Efter sexanklagelserna mot Martin Timell – TV4 stoppar programmen

Efter att Martin Timell anklagats för sexuella trakasserier tas samtliga program som han medverkar i bort från kanalens tablå.

Under torsdagen meddelade TV4 att deras programprofilen Martin Timell, 59, som anklagas för övergrepp, sexuella trakasserier, rasism och sexism tas ur tjänst.

Nu meddelar också TV4 att de plockar bort samtliga program som profilen medverkar i från sin tv-tablå. TV4 stoppar också inspelningen av program som profilen skulle ha medverkat i.

– Så länge jag är vd på TV4 och Bonnier Broadcasting är det helt oacceptabelt att nedvärdera, trakassera eller på något sätt såra eller skada en medarbetare. Om detta sker ska vi som organisation alltid agera snabbt och kraftfullt. Jag har länge varit stolt över vad jag upplevt varit en starkt rotad kultur på TV4 som präglas av en ömsesidig respekt och där vi värnar om varandra. De senaste dagarnas rapportering signalerar dock något helt annat. Sedan en vecka tillbaka har vi nåtts av uppgifter om missförhållanden på redaktionen för ett av våra stora programformat. Vi gör just nu vårt bästa för att sortera bland dessa uppgifter och skapa oss en korrekt bild av händelserna, men vi kan redan nu konstatera att vi som beställare inte varit tillräckligt närvarande och till och med blundat för problem vi borde agerat på långt tidigare, skriver Casten Almqvist, vd på TV4 i ett pressmeddelande som Aftonbladet tagit del av.

Det var i fredags förra veckan som det kom anklagelser mot Martin Timell. Det hela kom fram under kampanjen #MeToo där kvinnor på sociala medier delar med sig av sina erfarenheter av att ha blivit sexuellt trakasserade, utnyttjade och våldtagna.

En av dem som berättar är en kvinna som tidigare arbetat som assistent under en TV4-produktion. Under en fest då delar av teamet satt i en badtunna ska TV4-profilen ha förgripit sig på henne.

– Då sträckte jag mig över tunnan för att ta upp en tändare. När jag böjde mig bakåt tog han hela sin hand innanför mina bikinitrosor och stoppade upp den mellan mina ben, säger kvinnan till Aftonbladet.

På arbetet efteråt blev hon inkallad till ett möte med produktionsbolaget där hon uppmanades att hålla tyst om det som hänt. Hon erbjöds också högre lön av produktionsbolagets vd.

Igår gick TV4 ut med ett pressmeddelande där de meddelade att TV4-profilen tagits ur tjänst.

– De uppgifter och anklagelser som nu framkommer är så pass allvarliga att vi beslutat att tills vidare lyfta den aktuella programprofilen ur tjänst. Vi måste gå till botten med de här anklagelserna, både från vår egen och produktionsbolagets sida. Nu kommer vi att utreda det här vidare i lugn och ro, och mer än så kan jag inte säga om vad som sker framöver, säger TV4:s innehållsdirektör Åsa Sjöberg.

Texten uppdateras.

Hänt har sökt Martin Timell för en kommentar.

LÄS MER: TV4-profil tas ur tjänst efter sexanklagelserna

SENASTE NYTT!