TV4:s panikdrag för Erik Haag och Lotta Lundgren – efter tittarfiaskot

Erik Haag och Lotta Lundgren.

Programmet Återskaparna skulle bli Erik Haags och Lotta Lundgrens stora debutprogram på TV4.
Men efter att tittarna blivit allt färre sedan premiären har TV4 beslutat sig för att ändra programmets dag och sändningstid.
– Ett nytt program behöver ges möjlighet att hitta sin publik, säger Fredrik Arefalk, kanaldirektör på TV4, till Aftonbladet.

Programledarduon och kärleksparet Lotta Lundgren, 50, och Erik Haag, 53, har tagit sig rakt in i hjärtat hos svenska folket och blivit två stora favoriter i tv-rutan. De gjorde riktig succé med den populära SVT-serien Historieätarna och sedan dess har jobben rullat in och de har gjort fler tittarfavoriter som Landet brunsås, Rapport från 2050 och Tusen år till julafton.

Paret, som träffades i samband med att be arbetade tillsammans med SVT-programmet och föll för varandra, har varit starkt förknippade med kanalen. Men förra sommaren kom Lotta Lundgren och Erik Haag med ett besked som chockade många – de hade nämligen beslutat sig för att lämna SVT för att gå till konkurrenten TV4. Där skulle de göra det helt nya programmet Återskaparna.

– Programidén är ju att människors historia och människors relationer sitter mycket ihop med deras saker. Om jag frågar dig vad som är din värdefullaste sak så kanske det inte är den dyraste saken. Det är kanske är den saken som betyder mest för dig. Eller som du har fått av en speciell människa, eller som du upplever att din släkt samlas kring, sa Erik Haag då i en intervju med Expressen.

Lotta Lundgren om regelbrottet i Återskaparna

Lotta Lundgren har berättar att det var svårt att inte bli berörd när paret spelade in programmet – även om hon har som regel att inte gråta under inspelning.

LÄS MER: Martina Haags nya avslöjande från skilsmässan med Erik Haag

– Jag har en regel som är att jag inte gråter på jobbet. För det blir så dumt sen när man ska löneförhandla som tjej. För om man lipar där och någon chef ser, så brukar inte det slå väl ut. Det är i alla fall min erfarenhet. Utan måste man lipa så får man göra det hemma på sin fritid, har hon tidigare sagt.

Men det är inte alltid lätt att hålla tårarna tillbaka och vid ett tillfälle bröt hon mot sin egen regel.

– Det var en ung tjej i 20-årsåldern som lämnade in en mockakappa som hennes mamma hade haft. Och innan dess hade hennes mormor haft den när hon var i samma ålder. Och jag var lite oförberedd faktiskt, det blev något för mig. Det berörde väl mig på något personligt plan. Jag stortjöt inte, men jag blev överraskande berörd.

TV4:s krisdrag för Återskaparna

Men starten på TV4 har nog blivit en annan än vad Lotta Lundgren och Erik Haag hade hoppats.

När premiären av Återskaparna hade sänts stod det klart att programmet hade lockat 795 000 tittare och programmet efter sågs endast av 405 000 tittare, enligt Aftonbladet. I stället hade konkurrenten SVT och deras program Trädgårdstider som sänds på tisdagar miljonpublik.

Detta fick TV4 att panikändra sändningstiden för programmet och bytte istället dag till onsdagar efter Sveriges mästerkock. Men inte heller detta nya drag från kanalens håll har vunnit tillbaka tittarna. Enligt Aftonbladet var det 566 000 tittare som såg programmet under onsdagskvällen.

Men TV4 är ändå nöjda med den nya programtiden.

Återskaparna lockade fler tittare i går så ja, vi är nöjda med flytten, säger Fredrik Arefalk, kanaldirektör på TV4, till Aftonbladet och tillägger:

– Ett nytt program behöver ges möjlighet att hitta sin publik och på onsdagarna tror vi att Återskaparna kommer kunna bygga sin publik både linjärt och i TV4 Play.

FOTO: Jessica Gow/SVT

LÄS OCKSÅ: Casper Janebrink om otroheten mot hustrun Helena – nu berättar han

LÄS OCKSÅ: Paolo Roberto lämnar Sverige – sanningen bakom beslutet efter sexköpet