Martin Timell bryter tystnaden – första orden efter sexanklagelserna

TV4 stoppar alla program som Martin Timell är delaktig i efter de anklagelser som riktats mot honom. Nu bryter programledaren tystnaden och talar för första gången om turbulensen.

De senaste dagarna har flera personer trätt fram och anklagat TV4:s programledare Martin Timell, 59, för bland annat övergrepp, sexuella trakasserier, rasism och sexism. Under torsdagen meddelade TV4 att profilen tas ur tjänst, och under fredagen tog de beslutet att stoppa alla program han medverkar i. Däribland tittarsuccérna “Äntligen hemma” och “Fuskbyggarna“.

– Så länge jag är vd på TV4 och Bonnier Broadcasting är det helt oacceptabelt att nedvärdera, trakassera eller på något sätt såra eller skada en medarbetare. Om detta sker ska vi som organisation alltid agera snabbt och kraftfullt. Jag har länge varit stolt över vad jag upplevt varit en starkt rotad kultur på TV4 som präglas av en ömsesidig respekt och där vi värnar om varandra. De senaste dagarnas rapportering signalerar dock något helt annat, skriver Casten Almqvist, vd på TV4, i ett pressmeddelande som Aftonbladet tagit del av, och fortsätter:

– Sedan en vecka tillbaka har vi nåtts av uppgifter om missförhållanden på redaktionen för ett av våra stora programformat. Vi gör just nu vårt bästa för att sortera bland dessa uppgifter och skapa oss en korrekt bild av händelserna, men vi kan redan nu konstatera att vi som beställare inte varit tillräckligt närvarande och till och med blundat för problem vi borde agerat på långt tidigare, avslutar TV4:s vd.

Martin Timell har de senaste dagarna hållit en låg profil, och det enda han hittills yttrat om anklagelserna och situationen är till Expressen, då med orden “Det är så himla lågt”.

Under fredagen bryter han tystnaden i en kort intervju med Aftonbladet. Timell vill inte kommentera att TV4 valt att lägga ned programmen han är delaktig i – och han vill heller inte yppa ett ord om de anklagelser som riktats mot honom.

– Nej, det är TV4:s beslut. Det får du ta med dem, säger Martin Timell.

På frågan om hur det känns så refererar Timell till att det känns som att han är i en torktumlare och att allt är “upp och ned”.

– Det var inte ens en bra fråga. Det kan du nästan lista ut. Om man är utsatt för en hetsjakt så gör det jävligt ont.

Även Expressen når Martin Timell under fredagen, där han säger att han tycker att TV4 tagit rätt beslut om att stänga ned programmen. Men han ger samtidigt sin sida av anklagelserna. Timell säger att han ser annorlunda på anklagelserna – men nekar samtidigt inte till att det hänt.

– Jag är chockad över att jag har gjort så mycket fel. Jag har alltid gått in för att roa, dra skämt som ibland har gått över gränsen, och jag har inte fattat att det har gjort folk illa, säger han och fortsätter:

– Jag har inte fattat att mitt beteende har varit grovt föråldrat. Jag har inte haft några onda avsikter men jag har skött det jävligt klantigt.

På frågan om han förstått att hans beteende varit illa tidigare säger han att det är först nu han förstått att han har gjort fel. För att ändra sitt beteende ska Martin Timell nu gå i terapi.

– Jag har gått i terapi. Men nu har jag fått tag i en kvinna som kan ta emot mig och som sa “Jag vet precis vad det här handlar om”.

LÄS OCKSÅ: TV4-profil tas ur tjänst efter sexanklagelserna

LÄS OCKSÅ: Efter sexanklagelserna mot Martin Timell – TV4 stoppar programmen

FOTO: TV4

SENASTE NYTT!