. Jag vill vara med mer i tv och jag vill nå toppen. Självklart vill jag hitta kärleken och den får komma när den hinns med.

Till dess fortsätter Daniel Stefansson att bo själv i en etta i Ängelholm. En väldigt ren etta– utöver musiken fortsätter städning att vara en av hans stora passioner.

AV: JONI NYKÄNEN

Annons