TV4-profil tas ur tjänst efter sexanklagelserna

Nästan en vecka efter att TV4-profilen blivit anklagad för sexuellt ofredande bryter TV4 tystnaden och meddelar att han tas tas ur tjänst.

Det var i fredags i förra veckan som en bomb briserade på sociala medier. En TV4-profil anklagades för att ha sexuellt trakasserat en medarbetare. Det hela kom fram under kampanjen #MeToo där kvinnor på sociala medier delar med sig av sina erfarenheter av att ha blivit sexuellt trakasserade, utnyttjade och våldtagna.

Hashtaggen #MeToo har under kort tid blivit enormt uppmärksammad och mängder av berättelser om mäns sexuella våld mot kvinnor har kommit fram.

Efter av dem som berättar är en kvinna som tidigare arbetat som assistent under en TV4-produktion. Under en fest då delar av teamet satt i en badtunna ska TV4-profilen ha förgripit sig på henne.

– Då sträckte jag mig över tunnan för att ta upp en tändare. När jag böjde mig bakåt tog han hela sin hand innanför mina bikinitrosor och stoppade upp den mellan mina ben, säger kvinnan till Aftonbladet.

Efter händelsen lämnade kvinnan festen. På arbetet efteråt blev hon inkallad till ett möte med produktionsbolaget där hon uppmanades att hålla tyst om det som hänt. Hon erbjöds också högre lön av produktionsbolagets VD.

– Hon sa också att saker lätt kan missförstås när det är alkohol inblandad och att vi ska lämna det här bakom oss. Jag blev tillsagd av alla chefer som blev inblandade i det här att bara lägga locket på, jag fick ingen uppbackning av någon. Vd:n sa i princip att de ville höja min lön. ”Du som är så himla duktig, det vore så himla tråkigt om det blev ett snurrigt missförstånd”, säger kvinnan till Aftonbladet.

Efter nästan en vecka av tystnad går nu TV4 ut med ett pressmeddelande där de meddelar att TV4-profilen tagits ur tjänst.

– De uppgifter och anklagelser som nu framkommer är så pass allvarliga att vi beslutat att tills vidare lyfta den aktuella programprofilen ur tjänst. Vi måste gå till botten med de här anklagelserna, både från vår egen och produktionsbolagets sida. Nu kommer vi att utreda det här vidare i lugn och ro, och mer än så kan jag inte säga om vad som sker framöver, säger TV4:s innehållsdirektör Åsa Sjöberg.

FOTO: TV4, IBL

LÄS MER: Bakgrunden till #MeToo – därför berättar svenska kvinnor om sexövergrepp

FRÅN FÖRSTASIDAN