TV4:s mångmiljonsmäll – efter Martin Timell-krisen

Under måndagen meddelade TV4 att de säger upp allt samarbete med programledaren Martin Timell. Men då tv-profilen har kontrakt med TV4 tills 2020 kommer det att kosta tv-kanalen ett mångmiljonbelopp.

Det som startade med anklagelserna mot Hollywood-producenten Harvey Weinstein fick snabbt ringar på vattnet – världen över – och ingen har, förhoppningsvis, undgått hashtagen #MeToo, där kvinnor i sociala medier, öppet, viktigt och ärligt, berättar om mäns sexuella övergrepp och förminskande beteende.

Efter att flera personer i slutet av förra veckan riktat anklagelser mot Martin Timell, 59, anklagelser som fick TV4 att stoppa alla program den välkända programledaren medverkar i, har kanalen fått jobba hårt med krishantering. Martin Timell har tagits ur tjänst av tv-kanalen, och i lördags gick TV4:s vd Casten Almqvist ut i “Nyhetsmorgon” och sa att Martin Timell förmodligen inte kommer synas i kanalen igen.  Och nu på måndagskvällen bekräftade Casten att Martin inte kommer kunna arbeta på TV4 något mer. Trots att Martin har ett kontrakt som sträcker sig till år 2020.

– Det har vi sagt upp. Finns gör det, men det är uppsagt, säger TV4:s vd Casten Almqvist till TV4 Nyheterna.

Det finns emellertid försvårande omständigheter för att sparka den, för kanalen, så tidigare inkomstbringande Martin Timell. Hans kontrakt med TV4 sträcker sig fram till 2020, något Casten Almqvist kommenterar i ”Nyhetsmorgon”.

– Det är en teknisk eller ekonomisk fråga, och för mig är det här mycket större än ekonomi just nu, det handlar om att gå till botten med vad som kan vara ett beteende, men som förhoppningsvis är ett enskilt undantag.

Casten förklarar att ekonomin kommer i andra hand nu.

– Det här är större än ekonomin, det viktigaste för mig är att värna om TV4:s varumärke, den miljö mina medarbetare ska jobba i och de värderingar vi står för, säger han.

Så länge har de hittat andra program som ersätter “Äntligen hemma” på tisdagar. Första tisdagen ersätter “Felic möter Ingvar Kamprad” sedan har de hittat en annan tv-serie som kommer ersätta resterande tisdagar.

– Jag tror vi har en bra plan, säger Casten.

Det avtal som Martin Timell hade med TV4 garanterar en summa som betalas ut årligen – vare sig programledaren syns i tv eller inte. En annan del av kontraktet är rörligt, där Timell får pengar för varje projekt som han deltar i, uppger Expressen. Den delen kommer inte Timell se röken av, eftersom samtliga program med honom ställts in och han nu har fått sparken från TV4.

TV4 har tidigare sagt att de varit medvetna om problemen kring Timells uppförande och beteende, men en anledning till att han fått vara kvar har varit inkomsterna programmen han lett inbringat. Timells program, i synnerhet ”Äntligen hemma” har varit en kassako för TV4, och Timell själv har tjänat goda summor under sin tv-karriär.

Timells kontrakt är dock inte den största ekonomiska smällen för TV4. Den stora förlusten kommer från att ”Äntligen hemma” lyfts ur tv-tablån.

– Det är rätt många miljoner, säger Mats Örbrink, som tidigare varit chef i olika positioner på TV4. Samtidigt förlorar kanalen reklamintäkterna programmet drar in, något han säger handlar om ”åtskilliga miljoner” till Expressen.

– Det var det enda logiska beslutet att plocka ut programmet och inte tänka på pengar, men det blir dyrt. Det har varit en kassako, säger han.

Timell själv då? Under 2016 gjorde han en vinst på 3,1 miljoner kronor – men när han gästar podcasten ”Nemo möter en vän” påstår att han att han inte tjänar speciellt mycket i jämförelse med andra.

– Jag håller svälten från dörren, men är långt ifrån den rikaste du hittar i tv-världen, säger han i podcasten.

LÄS OCKSÅ: Martin Timell bryter tystnaden – första orden efter sexanklagelserna

LÄS OCKSÅ: Tilde de Paulas ilska i ”Nyhetsmorgon”: ”Så konstigt sagt”

SENASTE NYTT!